Barça
Esports 31/10/2022

Primer, el Mundial: el 'guaret' estratègic de Memphis Depay

El neerlandès, disconforme amb la seva situació al Barça, prioritza la cita de Qatar per rellançar la seva carrera

4 min
Memphis Depay celebrant el seu únic gol aquesta temporada.

BarcelonaEl rostre més representatiu del Barça previ a l'alegria de les palanques és Memphis Depay, un futbolista que fa només 12 mesos aguantava gairebé sol l'atac del Barça i capitalitzava la il·lusió d'un barcelonisme tip de drames. Va heretar el 9 de Luis Suárez i va acceptar el repte d'ajudar a aixecar l'ànim de la parròquia poc després de l'adeu a contracor de Messi. Sens dubte, eren dues responsabilitats majúscules per a un jugador amb xassís d'estrella, però que procedia de l'Olympique de Lió, un equip europeu de segona fila.

Primer amb Koeman i després amb Xavi, el neerlandès va ser el far en atac durant el primer tram del curs (8 gols i 2 assistències) fins que una lesió a Munic, fruit d'un excés de minuts insòlit en la seva carrera, va obligar-lo a parar. Quan va tornar a jugar, el club ja havia fitxat Aubameyang i Ferran Torres, fet que el va relegar a un segon pla. Amb tot, va acabar la campanya amb 13 gols en 38 participacions, compartint l'etiqueta de màxim realitzador amb el revulsiu gabonès, que mesos després seria traspassat al Chelsea.

Tot aquest context és imprescindible per entendre la situació actual de Memphis, que s'ha convertit, un any i escaig després de la seva arribada, en la sisena peça de l'atac del Barça. Fins i tot va haver de cedir el dorsal a Lewandowski, erigit en la nova icona, i posar-se el 14 que deixava lliure Philippe Coutinho. El davanter oranje va acceptar de bon grat tenir el gest amb el polonès, però es va sentir dolgut amb els moviments que la direcció esportiva blaugrana va fer perquè se n'anés al Juventus perdonant l'any de contracte que li quedava (va signar-ne dos) per alliberar massa salarial.

Negociació de Memphis Depay a contracor amb el Juventus

Les converses amb els italians no van arribar a bon port perquè Memphis, que estava content a Barcelona, les va iniciar a contracor. D'altra banda, tampoc volia renunciar al salari ascendent que va acordar l'estiu del 2021, quan el Barça tenia problemes per inscriure jugadors per culpa del fair play financer. Tot plegat va fer que es quedés a la plantilla, molest amb un rol que no creu just –segons diuen des de Sant Joan Despí– i sense negociació a la vista per renovar.

La comunicació oficial de la permanència de Memphis

"He decidit quedar-me! Estic plenament compromès per contribuir als èxits esportius del club", va escriure Memphis l'1 de setembre, dia en què es tancava el mercat de fitxatges. Tanmateix, aquest particular reinici va topar amb una realitat molt tossuda en el primer tram del curs: zero minuts en cinc partits oficials. El neerlandès va mostrar el seu malestar i Xavi va donar-li dues titularitats seguides a la Lliga abans de l'aturada de seleccions. En la segona participació, contra l'Elx al Camp Nou, fins i tot va fer un golàs. Els tècnics van respirar: havien apagat un petit incendi motivat per l'alta competència que hi ha a la plantilla. I Memphis podia anar-se'n ben rodat amb els Països Baixos, on té un rol protagonista.

Molta més recança de Memphis que de Kounde

Però durant el primer partit del parèntesi internacional, contra la Polònia de Lewandowski, es va originar una circumstància que ha tornat a enrarir la situació. El davanter va caure lesionat al bíceps femoral esquerre i es va perdre el segon compromís amb Bèlgica. El Barça va reconèixer l'estrip, no va aportar detalls sobre el temps de recuperació –tot i que calculava que en 20 dies podia estar resolt– i va posar a disposició del futbolista tot el que calia perquè tornés a jugar amb uns timings similars als de Jules Kounde, que va rebre l'alta abans del clàssic de fa dues setmanes després de refer-se d'una lesió semblant i a València va demanar el canvi per unes molèsties a la zona afectada.

En contrast amb l'obstinació del central francès, els físios i els metges blaugranes detecten que Memphis no té tanta pressa per recuperar-se i fins i tot interpreten que el que vol és reservar-se per no tenir ensurts abans del Mundial. Expliquen des de la Ciutat Esportiva que, per justificar la seva negativa a apujar les càrregues de treball, l'ex del Lió addueix que no té bones sensacions a la cuixa lesionada. Com a resultat d'aquesta recança, encara no ha aparegut al camp d'entrenament per provar-se amb els seus companys. Tot i això, públicament Xavi ha dit que espera recuperar-lo de cara a la visita de l'Almeria del 5 de novembre, en el penúltim compromís abans de l'aturada mundialista.

Depay té 28 anys, pretendents i pocs mesos de contracte

La preocupació als despatxos davant d'aquest guaret estratègic de Memphis és molt menor. De fet, Mateu Alemany i el seu equip consideren que el neerlandès pot ser més útil guardant-se per al Mundial que no pas donant-ho tot per ajudar el Barça. El motiu és ben senzill: és un jugador que l'estiu vinent queda lliure i que sap que la cita de Qatar el pot ajudar a reenfocar la seva carrera fins al punt que algun equip important pugui plantejar-se el seu fitxatge a l'hivern. Una eventual sortida al gener no només podria deixar uns diners en forma de traspàs, sinó que permetria alliberar una fitxa important que ajudaria a plantejar-se moviments d'entrada. Memphis té 28 anys i pretendents a la recambra. El seu futur és lluny del Camp Nou.

stats