Mor Dean Berta, cosí de 15 anys de Maverick Viñales, en un accident a Supersport 300

El jove pilot no ha pogut superar les ferides causades per un greu accident al circuit de Jerez

2 min
Dean Berta Viñales, pilot de SuperSport 300

El món del motor torna a estar de dol. El pilot Dean Berta Viñales, de només 15 anys, ha mort en un accident a la prova de motociclisme del campionat Supersport 300, que se celebrava a Jerez aquest cap de setmana. El pilot empordanès, cosí segon de Maverick Viñales, era a la cua del grup capdavanter quan ha topat amb un pilot que anava darrere seu. Les greus ferides causades per l'accident han fet que, després de ser atès sobre l'asfalt, fos traslladat a l'Hospital General de Sevilla, on no han pogut salvar-li la vida.

"Estem molt tristos d'anunciar la pèrdua de Dean Berta Viñales. La família del Mundial de Superbikes envia amor a la seva família, als seus éssers estimats i al seu equip. Trobarem molt a faltar la teva personalitat, el teu entusiasme i la teva determinació. Tot el motociclisme et trobarà a faltar, Dean. Descansa en pau", explicava el comunicat que confirmava la mort del jove pilot. Les mostres de condol, a través de les xarxes socials, van ser immediates després de l'anunci de la mort de Berta Viñales.

El pilot de l'Alt Empordà s'ha vist involucrat en un accident múltiple a tres voltes del final que ha acabat costant-li la vida. La cursa, aturada amb bandera vermella després de l'accident, no s'ha reprès i la resta de jornada també s'ha donat per acabada quan s'ha fet pública la gravetat de l'accident. Dean Berta era un dels membres del nou equip Viñales Racing Team del Mundial de Supersport 300, amb el suport de Yamaha Motor Europe. Es tracta d'un equip fundat per Àngel Viñales, el pare de Maverick, per formar nous pilots de cara a fer el salt a categories superiors del món del motor. Dean Berta Viñales, natural de Palau-saverdera, era el nen de la pastisseria Can Berta, coneguda a tot el poble. Un poble que no es podia creure les notícies, pensant en José, el seu avi, que s'encarregava de portar-lo amunt i avall pels circuits de tot l'Estat.

Un accident que reobre el debat

El 2021 és un any negre en el món del motor sobre dues rodes. Jason Dupasquier, pilot de Moto3, va ser la primera víctima aquesta temporada en el Mundial. El jove pilot suís, de 19 anys, va perdre el control de la moto quan estava fent l'última volta ràpida dels entrenaments al circuit de Mugello. En una acció molt desafortunada, el japonès Ayumu Sasaki (KTM) el va envestir quan era a terra. Tot i que els metges no van donar més detalls en el moment de l'accident, aquest cop fortuït a la zona del casc s'interpreta com la causa del desenllaç tràgic del jove pilot. A més, fa just dos mesos, una altra promesa del motociclisme, Hugo Millan, moria als 14 anys després de partir un greu accident mentre competia al European Talent Cup, una de les categories incloses en el FIM-CEV Repsol. Com en els casos de Dupasquier i de Berta Viñales, una moto no va poder esquivar-lo i va acabar topant-hi i causant-li la mort.

Després de la mort de Dean Berta Viñales, el debat torna a ser damunt la taula. La possibilitat que adolescents puguin conduir i competir amb motos potents de la categoria de Supersports 600 o del Mundial de MotoGP sempre ha sigut un tema de debat i ara, després d'un any amb tants esdeveniments tràgics, la polèmica torna a revifar.

stats