Barça
Esports 18/01/2023

Laporta i la recerca del nou Reverter: candidats descartats i un somni impossible

Aconsellat pels seus, i encara que no ho tingui del tot clar, el president del Barça segueix buscant una mà dreta executiva

2 min
Joan Laporta, actual president del Barça.

BarcelonaQuan falten tres setmanes perquè es compleixi un any de la sobtada dimissió de Ferran Reverter, el Barça de Joan Laporta continua explorant el mercat estatal d’alts executius per ocupar la vacant de director general que hi ha a l’organigrama del club. No és una recerca que al president barcelonista li faci gaire il·lusió. De fet, en una entrevista recent a SER Catalunya ell mateix va parlar de posposar-la fins a finals de temporada, quan ja ha d’estar tancat el finançament de la reforma del Camp Nou, entre altres coses. 

Tanmateix, des del seu nodrit entorn de persones de confiança li aconsellen dia sí i dia també que per comandar una nau tan complexa com la blaugrana necessita una mà dreta executiva amb més disponibilitat que la que li brinda el tresorer Ferran Olivé, que ha assumit els últims mesos les funcions de CEO tot i que no cobri per fer-ho, ja que és directiu i per estatuts ho té prohibit. És per això que Laporta ha tingut contactes els últims temps (i estarà obert a tenir-ne en un futur) amb perfils que podrien encaixar en la posició més alta de l’estructura professional. Converses per intentar trobar una figura amb els atributs de Joan Oliver, el seu candidat ideal i alhora impossible, ja que sap que fer-lo tornar al Barça després de la desaparició del Reus seria altament impopular. A més, està en edat de jubilació: farà 68 anys.

Joan Laporta i Joan Oliver
Joan Oliver i Joan Laporta, en una roda de premsa al Barça.

Dos economistes reputats

Segons ha pogut saber l’ARA, un dels aspirants que el Barça ha sondejat durant la recerca d’un director general és Tomás Varela, un executiu de dilatadíssima trajectòria en l’àmbit financer. Economista de formació, va ocupar diverses posicions de responsabilitat durant gairebé tres dècades al Banc Sabadell després de saltar a l’arena empresarial als anys 80 amb l’auditora PriceWaterhouseCoopers i als 90 amb l’asseguradora alemanya Allianz. Actualment, després d’abandonar el Sabadell el març del 2021, és conseller independent del banc suís Julius Baer i a finals de novembre va ser nomenat conseller d’Aena en substitució de Josep Antoni Duran i Lleida. Varela va sentir-se afalagat per l’oferiment del Barça, però va rebutjar fer el salt al Camp Nou per incompatibilitats laborals.

Un altre dels candidats que Laporta va tenir en cartera va ser Agustín Cordón, exvicepresident i exdirector financer de Bimbo a Espanya i antic conseller delegat tant del Grupo Zeta (2015-2019) com de Mobile World Capital Barcelona (2012-2015). Llicenciat en economia i empresarials per la Universitat de Barcelona, des del juliol del 2021 és el president de la promotora immobiliària d’obra nova Culmia. El Barça va descartar el seu perfil perquè el va veure en alguns aspectes massa similar a Reverter, que va plegar per diferències de criteri insalvables amb Laporta. 

El mandatari blaugrana també ha estudiat promocionar internament algun dels càrrecs de l’actual organigrama, com ara Xavier Budó (àrea d’esports), Àlex Barbany (exresponsable de nous ingressos ara reubicat a l’Espai Barça), Josep Maria Messeguer (BLM) o Maribel Meléndez (àrea corporativa), però cap d’aquestes vies ha cristal·litzat.

stats