Barça

Mapi León, la icona que està més a prop de renovar amb el Barça

La central de 28 anys és qui té les negociacions més avançades amb l'entitat catalana de les vuit jugadores blaugranes que finalitzen contracte el 30 de juny

Marc Gironès
3 min
Mapi León durant un partit del Barça d'aquest curs.

BarcelonaL'afició del Barça pot estar tranquil·la amb la renovació de Mapi León. La central saragossana de 28 anys molt probablement segellarà la seva continuïtat amb el club català, allargant el contracte que finalitza el 30 de juny. Mapi León està segura que enlloc estarà millor que aquí per molt que hagi rebut ofertes superiors econòmicament de l'estranger. Però fonts de l'entorn de la central consultades per l'ARA expliquen que "l'acord final encara està lluny" i que "les pròximes setmanes" se seguirà negociant perquè la futbolista que va arribar al Barça el 2017 procedent de l'Atlètic a Madrid, al qual el club blaugrana va pagar aleshores 50.000 euros, pugui seguir a l'actual campió d'Europa.

Des d'Arístides Maillol, transmeten un missatge de calma i afirmen que l'entitat "té la sort de tenir unes jugadores tremendament compromeses amb el club i el projecte". A més, aquest diari ha tingut constància que la renovació suposarà un increment significatiu del salari de Mapi León respecte al que es va acordar a la seva última ampliació de contracte, firmada el 2022. Així, Mapi León podria arribar a tenir uns ingressos al voltant del mig milió d'euros anual i es convertirà molt probablement en la segona futbolista renovada de les nou que acaben contracte a final de curs, després de l'acord amb Patri Guijarro, que va firmar per tres temporades més.

No porta ni un mes a la secretaria tècnica del Barça però Marc Vivés, el relleu com a director esportiu de Markel Zubizarreta –arquitecte del Barça femení i ara nou director esportiu de la RFEF–, ja té l’agenda plena. A banda de Mapi León, queden set jugadores més a qui se'ls acaba el contracte en set mesos i que, legalment, l'1 de gener podran negociar amb altres clubs, la mateixa situació en la qual es troba l'entrenador, Jonatan Giráldez. El cas més destacat és el de la dues vegades Pilota d'Or Alexia Putellas, que, com va explicar aquest diari, vol arribar al milió d'euros anual. Ara per ara les negociacions es troben en una situació d'espera, tot i que les dues parts tenen la predisposició d'arribar a un acord. El Barça i la jugadora estan buscant una solució que satisfaci els interessos de tots dos. Malgrat això, les preferències del club sempre han estat segellar el vincle de Patri Guijarro, ja renovada el passat 6 d'octubre, i Mapi León. La resta de futbolistes que estan pendents de renovar són Mariona Caldentey, Lucy Bronze, Sandra Paños, Asisat Oshoala, Marta Torrejón i Gemma Font.

Una central peculiar

Mapi León és una futbolista fora del comú tant dins com fora dels terrenys de joc. Riallera i bromista amb la premsa, no acostuma a utilitzar tòpics quan té un micròfon al davant. Si ha d'admetre que ha passat una mala nit dies abans d'un partit de Champions League ho fa amb tota la naturalitat del món, com va passar en una trobada amb els mitjans de comunicació el curs passat. A més, acostuma a ser l'ànima de la festa quan toca celebrar títols o grans victòries. Clau a l'eix de la defensa blaugrana, també s'encarrega de tasques poc habituals en una central, com ser l'encarregada d'executar les jugades a pilota aturada. El seu peu esquerre és un guant. De fet, Ferran Torres i ella són els dos únics futbolistes dels primers equips del Barça que han marcat de falta directa des de la marxa de Messi l'estiu del 2021.

"Sempre l'he ajudat a dir el que sent o pensa i ho hem fomentat. No només es juga al terreny de joc; especialment en la situació que hi havia al futbol femení quan ella va començar. S'havia d'ajudar totes les nenes i la societat en general", va explicar a l'ARA Carlos Rodríguez, el representant de Mapi León, abans de la final de la Champions League davant el Wolfsburg. Aquell 3 de juny, la central va aconseguir la seva segona orelluda amb el Barça. A més, durant les set temporades a Can Barça també ha sumat quatre Lligues, quatre Copes de la Reina i tres Supercopes d'Espanya. Fins ara Mapi León suma 235 partits oficials i 15 gols com a blaugrana.

stats