Els noms propis marquen la recta final de la campanya

Actius del barcelonisme com Jordi Cruyff i Albert Benaiges creen tensions entre Joan Laporta i Víctor Font

A. Nadal / L. Bonals
3 min
Joan Laporta, Jordi Cruyff i Víctor Font

A falta de poc més d’una setmana per a les eleccions a la presidència del Barça, la candidatura de Joan Laporta va posar ahir en escena alguns dels noms que l’han ajudat dissenyar el projecte esportiu. Exjugadors del club com Víctor Valdés, Alexanko, Víctor Muñoz, Pichi Alonso i Sergi Barjuan van acompanyar l’expresident blaugrana en l’acte de presentació. També hi van ser Albert Benaiges, excoordinador de La Masia i pare futbolístic d’Andrés Iniesta; l’esportista Àlex Roca, a qui van esmentar com a exemple de superació; Xavi Llorens, exentrenador del Barça femení, i també una de les cares que ja fa temps que s’ha vinculat amb la candidatura de Laporta, i l’ex director general del València Mateu Alemany.

El candidat va presentar part de la seva artilleria, però va preferir no concretar rols ni organigrames abans de concórrer als comicis. “No és moment de parlar d’això per respecte als professionals que estan treballant actualment al club i per coherència amb la línia de la nostra campanya”, va argumentar: “Però és evident que hi haurà canvis, i avui [per ahir] estem acompanyats de gent que, en cas de guanyar, ens ajudarà”. Exfutbolistes de la seva etapa com a president, com Rafa Márquez, Samuel Eto’o i Anderson Deco, també van expressar el seu suport a Estimem el Barça amb missatges de vídeo.

Qui també va entrar en escena va ser Rafael Yuste. L’exvicepresident esportiu durant l’última etapa de Laporta al club va fer una picada d’ullet a Carles Puyol, a qui va demanar que tornés en cas de triomf electoral. “Fan falta valors com els teus, estic convençut que ens ajudaràs molt”, va dir en referència a l’excapità blaugrana. Yuste no va assegurar cap compromís amb Puyol –que no ha pres partit explícit per cap candidat–, però va afirmar que l’uneix “una gran amistat” amb l’exfutbolista i que han pensat amb ell per desenvolupar tasques vinculades la Fundació Barça.

L’explicació més tècnica del projecte esportiu de l’expresident va anar a càrrec de Xavier Budó, especialitzat en esport d’alt rendiment i entrenador de tenis, que va esmentar una estructura piramidal per connectar els equips de la base amb el primer equip a partir de cinc grans conceptes i departaments: el vincle entrenador-jugador, coneixement i big data, valors i cultura esportiva, metodologia i formació, i scouting. Laporta també va donar a conèixer en societat el professor universitari de física i expert en tecnologies quàntiques Jordi Mompart, que s’encarregaria d’aportar coneixement en el camp de la intel·ligència artificial.

Foc creuat

L’acte va estar marcat per la presència d’Albert Benaiges, un actiu que també apareix als plans presidencials de Víctor Font. Sí al Futur compta amb ell per fer tàndem a La Masia amb Joan Vilà, exdirector de metodologia del planter blaugrana. En una compareixença a la tarda, Font va explicar que Benaiges havia parlat amb Vilà i que li constava que “part de l’equip de Laporta li va dir que havia de ser a l’acte i fer-se la foto”. “Ens va trucar molt afectat i consternat. Hi ha línies vermelles que no es poden creuar. Li vam dir que no patís, que anés a la presentació de Laporta”, va assegurar el candidat, que també va afegir que el seu equip encara compta amb Benaiges. Abans de la seva roda de premsa, des de la candidatura de Sí al Futur ja havien criticat a Twitter la candidatura de Laporta per haver posat Benaiges “entre l’espasa i la paret”, un punt que l’exmandatari del Barça va voler negar. 

El de Benaiges no és l’únic nom que genera foc creuat entre les dues candidatures. La jornada també va estar marcada per la figura de Jordi Cruyff, que actualment està entrenant a la Xina. “Laporta ha explicat el seu projecte esportiu i no ha fet cap referència a Jordi Cruyff, però després ha filtrat a un periodista [de RAC1] que tindria un lloc a la seva direcció esportiva si surt escollit. Nosaltres anem de cara”, va dir Font, que comptarà amb Cruyff com a director esportiu en cas d’aconseguir la presidència del Barça. L’empresari de Granollers també va titllar d’“improvisat” el projecte esportiu de Laporta: “No ha presentat un organigrama en què s’expliqui la presa de decisions, sinó un grup de barcelonistes que li dona suport”.

D’altra banda, Font va anunciar ahir que treballa perquè el Camp Nou pugui tornar a acollir públic a partir del 4 d’abril, en el partit Barça-Valladolid, sempre que es compti amb el vistiplau de les autoritats sanitàries. L'empresari granollerí vol aconseguir omplir l'estadi amb 25.000 espectadors. És a dir, una quarta part del seu aforament.

stats