Mundial de Qatar 2022
Esports 12/11/2022

Per què Luis Enrique s'ha rendit a l'evidència amb Ansu Fati?

El davanter hispanoguineà viatjarà a Qatar després d'una gestió mancomunada amb el cos tècnic del Barça

4 min
Ansu Fati en un parit de la selecció espanyola

BarcelonaLa gran novetat a la llista de convocats d'Espanya per al Mundial és Ansu Fati. Després de pensar-s'ho fins a l'últim instant, Luis Enrique Martínez ha confiat finalment en l'olfacte de l'atacant del Barça, que torna a una convocatòria de la roja per la porta gran. Disputarà ni més ni menys que un campionat del món després de més de dos anys sense ser internacional absolut i deixarà a casa seva, amb un pam de nas, davanters que també garanteixen gol i que potser estan més en forma que ell, com ara Borja Iglesias (Betis) o Iago Aspas (Celta de Vigo). 

El seleccionador espanyol mai no ha amagat els dubtes que té sobre el rendiment d'Ansu, minvat per un calvari de lesions que l'ha afectat físicament i mentalment. "Tant de bo tornem a veure la seva millor versió, però ara per ara no el veig per a la llista. Que no sigui titular al seu equip em diu alguna cosa", va justificar després de deixar-lo fora de la convocatòria de finals de setembre. Gairebé dos mesos més tard, l'hispanoguineà no ha jugat gaires més minuts d'inici, però Lucho ha decidit emportar-se'l a Qatar encara que continuï veient-lo per sota del seu nivell: "La il·lusió que tinc és que torni a ser el que era. I crec que pot ser un estímul gran fer-ho en un lloc com el Mundial". Què és el que ha fet canviar el parer de Luis Enrique, doncs? Espòiler: hi ha ajudat el fet de tenir línia directa amb l'equip tècnic del Barça.

Metòdic i intervencionista, l'entrenador asturià ha seguit amb lupa l'evolució dels més de 50 jugadors seleccionables per al campionat del món. Però amb Ansu ha tingut una dedicació especial, com demostra que el convoqués amb l'absoluta a finals del curs passat tot i saber que no el faria competir. Volia que el jove atacant se sentís part del seu projecte, però alhora tenia constància, gràcies al fil directe que té amb diversos membres de l'staff blaugrana, que Fati no estava per rendir al 100%. El futbolista havia rebutjat el quiròfan per corregir del tot una lesió muscular seriosa, tenia més risc de recaiguda i, per tant, la seva readaptació havia de ser més conservadora malgrat que tingués l'alta mèdica. Una tendència que s'ha mantingut durant aquest primer tram de curs, en què Ansu ha sigut suplent la majoria dels partits, cosa que ha arribat a molestar-lo en alguna ocasió. 

A despit d'aquest enuig, Xavi, Luis Enrique i els seus equips han tractat les evolucions del jove atacant de manera mancomunada. Fins al punt que, fa dues setmanes, des de Sant Joan Despí va sortir en direcció a Las Rozas una recomanació que ha acabat beneficiant Ansu en la tria definitiva de la davantera que Espanya portarà al Mundial. Des del Barça es va enviar un missatge sobre l'impacte que podia tenir l'hispanoguineà en determinats escenaris de partit, aportant un exemple concret: la visita de l'equip blaugrana a Anoeta, en què Fati va entrar com a revulsiu al duel i va modificar-ne el decorat amb un gol i dues assistències en només 19 minuts. Aquest gràfic precedent, sumat a un informe mèdic favorable actualitzat fa uns dies i al fet que la llista és de 26 i no de 23 jugadors, ha ajudat Lucho a adonar-se que no podia renunciar a la pólvora d'un jugador al qual va fer debutar amb l'absoluta amb 18 anys acabats de fer.

Els 26 escollits de Luis Enrique per lluitar pel Mundial de Qatar
  • Porters Unai Simón (Athletic Club), David Raya (Brentford) i Robert Sánchez (West Bromwich Albion).
  • Defenses Dani Carvajal (Reial Madrid), César Azpilicueta (Chelsea), Eric Garcia (Barça), Hugo Guillamón (València), Aymeric Laporte (Manchester City), Pau Torres (Vila-real), Jordi Alba (Barça) i José Luis Gayà (València).
  • Migcampistes Sergio Busquets (Barça), Koke Resurrección (Atlètic de Madrid), Marcos Llorente (Atlètic de Madrid), Pedri González (Barça), Pablo Páez 'Gavi' (Barça), Carlos Soler (PSG) i Rodrigo Hernández 'Rodri' (Manchester City).
  • Davanters Álvaro Morata (Atlètic de Madrid), Ferran Torres (Barça), Dani Olmo (Leipzig), Marco Asensio (Reial Madrid), Yéremi Pino (Vila-real), Pablo Sarabia (PSG) i Nico Williams (Athletic Club) i Ansu Fati (Barça).

Els grans absents de la convocatòria per a Qatar són els defenses Iñigo Martínez, Sergio Ramos, Nacho Fernández, Àlex Moreno i Alejandro Balde; els migcampistes Mikel Merino, Sergio Canales, Brais Méndez, i els ja citats Borja Iglesias i Iago Aspas. Luis Enrique no ha volgut valorar cap d'aquestes absències. Les sorpreses de la nòmina de disponibles, més enllà de la d'Ansu, són el valencianista Hugo Guillamón i el jove davanter del Vila-real Yéremi Pino. Del primer el seleccionador en valora la polivalència i del segon la capacitat que té per desbordar per la dreta. D'altra banda, quan li han preguntat pel nivell que ha exhibit Busquets últimament, l'entrenador asturià ha sigut clar: "No hi ha al panorama mundial un pivot millor que Busi per al joc que volem practicar. Si tenim la pilota i ens instal·lem al camp rival, és el millor". De fet, si fos per Luis Enrique, miraria de convèncer el de Badia del Vallès perquè jugués "el seu cinquè Mundial".

Cinc catalans, quatre valencians i un mallorquí

Dels 26 convocats per al torneig, n'hi ha 10 que són originaris dels Països Catalans. Són cinc catalans (Busquets, Eric Garcia, Jordi Alba, Dani Olmo i David Raya), quatre valencians (Pau Torres, Gayà, Carlos Soler i Ferran Torres) i un mallorquí (Asensio). Pel que fa al nombre de catalans, hi ha un creixement de tres a cinc en relació amb el Mundial de Rússia (2018), un estancament en comparació amb el del Brasil (2014) i un descens de set a cinc en contrast amb el de Sud-àfrica (2010). De tota la llista, només sis jugadors ja saben què és jugar un campionat del món (Carvajal, Azpilicueta, Jordi Alba, Busquets, Koke i Asensio). La resta debutaran en una cita com aquesta a Qatar. El canvi de generació del futbol espanyol és un fet.

stats