RCD Espanyol
Esports 11/09/2021

L’Espanyol vol retrobar-se amb el gol davant la defensa més solvent de la Lliga

Els blanc-i-blaus volen estrenar el caseller de victòries davant l'Atlètic de Simeone

i
Roger Requena
3 min
Raúl de Tomás, durant un entrenament a la Ciutat Esportiva Dani Jarque

L’afició de l’Espanyol fa un any i gairebé tres mesos que no celebra, en directe, un gol del seu equip. Cal remuntar-se al 20 de juny del 2020 per trobar l'última diana blanc-i-blava a Cornellà-El Prat amb públic a les grades. La va marcar David López, mateix autor de l’últim gol espanyolista a Primera, el 2 de juliol al camp de la Reial Societat. L’Espanyol ha viscut des d’aleshores un dolorós trajecte sense públic a les grades ni gols a Primera marcat per la pandèmia i la falta d’encert d’un equip que va acabar condemnat al descens. 

El conjunt de Vicente Moreno intentarà trencar aquest registre aquest diumenge (14 h, M. LaLiga) davant de la que segurament és la defensa més solvent de la Lliga, la de l’Atlètic de Madrid. Amb Diego Simeone al capdavant, el conjunt matalasser s’ha caracteritzat en l'última dècada per ser un bloc força fiable en defensa. Les dades, de fet, així ho confirmen: el primer curs sencer que va dirigir l’Atlètic (2012-13) va ser l’únic en què l’equip madrileny va rebre més de 30 gols a la Lliga (31). Les vuit temporades posteriors, entre la 2013-14 i la 2020-21, l’Atlètic va encaixar entre 18 i 29 dianes en Lliga, uns registres del tot atípics que els de Simeone han aconseguit convertir en rutina. En el mateix període, el Barça i el Reial Madrid només van baixar dels 30 gols rebuts en tres i dues ocasions, respectivament. 

Superar l’Atlètic, però, no és ni de molt missió impossible. L’Espanyol, de fet, és el cinquè equip que més victòries acumula, en Lliga, davant l’Atlètic de Simeone (4). Només el superen el Barça (15), el Reial Madrid (14), la Reial Societat i el Vila-real (5 cadascun). Cornellà-El Prat ha sigut un fortí contra els madrilenys, que només hi han guanyat en tres de les dotze visites que hi han fet. Cinc van acabar amb triomf espanyolista i quatre altres en empat.

“L’Atlètic és el favorit per guanyar la Lliga”, va admetre divendres Vicente Moreno. Després de poder treballar dues setmanes amb els nous reforços, al tècnic de Massanassa no li preocupa especialment la falta de gol del seu equip. “L’important és generar ocasions”, va aclarir, alhora que va reivindicar l’equilibri que han mostrat els seus jugadors: “Som l’equip que ha rebut menys gols [un]. El virus FIFA podria provocar algunes rotacions al conjunt matalasser, que, tot i això, podria presentar un onze farcit d’estrelles amb una dupla atacant que sap força bé què és marcar-li a l’Espanyol: entre Suárez i Griezmann acumulen 15 dianes contra els blanc-i-blaus. Serà el primer partit del francès ara que ha tornat a l'Atlètic.

A 76 minuts de la pitjor sequera inicial

Al llarg de la seva història, l’Espanyol ja s’havia quedat sense marcar en les tres primeres jornades de Lliga en quatre ocasions. En totes quatre, això si, va veure porteria i guanyar a la quarta jornada. Els precedents, per tant, conviden a l’optimisme. El curs 1944-45, Jaume Ortí va trigar un minut a liderar la golejada per 7-1 contra el Deportivo. Un any després, la temporada 1945-46, Blay González va trigar una mica més, 13 minuts, a obrir la llauna davant del Celta (4-1). 

Gairebé tres dècades més tard, la 1970-71, Dani Solsona va necessitar sis minuts per marcar l’únic gol del triomf contra l’Sporting (0-1). L’última sequera inicial de l’Espanyol a Primera va ser l'última temporada que va estar en aquesta categoria, la 2019-20. A la quarta jornada, Ferreyra va iniciar el camí de la remuntada davant l’Eibar (1-2) amb un gol al minut 76. Trencava així la que encara ara és la ratxa inicial de més minuts seguits sense marcar de l’Espanyol a Primera: 255. Si no superen Oblak abans del minut 76 de partit, els blanc-i-blaus batran un nou rècord negatiu.

stats