Mundial
Esports 20/11/2022

"Hem invertit pel bé de tota la humanitat": Qatar inaugura el Mundial més controvertit

La cerimònia, austera, ha comptat amb la presència de Morgan Freeman i ha recuperat mascotes antigues com el Naranjito

4 min
L'emir de Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, i el presidnet de la FIFA, Gianni Infantino, a la inauguració del Mundial de Qatar 2022

BarcelonaQatar havia guardat amb molt de secretisme els detalls sobre la cerimònia inaugural del Mundial. Ben pocs s'esperaven, doncs, veure aparèixer a l'escenari Morgan Freeman. El mític actor nord-americà, guanyador d'un Oscar, ha sigut la figura escollida per protagonitzar la part inicial de l'acte. Possiblement la que els organitzadors han volgut que fos la més emotiva. L'actor ha aparegut al costat d'un ciutadà de Qatar amb una malformació –no té cames–, i han mantingut una conversa breu al centre de l'estadi Al-Bayt, que ha acabat amb tots dos xocant de mans.

Ha sigut una cerimònia austera, comparada amb algunes exhibicions de força com poden ser uns Jocs Olímpics. Però no per això Qatar ha desaprofitat l'oportunitat per llançar el seu missatge al món. Igual que en qualsevol cita olímpica, la inauguració d'una Copa del Món té una audiència que es compta per centenars de milions i els organitzadors en són plenament conscients. Ells escullen els temes, la manera com els expliquen i l'embolcall que els adorna. Res ha estat debades en una posada a escena que, així d'entrada, ha volgut ser tot el contrari del que s'havia acusat Qatar 2022. De l'opulència dels estadis a la senzillesa d'una presentació on el primer país de l'Orient Mitjà en organitzar un Mundial ha explicat la cultura àrab a través de diferents actuacions i ha narrat la història de Qatar a través del futbol. "Aquest Mundial és el somni de tota una vida", ha dit l'emir Tamim bin Hamad al-Thani, en el seu discurs inaugural, amb què posava fi a un acte que ha durat mitja hora de rellotge.

Morgan Freeman i un ciutadà de Qatar amb discapacitat a la inauguració del Mundial 2022.
Moment de la inauguració del Mundial de Qatar
Vista general de la cerimònia d'obertura del Mundial de la FIFA a Qatar 2022

Després de dies i dies parlant sobre els motius pels quals Qatar organitza un Mundial, de si és convenient o no jugar-lo en aquest país, i d'una cobertura mediàtica on els especialistes esportius i de política internacional van del bracet, els organitzadors han volgut contraatacar amb el seu propi discurs. "Donem la benvinguda a tot el món a Doha. Hem treballat de valent, amb molta gent, perquè aquesta competició sigui un èxit. Hem invertit per treballar pel bé de la humanitat. La gent s'uneix, sense importar la seva ètnia, religió, orientació i nacionalitat, aquí a Qatar i darrere les pantalles de tots els continents del món", afegia l'emir en el seu discurs.

Unes paraules controvertides que contrasten amb les moltes polèmiques que han envoltat aquest torneig, des de la primera, quan es va adjudicar a Qatar amb suborns pel mig, fins a la més recent, per la negativa de vendre cervesa amb alcohol a l'interior dels estadis o als seus voltants, malgrat que un dels patrocinadors, Budweiser, paga 75 milions per posar la seva imatge al Mundial. Entremig, la xifra elevadíssima de migrants que van morir mentre treballaven en la construcció de les infraestructures del torneig, o la falta de drets cap a les dones o el col·lectiu LGTBIQ+, entre molts d'altres.

Les mascotes de tots els Mundials de la història durant la inauguració de Qatar 2022.
Cerimònia d'obertura del Mundial de la FIFA a Qatar 2022
La cantant de Qatar Dana al-Fardan actua durant la cerimònia d'obertura del Mundial de la FIFA a Qatar 2022

De fet, aquestes polèmiques han provocat la negativa d'alguns artistes a participar en aquesta cerimònia inaugural. Qatar 2022 havia trucat a la porta d'estrelles com Shakira, Rod Stweart o Dua Lipa, però els van dir que no. I en un principi hi havia de participar Alicia Keys, tot i que a última hora la nord-americana també ha cancel·lat la seva actuació. En canvi, sí que hi han estat presents J Balvin, Jason Derulo, Robbie Williams, Sean Paul, Black Eyed Peas, Jungkook (BTS), Maluma i Nicki Minaj.

Però Qatar ha volgut seguir amb el seu discurs, i a les paraules de l'emir l'han acompanyat una picada d'ullet a tot el globus planetari. La visita de Morgan Freeman ha sigut un primer pas –"el futbol fa la volta al món, i el que uneix les nacions uneix també les comunitats", deia l'actor–, i ha seguit amb un record per a totes les altres edicions de la Copa del Món que s'han disputat fins al moment. Coincidint amb la presentació de La'eeb, la mascota de Qatar 2022, que ha aparegut en format gegant a l'estadi Al-Bayt, també han fet acte de presència les mascotes dels altres Mundials, entre elles, esclar, el Naranjito, aquella taronja que servia d'icona per al torneig que va organitzar Espanya el 1982 –la cerimònia inaugural del qual es va fer al Camp Nou.

Victòria de l'Equador en el partit inaugural contra Qatar (0-2)

Acabada la festa inicial, ha arribat el torn per al primer partit del torneig, que enfrontava l'amfitriona amb l'Equador. El matx no ha tingut gaire història i s'ha decantat clarament a favor dels sud-americans que, amb un Enner Valencia estel·lar, ha guanyat sense massa dificultats (0-2). Valencia ha estat l'autor de les dues dianes. De fet, n'ha marcat tres, però la primera ha estat invalidada per fora de joc en l'inici de l'acció.

De fet, ha estat en aquest moment quan s'ha viscut una de les anècdotes divertides de la primera jornada del torneig. Un aficionat equatorià que era a les graderies s'ha aixecat del seu seient i, mig en broma mig seriós, ha fet un gest amb els dits a la graderia acusant que els àrbitres estaven comprats. Els seguidors de Qatar que eren al seu darrera l'han increpat pel gest. Una imatge publicada a les xarxes que s'ha fet viral amb molta rapidesa. També a les xarxes s'ha pogut veure que, posteriorment, aquest aficionat ha demanant disculpes i que tot s'ha acabat –sembla– amb una anècdota.

Valencia ha forçat el penal que ell mateix ha transformat, i ha anotat el segon gol, de cap, abans del descans. El partit no ha tingut gaires més accions destacades i s'ha acabat amb les graderies gairebé buides, perquè molts dels aficionats han plegat veles quan encara faltaven força minuts per disputar-se.

stats