Ciclisme
Esports 24/08/2022

Marc Soler es revolta amb un triomf d'etapa que posa fi a dos anys de travessia del desert

Roglic perd el liderat en una etapa en què el vilanoví aconsegueix a Bilbao un èxit que feia anys que esperava

2 min
Marc Soler es revolta amb un triomf d'etapa que posa fi a dos anys de travesa del desert

BarcelonaSerrant les dents, cloent els punys. Amb el cap baix, conscient que tenia darrere un grup a tot just 10 segons que el perseguia en la baixada cap a Bilbao, on l'esperava la glòria. Marc Soler ha aconseguit espolsar-se de sobre dubtes i pors, trencant la gran sequera del ciclisme català a les grans voltes a l'imposar-se en la cinquena etapa de la Vuelta a Espanya entre Irun i Bilbao, amb un recorregut de 187,2 km. El ciclisme espanyol, de fet, portava 668 dies sense un triomf d'etapa en una de les tres voltes grans, un total de 121 etapes de decepcions. L'anterior triomf d'un català en una etapa de les tres grans voltes havia sigut el 2020, també a la Vuelta. També al País Basc, a Lekunberri. I també de Marc Soler, quan era corredor del Movistar.

Havia de ser Soler, un corredor amb un talent descomunal i un fort caràcter. El vilanoví, després de no aconseguir fer el pas endavant al Movistar, on més d'un cop no es va entendre amb la direcció de l'equip, ha aterrat aquest any a l'UAE, on va sumar la primera decepció gran quan no va poder acabar el Tour. A la Vuelta, ha capgirat la història com una truita amb un atac final on ha patit de valent, però ha aconseguit entrar en solitari a Bilbao posant la cirereta en una preciosa etapa, ja que si a la carretera ha manat un català, als vorals els bascos han demostrat de nou ser una de les millors aficions al ciclisme del planeta. Coses de la vida, ho ha fet portant un bidó d'aigua de l'equip Movistar, com si fos una brometa del destí, recordant el seu anterior equip.

L'etapa, ideal per a fugues, ha vist un Roger Adrià molt actiu, que formava part d'un grup de 18 escapats que han aprofitat que els favorits no tenien ganes de cansar-se, avui. Però qui ha llegit millor la carretera ha sigut Soler, que ha coronat en solitari l'alt del Vivero, a 16 km de l'arribada, deixant els companys de la fuga triomfadora del dia, imposant-se amb un temps de 4h.15.23. El vilanoví ha entrat només dos segons per darrere del sud-africà Daryl Impey (Israel) i el británic Fred Wright (Bahrain), que s'han quedat a un pam d'enxampar-lo. ¿I el gran grup? S'ha relaxat, com si als favorits ja els semblés bé deixar que altres corredors puguin somiar. I el resultat ha sigut que han entrat a cinc minuts de Soler, cosa que ha provocat que el gran favorit i vigent campió, l'eslovè Primoz Roglic (Jumbo Visma), perdi el liderat que havia aconseguit ahir. El nou líder és el francès Rudy Molard (Groupama), dos segons per davant de Fred Wright i un minut i 9 segons per davant de Nikias Arndt (BikeExchange). Roglic cau fins a la cinquena posició, a 4 minuts i 9 segons de Molard.

Aquest dijous toca la sisena etapa, entre Bilbao i a San Miguel de Aguayo, amb ascens final al Pico Jano després de 181,2 km.

stats