Barça

Europa ja sap que el Barça no té por de la Champions (5-1)

Tres gols de Lewandowski i la màgia del nou Dembélé permeten golejar el Viktoria el dia del debut de Pablo Torre amb el Barça

4 min
Lewandowski, celebrant el seu hat trick a la Champions

BarcelonaL’himne de la Champions torna a sonar com música celestial. Violins i papallones a la panxa, amb una afició a punt per enamorar-se cada cop que Lewandowski celebra un gol amb la seva rialla d’actor de Hollywood. Els últims anys l’himne de la Lliga de Campions semblava la banda sonora d’una pel·lícula de por, en què no sabies si el botxí que apareixeria de dins d’un armari parlaria alemany, francès o portuguès. Ara aquest himne és la dolça música que acompanya el retorn del Barça a l’escenari dels traumes més durs de les últimes temporades, aquella competició dels malsons que feia que els nens no dormissin si sentien paraules com Roma o Liverpool. És aquí on cal demostrar que s’ha girat full. És a Europa on el Barça ha de recuperar l’orgull i fer que els malsons els tinguin els adversaris.

I la primera víctima va ser un Viktoria Pilsen que ja sabia que li tocava el paper de xai camí a l’escorxador (5-1). Els txecs ja s’imaginaven que el partit se’ls faria molt llarg i que patirien contra un Barça obligat a no fallar en la seva estrena europea, ja que una punxada a casa amb el Viktoria hauria significat viatjar a Munic amb deures per fer. Però el partit va permetre a Xavi pujar dalt d’un faristol per explicar als quatre vents que aquest equip té fam, amb una golejada en què les estadístiques parlen del domini de l’àrea de Robert Lewandowski. Però les xifres, massa fredes, no parlen de l’exhibició d’un Ousmane Dembélé que està aconseguint fer-se perdonar tots els pecats del passat. Sembla un jugador totalment nou, el francès, clau en el segon gol. Va deixar-se l’ànima per recuperar una pilota abans de posar-li un llaç i convertir-la en un nou regal per a Lewandowski.

El nou Barça es passeja per Europa. Surt molt reforçat d’una primera jornada en la qual gegants com el Chelsea i el Liverpool han pres mal i el Bayern, per descomptat, s’encarregava de demostrar a Milà que segueix sent el favorit. La pròxima jornada, en el retorn de Lewandowski a l’estadi que el va idolatrar, el Barça podrà mesurar davant dels bavaresos quin és el seu nivell de joc ara mateix. Quina és la realitat. Serà la prova del cotó fluix, ja que el partit a casa contra el Viktoria hauria de ser el més senzill dels sis de la fase de grups.

A Baviera hi volarà un nou Barça. Un equip que aprèn de les errades, després de punxar en el debut a casa a la Lliga contra el Rayo. Contra els txecs, el debut va ser una golejada. Els visitants estaven destinats a ser castigats una vegada i una altra per un Barça brillant en atac però amb alguna badada defensiva que hauria pogut complicar les coses si el colombià Mosquera no hagués comès una falta clara abans de rebre un penal de Christensen. Aquelles petites errades que li serveixen a Xavi per mantenir endollats els seus deixebles. Sempre hi ha feina per fer.

El Viktoria, però, no podia fer honor al seu nom. No va tenir cap mena d’opció. Era com un animaló espantat que queda atrapat enmig d’un grup de lleons afamats, que juguen amb la seva víctima. Xavi, com era d’esperar, va fer algunes rotacions per anar sumant a la causa jugadors suplents fins ara, com Kessié. O per evitar que veterans com Jordi Alba i Gerard Piqué se sentin maltractats. El lateral va ser titular i el central va entrar al descans, gaudint dels primers minuts de la temporada en substitució d’un altre membre de la vella guàrdia que té més protagonisme del que hauria pogut esperar, Sergi Roberto.

Debut de Pablo Torre

Xavi va remoure l’equip, però els protagonistes van ser els de sempre. Homes com Ousmane Dembélé i Lewandowski. Ara, el primer gol contra un rival molt defensiu va arribar gràcies a la pissarra, quan Kounde, que sembla que porti al Barça tota la vida, va assistir de cap Kessie per al primer gol de blaugrana de l’exjugador del Milan, que s’estrenava com a titular. Després va arribar l’espectacle de Lewandowski i Dembélé, tan exuberants que van intimidar una mica un Ansu Fati que revoluciona els partits quan és suplent però que com a titular no va acabar de brillar. Malgrat l’errada defensiva que va permetre els txecs marcar, el 3-1 al descans ja era un resultat que explicava què estava passant sobre la gespa.

Xavi va aprofitar la segona part per gestionar la seva plantilla en positiu. Lewandowski, que marca gol amb la mateixa normalitat amb la qual un carter reparteix cartes, seguia marcant i feia un hat trick en el seu primer partit europeu amb el Barça. I Xavi donava 45 minuts per a Piqué, minuts a un Ferran Torres que va encarregar-se de marcar el cinquè gol del partit i feia debutar en partit oficial el jove talent Pablo Torre, per deixar-li clar que ha sigut una bona idea que no marxi cedit. Serà un testimoni privilegiat de la croada blaugrana per tornar a fer-se respectar a Europa. De moment, el primer episodi d'aquesta història engresca. La prova de foc, però, serà dimarts que ve a Munic.

  • FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto (Gerard Piqué, 46’), Christensen, Koundé, Jordi Alba, Kessie (Pablo Torre, 85’), Frenkie de Jong, Pedri (Gavi, 75’), Dembélé (Memphis, 75’), Lewandowski i Ansu Fati (Ferran Torres, 66’)
  • Viktoria Pilsen: Jindrich Stanek, Milan Havel, Lukas Hejda, Ludek Pernica, Jemelka (Holik, 86’), Lukas Kalvach, Pavel Bucha, Jan Sykora (Pilar, 79’), Adam Vkanova (Cermak, 78’), Jhon Mosquera (Jirka, 79’) i Tomas Chory (Fortune Bassey, 66’)
  • Gols: 1-0 Kessié (13'), 2-0 Lewandowski (34'), 2-1 Sykora (44'), 3-1 Lewandowski (48'), 4-1 Lewandowski (67') i 5-1 Ferran Torres (71')
  • Àrbitre: Lawrence Visser (Bèlgica)
  • Targetes grogues: Pernica (4'), Mosquera (27'), Chory (56') i Jemelka (62')
  • Targetes vermelles: cap
  • Estadi: Spotify Camp Nou
stats