Barça
Esports 08/03/2022

Memphis, la baula feble en l''all-in' de Laporta per Haaland

El neerlandès treballa per tornar a l'onze, però la seva continuïtat depèn dels intents del Barça per fitxar un davanter franquícia

Albert Nadal i Jordi Cardero
4 min
La continuïtat de Memphis al Barça està subjecta al que passi aquest mercat d'estiu amb la incorporació d'una davanter referència com Haaland

BarcelonaMemphis Depay ha passat de veure com era la principal icona de la davantera al principi de la temporada a haver de remar de valent per guanyar-se un lloc al flanc d'atac. Amb l'arribada de reforços durant el mercat d'hivern i la marxa del seu principal valedor, Ronald Koeman, el neerlandès ha de treballar dur per guanyar-se uns minuts que, si bé abans acaparava sobreexposant-se a lesionar-se, amb Xavi van molt més cars. Memphis, però, ha aprofitat les dues darreres estones que ha tingut després de superar una lesió i una recaiguda que el va tenir apartat durant més de dos mesos i va fer que es perdés 13 partits.

L'ex de L'Olympique de Lió ha marcat dos gols en les seves dues darreres aparicions i, a més, segueix comptant amb una bona rebuda entre l'afició. El Camp Nou el va aplaudir quan va sortir a escalfar abans de saltar a jugar contra l'Athletic, tot recordant els bons moments que va brindar a principi de curs. De fet, la seva samarreta era una de les més sol·licitades al començament de la temporada, també, en gran part, pel seu carisma i el seu bon ús dels canals de comunicació, en què no ha dubtat en expressar algun missatge en català a les xarxes socials.

Amb Xavi ja no parteix com a titular, però segueix sent una peça ben valorada pel cos tècnic. De fet, de la mateixa manera que des del vestidor s'admet que ha perdut l'estatus de titular que tenia al principi, es defensa que l'entrenador egarenc el té molt present "perquè és un davanter amb una bona lectura dels moviments a prop de l'àrea" i, sobretot, "té molt de gol". També en destaquen la "personalitat" i el fet que no "defuig les responsabilitats", com ja va quedar clar quan va voler xutar el penal decisiu contra l'Elx.

Les dificultats per fitxar Haaland

La continuïtat de l'atacant neerlandès al Barça, però, està supeditada a un mercat de fitxatges en què les peces més cotitzades són Erling Haaland i Kylian Mbappé. Des de la cúpula esportiva blaugrana no s'amaga el desig d'incorporar un davanter centre de nivell diferencial. El desitjat és l'ariet noruec del Borussia Dortmund, pel qual sospiren altres grans equips com el Manchester City o el Reial Madrid. L'escull principal que té el Barça en aquesta pugna rau en el tipus de contracte que vol oferir a Haaland, que no seria exactament el que espera signar el jugador. Mentre que el club blaugrana vol un compromís de llarga durada (de mínim 5 anys) per amortitzar la inversió i un salari progressiu i incentivat amb primes, fonts de la negociació consultades per l'ARA expliquen que el davanter és partidari de lligar-se amb un contracte més curt que li permeti renegociar-ne les condicions a més curt termini. Haaland complirà 22 anys al juliol.

Paral·lelament, el club rastreja altres opcions per a la posició de davanter centre, conscient de la dificultat de tancar la incorporació del noruec. De fet, en esmorzar informatiu aquest dimarts, el president Joan Laporta ha admès que el City va per davant en la cursa i que el Madrid farà un atac frontal si Mbappé acaba quedant-se al PSG. El gir més radical seria veure Haaland de blanc i Mbappé de blaugrana, una opció que sembla rocambolesca, però que no es descarta del tot a la cúpula blaugrana. El que sí que es té coll avall és que l'arribada d'un davanter de primer nivell obriria les portes de sortida a Memphis, per qui el Barça buscaria fer una mica de calaix. És un futbolista que ha arribat lliure de traspàs aquest curs i generaria plusvàlua amb un traspàs que només podria donar-se aquest estiu, ja que només va signar fins al 2023.

L'entesa entre Memphis i Ferran

Mentrestant, el neerlandès treballa per recuperar un lloc a l'onze. Contra l'Elx va disputar els darrers 15 minuts des de la banda esquerra. Si bé Ferran ha jugat com a extrem quan ha coincidit amb Aubameyang, el de Foios va passar a la punta d’atac quan va entrar Memphis. Xavi ha deixat ben clar des del primer dia que els extrems tenen un paper molt important en el seu sistema de joc. A la banda dreta, el rol està definit: vol un futbolista que doni amplitud i que sigui explosiu a l’hora d’encarar el rival. És per aquest motiu que Adama ha caigut de peu al Camp Nou i que Dembélé ha enlluernat una mica més que durant l’etapa de Koeman. De fet, la continuïtat del francès depèn d'ell. El Barça defensa que no mourà cap més fitxa respecte a la seva renovació.

En la primera intervenció a Elx, Memphis va deixar Ferran davant de porteria.

De moment, Xavi compta amb el Mosquit com un jugador més de l'equip, que s'alterna la banda dreta amb Adama, que abans de venir al Barça era el jugador que més regats completava per partit (5,2) a Europa. A la banda esquerra, el tècnic escull el perfil de l’atacant en funció del plantejament. Fins ara, ha provat amb tres fórmules: extrem pur en situacions d’emergència, la mobilitat de Ferran i Gavi com a fals extrem. Memphis es presenta com a candidat en aquesta posició. En els pocs minuts que ha disputat aquest 2022 ha mostrat una bona sintonia amb Ferran. A Elx, els moviments dels atacants van complementar-se força bé: quan Memphis s’oferia de cara a la pilota, Ferran aprofitava l’espai que desocupava el neerlandès per desmarcar-se en profunditat.

El moviment de Memphis genera espai per a l'entrada de Ferran des de segona línia.

Un dels moments més significatius del partit va ser quan Memphis va agafar la pilota per llançar el penal. Ferran va marxar de València perquè el club no li va oferir la jerarquia d’un líder i ara vol guanyar-se el desitjat estatus a Barcelona. Davant el Nàpols, va picar el primer penal de la seva carrera, en el moment en què el Barça es trobava per darrere en el marcador. Però a Alacant, amb la mateixa necessitat de marcar, Memphis va ser el llançador. Depay ha participat enguany en un de cada quatre gols del Barça, malgrat disputar només el 60% dels minuts. A més, és el futbolista blaugrana que més ocasions de gol ha generat (36), una més que Jordi Alba.

stats