LA PÀGINA BORDA

La negociació més fàcil

Sense Messi hi ha el risc que caigui un percentatge important dels ingressos actuals o possibles del futur

La negociació amb Leo Messi pot ser tan complexa com vulgueu en l’esfera tècnica perquè estem parlant d’uns quants milions d’euros, però és la més fàcil del món a l’hora de seure. Se li pregunta a Messi què necessita per seguir, se l’escolta i se li diu que sí. Tot seguit, es busquen els tècnics més competents d’entre l’àmplia plantilla d’executius de la casa, es criden els assessors (fiscals) externs més reputats, discrets i lleials, i es posen els instruments per fer possibles les necessitats del jugador més important de la història del club i del futbol.

No està escrit des d’un suposat fanatisme culer ni (només) des d’una perspectiva estrictament futbolística. Ara per ara, la major part de contractes de patrocini, globals o regionals, que el Barça està firmant arreu del món per acumular ingressos i acostar-se als mil milions d’euros de pressupost tenen com a base la imatge de Messi. O dit d’una altra manera, sense Messi hi ha el risc que caigui un percentatge important dels ingressos actuals o possibles del futur. Per tant, futbolísticament i en l’àmbit econòmic, el Barça necessita la continuïtat de Messi.

El problema és que si a l’ argentí li passa pel cap canviar d’aires no estem parlant de marxar del Barça sinó de marxar de l’estat espanyol, i de les interpretacions de la seva Hisenda. La decisió del Suprem sobre el seu cas pot tenir una afectació definitiva quan es produeixi. Aquí és on Josep Maria Bartomeu i els seus no poden oferir garanties absolutes que donin satisfacció a les necessitats del jugador. El Barça pot oferir una quantitat inhumana de diners en fitxa, pot plantejar-se compensar-li l’impacte fiscal en els anys de contracte que li firmi, pot dibuixar un escenari amb una proposta futbolística de primer nivell. Pot esgrimir fins i tot l’argument que quan ha provat sort fora del Barça (amb l’Argentina) l’experiència no ha estat positiva.

De manera que, amb aquest escenari, i havent-hi com hi ha negociacions imminents en l’horitzó, segur que el club ja s’ha dotat d’un exèrcit de juristes i fiscalistes de primer nivell per oferir una aparença de seguretat al dorsal 10. Els diners que s’han gastat en advocats en tots aquests anys han tingut tots un plantejament defensiu i ara toca jugar a l’atac. Fer pressió en camp rival i dissenyar un sistema perquè Messi i la seva família dormin tranquils a les nits sabent que tenen les espatlles cobertes. Com a mínim a partir d’ara.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF