L'Eurocambra carrega contra la FIFA: els apunts del Mundial de la vergonya (dia 5)

El Parlament Europeu li demana que contribueixi a compensar les famílies dels treballadors morts a Qatar

3 min
Inauguració del Mundial de futbol de Qatar 2022

BarcelonaDur posicionament del Parlament Europeu en relació amb el Mundial de Qatar, marcat per la violació sistemàtica dels drets de les dones i els homosexuals i també per la mort de milers de treballadors estrangers contractats per construir els estadis. Aquest és el primer dels cinc apunts del Mundial de la vergonya d'avui.

L'Eurocambra també clama contra la FIFA

L'Eurocambra ha aprovat aquest dijous una resolució de condemna i carrega directament contra la FIFA: l'acusa d'haver "danyat greument la imatge i la integritat del futbol mundial" i vincula l'elecció de Qatar com a seu amb una corrupció "rampant, sistèmica i profundament arrelada" en el si de la federació. El text, que denuncia "la falta de transparència i la clara absència d'una avaluació de riscos responsable" en la tria de seu que es va fer el 2010, lamenta "la mort de milers de treballadors migrants i les lesions patides per treballadors durant els preparatius" del Mundial i demana que "hi hagi rendició de comptes". L'Eurocambra reclama a la FIFA que contribueixi a la posada en marxa d'"un programa global de reparació per a les famílies" de les víctimes com a "compensació per les condicions de treball" a què s'han vist sotmeses i lamenta que el fons posat fins ara en marxa per Qatar ha exclòs molts treballadors. També demana a les autoritats de Doha una investigació completa de les morts i facilitar les vies legals per sol·licitar justícia i exigir responsabilitats.

De cara a evitar noves situacions com aquesta en el futur, el Parlament Europeu demana als estats membres, i sobretot als que tenen grans lligues de futbol –com Alemanya, França, Itàlia i Espanya–, que exerceixin pressió per reformar profundament la FIFA. La resolució també aprofita l'avinentesa per criticar la discriminació sistemàtica de Qatar contra les dones i la comunitat LGBTQ+. El posicionament del Parlament Europeu contrasta amb el de la Comissió Europea, que dilluns passat va defensar la celebració del Mundial de Qatar i els canvis que, diu, s'han produït al país arran de l'esdeveniment. "Qatar ha fet progressos els últims anys en drets laborals", va apuntar la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, durant el ple de l'Eurocambra a Estrasburg. Diversos eurodiputats li van retreure aquestes paraules qualificant la Copa del Món de "tragèdia" i recordant que unes quantes investigacions situaven al voltant de 6.500 les morts al país arran de l'esdeveniment.

La selecció alemanya, amb la boca tapada en protesta per la censura de la FIFA

Cristiano 'Penaldo' fa història

El davanter portuguès, que d’aquí un parell de mesos farà 38 anys i està sense equip després d’haver abandonat el Manchester United per la porta del darrere, s'ha emocionat al sentir l’himne del seu país en els prolegòmens del partit contra Ghana. Més tard ha marcat, de penal (força justet), el primer gol d’un duel que va acabar 3-2 a favor del seu equip. Una diana de rècord, perquè s'ha convertit en el primer futbolista a marcar en cinc edicions diferents d'un Mundial: 2006, 2010, 2014, 2018 i 2022. El millor del partit, però, ha sigut quan Bukari ha marcat el segon gol del conjunt africà i ho ha celebrat com Cristiano.

L'Uruguai topa (i torna a topar) amb el pal

El segon partit de la jornada, que tancava el primer assalt de la fase de grups del Mundial, ha sigut molt intens i s'ha acabat sense gols. Tot i això, si una selecció ha merescut endur-se el triomf ha sigut l’Uruguai, que ha estavellat dues pilotes al pal: Godín a la primera part i Valverde a pocs minuts per al final. Els asiàtics han celebrat de valent l’empat. De moment, Araujo s'ho mira des de la grada, però hi ha embolic amb el Barça: coneix les claus del cas.

Derrotar el país on vas néixer

El davanter del Mònaco, Breel Embolo (25 anys), ha marcat a l’inici de la segona meitat, després d’una gran jugada de Xhaka i Freuler, el gol que ha servit perquè els helvètics derrotessin el Camerun. Embolo no ha celebrat la diana perquè, tot i jugar amb Suïssa, va néixer a Yaoundé, la capital camerunesa, i ha volgut ser respectuós amb els seus orígens.

Richarlison firma un dels gols del Mundial

El Brasil ha tancat la jornada amb un recital de joc ofensiu. Raphinha, Neymar, Vinícius i Richarlison han sigut titulars en un equip on fins i tot Casemiro ha disposat d'una gran ocasió per marcar. El protagonisme se l'ha endut Richarlison, que ha firmat un doblet, inclòs un dels gols del Mundial: una espectacular tisora a la mitja volta, després de controlar una centrada de Vinícius. Aquest divendres es jugarà el Gal·les-Iran (11 h, Gol Mundial), el Qatar-Senegal (14 h, Gol Mundial), el Països Baixos - Equador (17 h, Gol Mundial) i l'Anglaterra - Estats Units (20 h, Gol Mundial).

stats