Barça-Alabès de Lliga

Lewandowski espanta els seus fantasmes i els del Barça

El polonès, amb un doblet, capgira el marcador contra l'Alabès i rescata l'equip de Xavi de sumar una nova desfeta ruïnosa (2-1)

4 min
Robert Lewandowski celebra el seu primer gol contra l'Alabès

BarcelonaRobert Lewandowski, amb dos gols, el segon de penal, ha tret el Barça del seu particular descens als inferns (2-1). Després d'una primera part nefasta, de les pitjors de l'era Xavi amb permís de la desfeta a Hamburg, l'equip ha reaccionat amb més orgull que futbol a la segona meitat i ha capgirat el marcador. Tres punts que permeten aigualir crisis numèriques i seguir a quatre punts del Girona i a dos del Reial Madrid al capdavant de la taula, però els problemes en el joc persisteixen.

Només 18 segons ha tardat el Barça a sentir els primers xiulets a Montjuïc. L'inici de partit ha sigut dantesc, amb una mena de jugada assajada desastrosa. L'equip ha servit del cercle central, Gündogan ha jugat endarrere perquè Iñigo Martínez busqués un desplaçament a la banda dreta a la carrera de Lamine Yamal, Fermín i Araujo, en teoria l'únic destinatari capacitat de guanyar la pilota per dalt. La defensa ha tallat la pilota, que ha tornat de nou als peus de Gündogan, ell s'adorm davant la pressió de Guridi i, amb el Barça descol·locat i adormit (Cancelo, avui lateral esquerre, era qui estava tancant a la dreta), l'Alabès s'ha avançat amb un gol al primer pal de Samu a passada de Javi López. L'emprenyada de Ter Stegen era monumental. El Barça havia de segellar els dubtes contra un rival de la part mitjana-baixa de la taula i la sortida a la gespa dels de Xavi ha sigut ridícula.

Però el pitjor de tot és que encaixar aquest primer gol matiner i que ha provocat cares llargues a tot l'estadi no ha sigut només un accident. Els blaugranes no han comparegut fins ben superat el primer quart d'hora de partit. En només tretze minuts, Samu, un autèntic mal de queixal per a una defensa que feia aigües per moments, hauria pogut fer dos gols més. Ha enviat una rematada que ha impactat per fora en la xarxa del lateral esquerre de la porteria i ha fallat, tot sol, un mà a mà davant Ter Stegen després de trobar una autopista entre Cancelo i Iñigo. Samu és, només per darrere de Vinícius i empatat amb Nico Williams, el futbolista més ràpid de la Lliga. Fa 1,93 metres.

No seria la darrera acció del jove davanter de 19 anys, que minuts més tard s'encarregaria de deixar en evidència Kounde. El central francès, per qui el Barça va pagar 50 milions més variables l'estiu passat, veuria com Samu li pisparia la pilota malgrat tenir l'avantatge, li guanyaria la carrera i, per sort per al Barça, la seva rematada acabaria al travesser. Xavi ha esgotat la paciència i ha pres una decisió que hauria d'haver pres feia estona: enviar Kounde al lateral i emparellar Samu amb Araujo. Defensat per l'uruguaià, l'ariet de l'Alabès no ha tingut cap més acció de perill en tot el partit. I Kounde, encaparrat a fer de central, acabaria jugant millor de lateral.

Lewandowski lidera la reacció amb un gran gol

Després de fer una primera part nefasta, per oblidar, el francès faria la centrada del gol que suposaria l'inici de la remuntada del Barça. Kounde s'ha pogut reivindicar dels seus minuts porqueria al primer temps per servir una centrada al cor de l'àrea que Lewandowski ha convertit en un golàs. Feia sis partits que el polonès ni marcava ni rematava entre els tres pals, la seva pitjor ratxa des de la temporada 2010-11, quan tot just començava a jugar al futbol alemany. Rematada de cap colossal del 9 blaugrana. Això és el que se li demana i això és el que necessita: que l'abasteixin de pilotes en condicions. Lewandowski ha pogut calmar una mica els ànims, els seus –a la primera part se l'ha vist especialment irritat i frustrat– i els de part de l'afició. Per primer cop aquesta temporada, s'han sentit xiulets a Montjuïc, sobretot, a la primera part.

Robert Lewandowski celebrant el seu primer gol contra l'Alabès

El polonès, però, acabaria veient la groga pocs minuts després del gol, per una falta molt protestada per l'estadi i per les constants queixes del jugador. L'àrbitre Mateo Ferrer Busquets, debutant aquest curs a Primera, s'ha endut uns quants crits i càntics que qüestionaven les seves habilitats amb el xiulet. El Barça passa un moment molt complicat i la crispació ha sigut palpable fins al segon gol, que arribaria després que Xavi sacsegés la banqueta, cremant totes les naus amb l'equip més ofensiu que podia plantar: Kounde a la banqueta, Cancelo de lateral dret i Balde a l'esquerra; i Ferran per un desgastat João Félix, més voluntariós i treballador que encertat. Abans ja havia entrat Raphinha per Fermín, també fos, repetint la fórmula d'alguns partits enrere de fer jugar l'ex del Leeds com a interior. Així, Xavi podia mantenir Lamine Yamal, dels més entremaliats a la segona part.

La remuntada acabaria sent patrocinada per Ferran i Lewandowski. Passada deliciosa d'Iñigo, el central del Barça més dotat en aquest sentit, el valencià controla dins de l'àrea i Aqbar, que arriba tardíssim, li fa un penal com una casa. El polonès no ha fallat des dels onze metres i, així, ha espantat els seus fantasmes i els d'un Barça més resultadista que efectiu. Kike García, amb una rematada de cap, i Tenaglia, amb un xut desviat, encara han tingut temps de posar la por al cos. Per sort ha quedat només en dos esglais. D'aquí dues setmanes, nova prova a Vallecas. Queda molta feina per fer.