Motor
Esports 05/09/2021

Max Verstappen es corona rei dels Països Baixos

El pilot de Red Bull torna a ser líder després de desmuntar l'estratègia conjunta aplicada pels Mercedes

3 min
Max Verstappen, pilot de Red Bull

BarcelonaCap de setmana rodó per a Max Verstappen. El pilot de Red Bull, en el seu Gran Premi dels Països Baixos, s'ha imposat amb autoritat i ha recuperat el liderat del Mundial demostrant la seva superioritat davant els dos Mercedes. Tot i l'estratègia en equip de l'escuderia alemanya, que deixava en un clar dos contra un el pilot neerlandès, errors de càlcul d'equip i la brillant i eficaç conducció de Verstappen han fet impossible pispar-li la primera posició.

La cursa ha sigut molt més aigualida del que s'esperava. El circuit de Zandvoort tornava a acollir un Gran Premi de Fórmula 1 trenta-sis anys després que Niki Lauda hi aixequés per últim cop un trofeu. Més de tres dècades després, les grades es tornaven a omplir de color taronja per rebre pilots i escuderies amb un traçat ràpid, estret i inclinat. Una delícia per als aficionats.

Però això ha acabat sent una arma de doble tall: molt pocs avançaments sobre l'asfalt han obligat els responsables de l'estratègia de cada escuderia a reinventar-se. Els de Mercedes semblava que ho tenien més fàcil, perquè tant Hamilton com Bottas eren a les primeres posicions i podien oposar una resistència conjunta. Red Bull només podia comptar amb Verstappen, perquè Checo Pérez sortia des del pit lane per haver canviat una part del motor i la seva lluita passava a ser recuperar posicions per sumar algun punt al final de la cursa.

Max Verstappen durant la cursa a Zandvoort

Circuit estret amb pocs avançaments

Amb tots aquests condicionats, els semàfors s'han apagat a Zandvoort. La sortida i el primer gir complet al circuit han sigut els moments més trepidants del Gran Premi. Amb una arrencada excepcional de Verstappen, el pilot neerlandès no ha parat de guanyar metres i temps a un Lewis Hamilton que, a mesura que anava avançant la cursa, s'anava desesperant. Fernando Alonso ja havia avisat a la prèvia, "guanyaré dues posicions a la sortida", i així ha sigut. Anant al límit en tots els revolts, l'asturià ha retallat dues posicions a la classificació i ha protagonitzat els avançaments més espectaculars.

Després dels primers quilòmetres s'ha format un trenet de monoplaces que no s'ha desfet fins a travessar la línia de meta. Les voltes anaven passant i Verstappen cada cop era més lluny de Hamilton. El britànic intentava reduir distància però, en el moment que li retallava algun segon, el neerlandès tornava a prémer l'accelerador i s'escapava. Era el moment de provar sort amb l'estratègia.

Els de Mercedes han fet entrar a boxs Hamilton per canviar neumàtics i així avançar Vestappen quan hagués de substituir els seus, però els de Red Bull estaven preparats. En els dos moments en què l'escuderia alemanya ha intentat aquesta estratègia, ells han fet entrar el pilot neerlandès i han anul·lat qualsevol opció de Hamilton per guanyar la cursa.

Aficionats al circuit de Zandvoort

Verstappen torna a ser líder a casa seva

Bottas s'ha sumat a la causa de Hamilton, però no ha sigut suficient. El finlandès, etern escuder de Lewis Hamilton des que condueix els Mercedes, s'ha rendit a l'estratègia conjunta per intentar que el seu company d'equip s'endugués el gran trofeu a Zandvoort. La tàctica a l'hora de canviar els neumàtics estava destinada a retenir Verstappen fins que Hamilton reduís distàncies, però el neerlandès s'ha pogut desempallegar d'ell en un tres i no res. Conscient que la temporada que ve ja no serà pilot de l'escuderia alemanya, el futur de Bottas està molt en l'aire, però cercarà tornar a sentir-se el pilot protagonista i no el segon cursa rere cursa.

Mentre Bottas es resignava amb el seu paper en la lluita capdavantera, Checo Pérez ha sigut qui ha protagonitzat gairebé tots els avançaments del Gran Premi. Ha acabat vuitè, fent un gran exercici de constància i tenacitat per superar tots els rivals de manera contundent.

El circuit de Zandvoort ha decebut en el dia gran, però els aficionats han tornat a recordar com eren les grans cites esportives en temps prepandèmics: grades plenes, bengales i devoció pels seus herois i referents.

stats