Barça

Lewandowski: un tresor, un temple i un imperi

La família, el culte metòdic de cos i ment i el treball extra han convertit un futbolista tardà en gran golejador i home de negocis

6 min
Robert Lewandowski, en el Bayern - Vila-real de dimarts a l'Allianz Arena.

Dortmund Vint-i-dos de setembre del 2015. Allianz Arena. Partit de Bundesliga. Acaba el primer temps amb 0-1 per al Wolfsburg. Robert Lewandowski, per un cop suplent, surt al camp després del descans. I fa història mundial. Un rècord Guinness. Minuts 51, 52, 55, 57 i 60. Cinc gols del davanter polonès en vuit minuts i 59 segons. Pep Guardiola somriu d’incredulitat i admiració i es posa les mans al cap. Bé ho recorda el seu segon entrenador al Bayern, Domènec Torrent. “Van ser cinc gols molt diferents. Lewandowski els ha marcat de tots colors”, resumeix en conversa amb l’ARA. “Ha fet gols a la contra, de cap, de ser valent, de treure la punteta del peu, d’estar atent al rebot, de remat amb totes dues cames. Té molta intuïció per saber on caurà la pilota, té més velocitat del que pot semblar i per alt també és molt bo”, indica Torrent.

Les xifres de Lewy són antològiques. Amb 312 gols en 384 partits (quatre temporades amb el Borussia Dortmund i vuit amb el Bayern), és el segon màxim golejador de la història de la Bundesliga, només superat per Gerd Müller (365 gols en 427 partits). Lewandowski és el davanter estranger més productiu del campionat alemany. I, a la Champions League només Cristiano Ronaldo (140 gols) i Leo Messi (125) són més prolífics que ell (86).

I això que l’estrella polonesa va arribar relativament tard a l’elit europea. Va debutar a la Bundesliga un dia després de complir els 22 anys. En comparació, Messi va estrenar-se a la Lliga espanyola amb 17 anys; Cristiano Ronaldo també amb 17 a la portuguesa i amb 18 a l’anglesa. Benzema igualment en tenia 17 quan va jugar el seu primer partit de Primera a França; Mbappé tenia 16 anys i 11 mesos, i Haaland 19 quan va estrenar-se amb el Borussia Dortmund. “Com a jove futbolista vaig tenir la mala sort que els meus entrenadors a Polònia no van extreure-ho tot de mi. Tot just va ser a l’arribar a la Bundesliga que em vaig adonar de les meves possibilitats. He pensat sovint que hauria estat bonic que algú m’hagués ensenyat això amb 14 o 15 anys”, admet el mateix Lewandowski.

Les habilitats de Lewandowski

Justament per no haver depurat el seu futbol en edat juvenil, Lewy no compta amb una habilitat tècnica radical. No té gaire dríbling, no té un control de la pilota molt fi, no té la màgia als peus d’altres superestrelles. “Lewandowski ho fa tot molt bé, però no fa res excepcional”, assegura el periodista alemany Oliver Fritsch. En un podcast a Zeit Online, aquest reporter ironitza que Lewy té la millor feina d’Alemanya: ser davanter del Bayern. “És el gran aprofitador de l’enorme domini del seu equip. El Bayern crea moltíssimes ocasions per partit”, diu, mentre assenyala que Lewandowski, en canvi, no ha estat capaç de dur la selecció polonesa a una rellevància similar a la que ha atorgat Bale a la gal·lesa.

“Lewandowski és el millor jugador polonès de la història”, puntualitza, no obstant, Jan Urban, emblemàtic exdavanter de l’Osasuna als anys 90. Sempre hi haurà qui dirà que Lewy, a diferència d’altres mites com Lubanski, Deyna, Lato o Boniek, no ha aconseguit res amb la selecció, tot i que n’és el màxim golejador amb 76 gols en 172 partits, però ara el nivell nacional no és el mateix, argumenta Urban en declaracions a aquest diari.

Robert Lewandowski celebrant un gol quan era jugador del Borussia Dortmund

El que sí que concedeix l’exestrella de l’Osasuna és que al seu compatriota “li pot costar molt més marcar gols en la Lliga espanyola que en l’alemanya”. “Hi ha més nivell futbolístic a Espanya. No hi ha tanta diferència entre Barça i Madrid i la resta d’equips com la que hi ha entre el Bayern i els altres conjunts de la Bundesliga”, raona.

