Lliga de Campions
Esports 13/09/2022

L'efecte Lewandowski i els fantasmes que el Barça vol espantar a Munic

Xavi considera que el seu equip està preparat per afrontar el repte més difícil fins ara d'aquest curs, però demana no fer "sentències"

4 min
Lewandowski també ha marcat al camp del Cadis

BarcelonaDos empats i quatre derrotes: aquest és el balanç del Barça en totes les seves visites a l'Allianz Arena. El Bayern Munic s'ha convertit en la bèstia negra dels blaugranes els últims anys a la Lliga de Campions. A la memòria col·lectiva culer encara crema el 2-8 de Lisboa del 14 d'agost del 2020, en què el conjunt bavarès va atropellar un equip capitanejat llavors per Leo Messi (poc després demanaria marxar mitjançant un burofax) i amb Josep Maria Bartomeu vivint els seus últims dies com a president: acabaria dimitint dos mesos després. Catalans i alemanys es van tornar a creuar la temporada passada a la fase de grups, en què, un cop més, el Bayern va escombrar el Barça (0-3 al Camp Nou i 3-0 a Munic) i va enviar l'equip a l'Europa League. Però tot això ja és aigua passada, perquè, tot i que encara és aviat per dir-ho, la il·lusió ha tornat al conjunt blaugrana. I bona part de culpa la té Robert Lewandowski, que viurà el seu retorn a l'Allianz Arena, casa seva des del 2014 fins al 2022.

Després d'estrenar la temporada de manera oficial amb cinc victòries, totes per golejada, que van fer oblidar l'empat inicial contra el Rayo Vallecano, l'equip de Xavi arriba especialment connectat a la cita més complicada fins ara d'aquest curs (21 h, Movistar Liga de Campeones). "Ens enfrontem a un equip molt intens, que arriba amb molts jugadors a l'àrea i que fa una pressió molt alta. M'imagino un partit molt igualat: els dos volem la pilota i els dos patim quan no la tenim. Hi haurà una lluita aferrissada per tenir-la. Intentarem dominar el partit i acaparar la possessió, malgrat que ens enfrontem al Bayern", ha analitzat l'entrenador blaugrana. El Barça s'enfrontarà a un conjunt que el voldrà atacar durant la majoria del partit. "La defensa és una de les coses que més havíem de millorar respecte a la temporada passada. Ara tenim molta qualitat al davant, i els defensors tenim la responsabilitat d'intentar deixar la porteria a zero", ha dit Ronald Araujo.

Tot i que el Bayern Munic no arriba en el seu millor moment al partit, l'equip bavarès és una màquina perfectament greixada i ja va encetar la fase de grups vencent l'Inter de Milà a casa (0-2). Els últims tres empats consecutius a la Bundesliga –la temporada passada només va empatar cinc partits en tot el campionat–, però, han provocat dubtes que la premsa alemanya ja ha deixat caure. El diari Bild publicava aquest dilluns cert malestar dels jugadors del Bayern amb el seu entrenador, Julian Nagelsmann. Segons el rotatiu alemany, bona part del vestidor discrepa amb el jove tècnic perquè consideren que mai admet els seus errors després d'un mal resultat. El Bayern segueix imbatut a la Bundesliga, però és tercer a dos punts d'un sorprenent Union Berlín.

Amb tot, Nagelsmann ha alertat dels perills d'aquest nou Barça i considera paper mullat els últims precedents, clarament favorables al seu equip. "Les impressions dels últims partits amb el Barça les hem d'esborrar del disc dur. És un equip molt diferent. És molt agressiu i fan una pressió molt forta a dalt, però, alhora, també són capaços de defensar. Tenen una gran activitat en totes les línies i, pel que fa a la possessió, em recorda la de quan Xavi encara jugava", ha afirmat el tècnic, de 35 anys. El duel contra els bavaresos no és una prova definitiva per avaluar un Barça en creixement, però sí que és un bon termòmetre per veure en quin punt es troba l'equip en el primer enfrontament contra un gran d'Europa després de la revolució de la plantilla. "Empatem, guanyem o perdem, no es poden treure conclusions precipitades. Fa nou mesos que som al Barça, han canviat força coses respecte a la temporada passada. És un repte i pensem que podem guanyar, però és cert que ens enfrontem a un dels millors equips del món. Estem en un gran moment de forma i ho volem aprofitar. Així i tot, passi el que passi, no vull que aquest partit serveixi per fer cap sentència", ha explicat Xavi, espolsant-se una mica la pressió de sobre.

Encomanats a Lewandowski

Xavi té tota la plantilla disponible per al partit, mentre que Nagelsmann té la baixa d'un dels seus millors jugadors: l'extrem francès Kingsley Coman, absent per una lesió muscular. El més segur és que tècnic insisteixi en el 4-2-2-2, amb el jove Jamal Musiala i Leroy Sané en bandes, mentre que la punta d'atac serà per a Sadio Mané i Thomas Müller, que sempre juga especialment motivat contra el Barça. Serge Gnabry pot ser una alternativa a les ales ofensives. Xavi, per la seva part, apostarà per l'onze de gala amb els únics dubtes de qui serà el lateral esquerre (Balde, Alba o Marcos Alonso) i qui acompanyarà Busquets i Pedri al mig del camp: l'escollit serà o Gavi o Frenkie De Jong.

La davantera sembla clara: Raphinha, Lewandowski i Dembélé. El polonès viurà un retorn especial, després d'estrenar-se a la Champions com a blaugrana amb tres gols contra el modest Viktoria Plzen. És l'únic futbolista que ha signat un hat-trick en la competició amb tres equips diferents: Borussia Dortmund, Bayern i Barça.

stats