Futbol
Esports 11/10/2021

Quan la normativa pot beneficiar l'infractor

Espanya, en peu de guerra pel segon gol de França a la final de la Lliga de les Nacions

3 min
Antony Taylor, l'àrbitre de l'Espanya-França de la final de la Lliga de Nacions

BarcelonaQuan es va decidir implementar el videoarbitratge (VAR) al futbol, des del col·lectiu arbitral i també des de les institucions que regulen aquest esport es va justificar que seria una eina "que posaria fi a les polèmiques". Unes quantes temporades després s'observa que, lluny d'acabar-se les discussions, resulta que n'hi ha moltes més que abans. L'últim exemple és el de la final de la Lliga de les Nacions, en què la selecció francesa va derrotar l'espanyola (1-2) en una acció que ha aixecat molta polseguera, sobretot a Espanya: un exemple més que la norma pot acabar beneficiant l'infractor.

Un davanter està en fora de joc quan rep la passada directa d'un company seu. Però ell corre per caçar la pilota a l'espai. El defensa sap que aquell atacant estava més endarrerit respecte a ell –en posició incorrecta–, però no sap si a l'altra banda del camp algun company seu trenca el fora de joc. Per precaució, esprinta per intentar rebutjar la pilota. No pot, malgrat que es tira a terra. Això sí. Toca lleugerament l'esfèrica. I pam! Aquell toc, subtil, és interpretat per l'àrbitre com una acció que habilita el davanter. Com si amb aquell toc comencés una nova jugada. I l'atacant ja té via lliure per encarar el porter i marcar. Això mateix va passar amb la diana decisiva de Kylian Mbappé i l'intent frustrat d'Eric Garcia per evitar el gol.

Kylian Mbappé, marcant el gol de la victòria de França a la final de la Lliga de les Nacions

El cas s'arrossega des de diumenge a la nit. "Em moro de ganes de parlar-ne, però no diré res. Són accions que no puc controlar", deia amb ràbia, mossegant-se la llengua, Luis Enrique. El seleccionador espanyol, com tota la resta de l'equip, era incrèduls respecte a la decisió del col·legiat, perquè havia eliminat el context de la jugada i s'havia aferrat al que deia literalment la normativa, sense tenir en compte res més. El VAR hi va estar d'acord. "L'àrbitre em diu que m'hauria d'haver apartat i deixar que el jugador controlés la pilota. Quin defensa deixa que el davanter controli sol davant la porteria?", s'exclamava el mateix Eric Garcia.

La interpretació

La normativa diu clarament que un jugador està en fora de joc si, en el moment de rebre la passada, està més avançat que l'últim defensa. Ara, també especifica que si aquesta passada prové d'un contrari de manera voluntària –sigui perquè es confon o sigui perquè fa una mala passada–, llavors no hi ha el fora de joc. En la jugada del gol de Mbappé conviuen les dues situacions. Llavors, què ha d'indicar l'àrbitre? "S'ha de tenir en compte què fa el davanter. Segons la normativa, seria fora de joc si Mbappé hagués disputat la pilota amb Eric Garcia. Però no la disputa. En tot cas, el condiciona", apunta Iturralde González. Aquest exàrbitre, que comenta els partits a la SER, considera que tant el col·legiat anglès Anthony Taylor com l'encarregat del VAR, el seu compatriota Stuart Attwell, "van prendre la decisió correcta" validant el gol. En la mateixa línia s'expressa el francès Bruno Derrien. "La regla està ben aplicada, però és un exemple clar d'una normativa que va contra l'esperit del joc", diu aquest exàrbitre i actual analista de L'Équipe. Per ell, hi ha diferència entre què diu el text, en la seva literalitat, i què es produeix al terreny de joc. És a dir, el context.

En línies generals s'imposa la tesi entre el col·lectiu arbitral que el gol és legal, però apunten a la normativa, que no té en compte el context de l'acció. "La passada de Theo Hernández és per a Mbappé, que està en fora de joc. I Mbappé no es queda quiet, va a buscar la pilota. Això hauria de prevaldre i no el que passa després, quan el defensa toca la pilota en un intent de refusar-la. Legalment està ben concedit? Sí, perquè Mbappé no toca la pilota abans ni molesta l'Eric en el refús. Però l'Eric actua així perquè Mbappé va a buscar la pilota. Per tant, és una norma que, depenent de com s'interpreti, acaba beneficiant l'infractor", comenta un àrbitre de Primera, que prefereix mantenir-se en l'anonimat. Però conclou el mateix que Andújar Oliver, exàrbitre i actual comentarista d'Onda Cero: "Des del VAR apliquen correctament una normativa mal redactada".

stats