Millor jugador del món per a la FIFA el 2020, Bota d’Or el 2021 i campió de tots els títols possibles amb el Bayern, Lewandowski en vol més i més i més. Aquest salt de Munic a Barcelona és “d’una altra galàxia per a la ment dels polonesos”, assegura des de Varsòvia el periodista de la televisió Eleven Sports Marcin Gazda, mentre recorda que el president Florentino Pérez va intentar “tres vegades” fitxar-lo per al Reial Madrid.

L’arribada al Barça farà créixer encara més el volum de negocis de RL9, la marca registrada de Lewandowski. “A Polònia ell i la seva dona Anna tenen un imperi econòmic”, revisa Gazda. “Lewy és molt generós amb iniciatives solidàries, però també té fama de ser molt garrepa i dur a l’hora de negociar les seves coses”, somriu el periodista.

Lewandowski és un dels deu futbolistes més rics del món

Segons Forbes, el davanter polonès és un dels deu futbolistes més rics del món. El matrimoni Lewandowski participa d’una trentena d’empreses i projectes. Robert, bàsicament, en la branca tecnològica i de serveis, però també en la immobiliària, amb apartaments i un restaurant de tres plantes a Varsòvia, i, Anna en el sector de la salut i el fitness.

Anna Stachurska, ara Lewandowska, medalla de bronze en un Mundial de karate, és una reconeguda assessora i influencer de nutrició. Té una marca de menjar pròpia que es ven als quioscos polonesos i diversos centres de salut. Confia molt en la “dieta del revés”: comencen els àpats per les postres i aliments rics en aigua i acaben amb plats més consistents. Això, sosté, afavoreix la digestió i la crema de greixos. Els Lewandowski consumeixen aliments sense gluten i eviten els làctics. A la nevera diuen que tenen sobretot fruites, verdures i un cafè especial que es prepara amb herbes al vapor i que s’ha de guardar en fred.

Lewandowski té la seva pròpia marca de cafè, però es priva de qualsevol xocolatina que no contingui més del 80% de cacau. “A Polònia diem que és un paio avorrit, lliure d’escàndols”, riu Gazda.

Roberto Lewandowski.

“Lewandowski sempre s’ha cuidat molt. Té molt clar que el seu cos és el seu temple, la seva màquina de treballar”, recorda Torrent. “És humil, entenia el perquè de les coses que li explicaves. Per a un entrenador és una delícia. S’entrena i juga sempre al màxim. No es deixa mai res”, apunta el tècnic català.

Fa hores extres al gimnàs i als camps d’entrenament, on va aprendre a ser un especialista en llançament de faltes i, sobretot, de penals. Des dels onze metres arriba a un 91% d’encert.

Meticulós, disciplinat. Cuida cos i ment. Durant la seva carrera ha contractat també un especialista perquè l’ajudi a optimitzar la son. Matalassos d’alta gamma, coixins adaptats al cap, olors essencials en una habitació completament fosca i temperatura a un màxim de 21 graus.

Lewandowski i la importància de l'entrenament visible i invisible

La importància de l’entrenament visible i invisible. Des que va arribar al futbol alemany el juliol del 2010 Lewandowski només s’ha perdut 24 partits per lesió. Lewy és esportista des del bressol. La seva mare, Iwona, va ser jugadora de vòlei i el seu pare, Krzysztof, judoka reputat. Tots dos van ser professors d’educació física. “A classe d’esport a l’escola em feien fer molta gimnàstica i judo. Ara, gràcies al meu domini del cos, puc reaccionar de forma més flexible a moltes situacions de partit”, explica.

Lewandowski tenia 16 anys quan va morir el seu pare. “No desitjaria cap cosa amb més vehemència que ell pogués venir algun cop a l’estadi a veure’m amb la meva mare. Quants cops penso que m’encantaria demanar-li avui consell!”, diu Lewy.

Robert Lewandowski.

Avui va al camp i només li interessa el partit i el gol. Michael Zorc, director esportiu del Borussia Dortmund, va dir de Lewandowski que no coneixia cap altre professional que pogués desconnectar-se tan perfectament de tota influència exterior al partit com ell.

Des de la 2015/2016 Lewy marca 40 o més gols per temporada. A la 2020/21 en va fer 41 només a la Bundesliga, batent per un el rècord històric de Gerd Müller. “Al final no juga cap rol si tinc un gran talent o un supergran talent. Soc conscient que he de treballar contínuament per avançar”, conclou.

stats