Kings League

La ment pensant darrere les idees de bomber de Piqué

Oriol Querol és la mà dreta de l'exfutbolista del Barça en el projecte de la Kings League

5 min
Oriol Querol (dreta) conversant amb Gerard Piqué.

BarcelonaGerard Piqué encara buscava un pavelló quan la Kings League es va presentar públicament el novembre de l'any passat a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona dies després de disputar el seu últim partit com a jugador del Barça. Alguns treballadors del projecte, aleshores, temien que no estigués tot a punt per a la data fixada per començar a rodar la pilota, l'1 de gener del 2023. Però, amb l'entrada del nou any, la pilota va rodar. La improvisació relativa continua sent una característica de la iniciativa, que va néixer d'una idea de Piqué durant un dinar amb Ibai Llanos. "Una de les claus del projecte és transmetre la sensació que tot es fa amb l'audiència, fet que en part és cert, mentre darrere hi ha una organització humana liderada per Kosmos [el hòlding de Piqué] que treballa a l'ombra i permet garantir la viabilitat d'un projecte tan gran", explica a l'ARA Oriol Querol, CEO de la Kings League, la Queens League i Kosmos Studios.

Prèviament, Querol va treballar a Producciones del Barrio, la productora del periodista Jordi Évole, en la qual va ser el director de la sèrie documental Matchday: Inside FC Barcelona. Els jugadors del Barça no van anar a l'estrena que es va fer al Liceu el novembre del 2019. Entre ells, Piqué. Només tres mesos més tard, l'aleshores encara futbolista blaugrana va fitxar Querol per Kosmos, on també ha estat una de les ments pensants del projecte del Mundial de globus. "A nosaltres allò que ens preocupa és el que es veurà des de casa. La Kings League s'inspira molt en el model dels e-sports, sobretot del League of Legends (LoL), que es juga des d'un plató de Berlín", exposa Querol, que al mateix temps és el CEO de KOI, l'equip d'e-sports de Piqué i Ibai Llanos. La Kings League i la Queens League es disputen al Cupra Arena, l'antic i petit pavelló ZAL del port de Barcelona. "Això canvia molt respecte a un model tradicional basat en la venda d'entrades i l'assistència física. El nostre és un producte molt televisiu que es regeix en gran manera per les decisions d'un realitzador, no d'un cap de competició", apunta. De fet, aquest dimecres la Kings League va guanyar el premi Ondas al millor programa d'entreteniment.

Oriol Querol és el CEO de la Kings League i la Queens League.

Els patrocinis, la gran via d'ingressos

El seu model de negoci, excepte en les fases finals com la del Camp Nou del març i la del Palau Sant Jordi que se celebrarà aquest dissabte, es basa en altres potes. Una d'elles és la monetització dels seus continguts a plataformes com Twitch i YouTube, però no és la més important. "La gran font d'ingressos són els patrocinis", afirma Querol. "Hem optat per un model gratuït que sempre serà així. Això és molt atractiu per a les marques: ho tenim tot en obert i arribem a una audiència molt jove, que és a la que més els costa arribar", afegeix. InfoJobs, Cupra i Mahou són algunes d'elles i tindran protagonisme al Palau Sant Jordi, on es disputarà la fase final de la Kingdom Cup, una nova idea de Piqué, Querol i companyia que consisteix en ajuntar en una mateixa competició els equips de la Kings League i la Queens League. "Malgrat que sigui el recinte d'una fase final amb menys capacitat dels que hem fet fins ara, serà el primer indoor, el més semblant a un plató pel que fa a la llum, el so i el control d'allò que es veu", argumenta. D'altra banda, Querol admet que, en les seves previsions inicials, la Queens League esperaven començar-la a finals del 2023 o principis del 2024. Però l'explosió de la Kings League el primer trimestre va avançar la decisió.

Problemes amb alguns clubs del futbol tradicional

El fet que la Kings League comencés l'1 de gener va comportar que els seus 140 jugadors inicials, la majoria procedents del futbol català tradicional, haguessin de prendre la decisió de compaginar la seva participació en la competició amb el seu equip federat o decantar-se per una de les dues opcions en plena temporada. Aquesta compaginació i la determinació d'alguns jugadors d'escollir la lliga de Gerard Piqué van encendre les alarmes d'alguns clubs catalans, com el Sants, l'Europa, el Santboià i el Júpiter, que van mostrar públicament la seva indignació pels contratemps que estaven vivint sense cap compensació a canvi. "Hi ha hagut problemes concrets que hem anat abordant. L'últim va ser el de l'Europa i vaig estar parlant amb membres de la junta directiva durant bastants dies. Però es tracta d'un jugador [Gerard Nolla] lliurement anant d'un lloc a un altre", considera Querol. La situació ha canviat des del setembre, ja que Kosmos ha demanat exclusivitat als jugadors i els ha gairebé triplicat el sou. Ara cada futbolista cobra entre 2.500 i 7.500 euros anuals. "De cara al futur, el problema s'ha acabat. Nosaltres farem els drafts abans de l'estiu. El futbolista sabrà al juny si jugarà la Kings o no, i això ja no serà un problema per al futbol tradicional perquè, si decideix jugar amb nosaltres, no començarà la pretemporada amb ells", exposa.

Laia Pujades i Joel Bañuls durant la conversa amb l'ARA.

Dos exemples de futbolistes que han fet el traspàs del futbol tradicional a la competició de Piqué són Laia Pujades i Joel Bañuls, jugadors de l'Ultimate Móstoles, equip que s'ha classificat per a la final four de la Kingdom Cup. "Ara que hi ha l'exclusivitat he triat aquesta oportunitat perquè sé que és una cosa d'ara o mai", explica a l'ARA Pujades, de 25 anys i graduada en psicologia. Abans jugava al Santa Susanna de Preferent. "Fins ara, jo no havia cobrat mai per jugar a futbol, però sí que m'havien pagat els estudis. De totes maneres, estic a la Queens League per viure l'experiència, no pels diners", assegura. Bañuls, per la seva banda, estava jugant al Mataró de Primera Catalana quan es va apuntar al draft de la Kings League. "El Mataró em va dir: «O la Kings League o el Mataró». El fet de ser-hi l'Ibai i el Piqué em donava la seguretat que era un projecte que tiraria endavant", diu el futbolista de 22 anys, que està estudiant administració d'empreses. "Tinc clar que, si em quedo sense plaça a la Kings League, aniré a Mèxic per intentar entrar a l'edició americana". La Kings League Americas, també sota el paraigua de Kosmos, començarà el 2024.

Entrenament conjunt dels equips El Barrio i Jijantes de la Kingdom Cup.
El Cupra Arena està ubicat en un antic pavelló del port de Barcelona.
stats