Barça

Laporta acomiada un dels últims símbols de l'era de Bartomeu, el CEO Òscar Grau

Esquitxat pel cas Barçagate, ha ajudat aquests mesos en la transició entre les juntes directives

3 min
Òscar Grau deixa de ser el CEO del Barça

BarcelonaJoan Laporta continua posant ordre al Barça per tancar l'etapa de Josep Maria Bartomeu. En una reunió aquest matí amb la presència del vicepresident Rafa Yuste, la junta directiva ha comunicat al CEO de l'entitat, Òscar Grau, que prescindeix dels seus serveis. Grau ja s'ho veia a venir, però ha continuat treballant fins avui com si s'hagués de mantenir en el càrrec. "No hi ha posat problemes, ha estat elegant", diuen fonts del club. Grau va ser escollit nou CEO del Barça el 2016 i ara les seves funcions les agafarà Ferran Reverter, que encara és el CEO de Media Markt, un càrrec que abandonarà els pròxims mesos. Amb el comiat de Grau, tots els imputats en el cas Barçagate ja han quedat fora del club.

Grau s'ha acomiadat personalment de bona part de la plantilla –com ara Koeman– a la ciutat esportiva, després d'unes setmanes en què ha ajudat en el traspàs de poders de les directives. L'exjugador del Barça d'handbol, que abans també havia dirigit les FCB Escoles, ja sabia que el seu comiat era qüestió de temps, tant per la gestió econòmica del club com pel seu paper en el cas Barçagate. De fet, és un dels treballadors del club que van ser detinguts i haurà de declarar com a imputat en el cas obert a la justícia social per malversació de fons. Però Laporta va preferir no fer-lo fora d'entrada per facilitar l'inici del seu mandat, i va continuar convidant Grau als desplaçaments del club, com la final de Copa. A més, el nou president ha volgut esperar el resultat de l'auditoria interna sobre l'estat del club, en què s'ha detectat, segons ha avançat L'Esportiu, que es va demanar a alguns futbolistes canviar de representant abans de fitxar pel club. La directiva de Laporta ha constatat també que els contractes de bona part dels esportistes fixen com el sou augmenta a partir de la temporada que ve, és a dir, quan Bartomeu ja no hi serà. L'auditoria però, encara no està enllestida. Tot i que tal com s'esperava, una de les conclusions serà que la situació econòmica del club és molt greu.

Grau era definit com una persona "tranquil·la", però el seu paper en el cas Barçagate li havia generat enemics entre els treballadors, que l'acusaven d'haver-se posicionat sempre a favor de Bartomeu per tapar l'escàndol. De fet, Grau era partidari de rentar la roba bruta en privat. Nascut a Sabadell, fill d'una família del sector tèxtil, va estudiar al Liceu Francès primer. Després es va llicenciar en administració i direcció d’empreses mentre jugava al Barça d'handbol, amb què va arribar a ser internacional. De fet, la seva samarreta està retirada al Palau Blaugrana. Abans d'entrar al Barça, Grau va formar part de la precandidatura dels Jocs d'Hivern de Barcelona de Jordi Hereu, però va ser acomiadat quan va entrar al consistori Ada Colau. El 2015, Bartomeu el va fitxar per al Barça, primer per a les escoles i després de CEO quan va ocupar el lloc que deixava Nacho Mestre. Malgrat que havia explicat molts cops que el Barça havia de ser sostenible i va aconseguir liderar un augment dels ingressos, Grau no va aconseguir frenar l'escalada de despeses de la directiva de Bartomeu. De fet, el mateix Grau era un dels treballadors amb un dels sous més alts, amb una clàusula d'indemnització que cobrarà després de ser acomiadat. Al final, Grau ha acabat caient pocs mesos després de la dimissió de l'anterior junta directiva, convertit en l'últim símbol d'una època que de mica en mica es tanca i deixa deutes com a llegat.

El comiat de Grau és l'últim d'una llarga llista de canvis que s'han anat produint els últims mesos. També han caigut Albert Soler com a director de seccions, Xavier de las Moras (seguretat), Román Gómez Ponti (serveis jurídics), Nacho Rodríguez (mànager del bàsquet), Jordi Joly (director corporatiu) i Pere Jansà, excap de comunicació que ara era a l'àrea social i que va ser acomiadat dilluns.

Xavier Budo. Manolo Garcia

Xavier Budó, nou director d'esports del club

Amb aquests canvis, el nou Barça va quedant definit, amb noves cares com Mateu Alemany com a director esportiu, el vicepresident econòmic Eduard Romeu, el nou cap de seguretat provinent dels Mossos Ferran López i el CEO Ferran Reverter, així com nous rostres a l'àrea de màrqueting com Àlex Barbany i Cinto Ajram. De l'etapa de Bartomeu, en canvi, cada cop en queden menys supervivents. Avui de fet, s'ha confirmat que Xavier Budó s'incorpora al Barça com a director de l'àrea d'esports. Budó ja va fer campanya amb l'equip de Laporta i ara entra al club. Llicenciat en Direcció i Administració d'empreses, ha fet d'entrenador de tenistes com Carla Suárez i Paula Badosa. També era un dels fundadors d'El Senyor Ramón, grup d'opinió barcelonista.

stats