Barça
Esports 24/11/2023

Els joves de La Masia que aspiren a cobrir l'enorme buit de Gavi

Aleix Garrido, a qui ja va fer debutar Xavi, i Unai Hernández encapçalen la llista de recanvis de la casa

3 min
Diverses imatges de Gavi d'aquesta temporada

BarcelonaEl Barça s'ha quedat sense "l'ànima i el cor" de l'equip. Així defineix Xavi a Gavi. La greu lesió del migcampista de Los Palacios deixa el conjunt blaugrana sense un dels seus actius més valuosos. Gavi s'havia coronat, especialment en el darrer clàssic a Montjuïc, com un dels millors jugadors de la plantilla. Amb només 19 anys, ja ha disputat 111 partits amb el primer equip, entre els quals fins a nou enfrontaments contra el Reial Madrid.

"Gavi és insubstituïble i és complicat fitxar un bon recanvi al mercat d'hivern. Estem recuperant lesionats i ens hem de centrar en el que tenim", ha despatxat Deco, el director esportiu, aquest dijous durant l'entrega dels Premis de Futbol que organitza el diari Marca. "Tenim una plantilla molt competitiva, amb elements suficients per fer una bona campanya", havia alertat abans el president Joan Laporta. Dos missatges públics que expliquen el que Xavi ja coneix per via interna: difícilment es fitxarà un migcampista al gener. La prioritat de Deco –i en la qual ajudarà l'espai salarial que s'allibera per la lesió de llarga durada de Gavi– és avançar l'arribada de Vitor Roque.

A diferència del director esportiu, Xavi prefereix esperar el brasiler a l'estiu i, abans, reforçar-se ara amb un pivot o un interior, ni que fos cedit fins a finals de curs. Lo Celso (Tottenham) és un nom que fa temps que agrada al tècnic. La seva prioritat per al pivot continua sent Zubimendi (Reial Societat), una fruita prohibida aquest hivern, fet que fa guanyar punts a alternatives de perfil baix com Guido Rodríguez (Betis). L'ARA ja va avançar fa mesos el nom de l'argentí com una de les opcions del tècnic per reforçar-se quan Busquets va anunciar que no seguiria. Guido acaba contracte aquest curs i no ha renovat.

Les opcions, però, de reforçar el mig del camp al gener són, a hores d'ara, ben baixes. Les alternatives de Xavi passen pels trencaclosques que pugui muntar amb les peces del primer equip –De Jong, Gündogan, Pedri, Romeu– més Fermín López (el relleu més natural per les seves característiques) i La Masia. L'entrenador ja ha donat minuts aquesta temporada a Raphinha com a interior, una fórmula que permet combinar-lo amb Lamine Yamal o Ferran a la banda dreta. El valencià també va disputar algunes estones el curs passat com a interior, tot i que va ser un recurs molt puntual que el cos tècnic manté com una opció més remota.

Aleix Garrido "acabarà sent un interior del primer equip"

Xavi segueix de ben a prop l'interior del filial Aleix Garrido, que al febrer complirà 20 anys. Té un perfil més posicional que l'andalús, però és un dels jugadors que més agrada al tècnic i que, de fet, ja va fer debutar. Va ser en un Barça-Elx de la temporada passada, en què va entrar quan faltaven sis minuts per al final i amb el marcador resolt (0-3). "Xavi m'ha dit que no perdi pilotes", va dir. Són els únics minuts que ha jugat amb el primer equip, amb qui acumula cinc convocatòries. La darrera contra el Xakhtar a Montjuïc, precisament en un partit en què Gavi estava sancionat.

Garrido ha fet el salt enguany del juvenil A al Barça Atlètic. Ha participat en tots els partits en què ha estat disponible (10) i ha sigut titular en sis. Se n'ha perdut tres per lesió. Viu la seva dotzena temporada com a culer –va arribar al club el 2012 per jugar al benjamí C– i és de Ripoll. Franc Artiga, que va treballar durant 12 anys al planter blaugrana, està convençut que Garrido "acabarà sent un interior del primer equip". Així ho argumenta el tècnic de Cambrils: "Com que mai ha destacat físicament, s'ha desenvolupat a base d'intel·ligència, amb pilota i sense. Entén molt bé el joc. És madur i sempre ha sabut dominar molt bé la posició d'interior". Artiga defensa que Garrido pot ser un refresc, però considera que el més natural és que no "se'l cremi massa d'hora". Al planter, s'anomena Garrido com el petit professor.

Qui també està citant Xavi a entrenar-se és Unai Hernández. Té unes condicions futbolístiques més similars a les de Gavi. No s'ha format a La Masia, sinó que va arribar la temporada passada procedent del futbol base del Girona per jugar al juvenil A. A diferència de Garrido, és un interior menys posicional i més de recorregut. Pot fer de fals extrem i jugar tant d'interior esquerre com dret. També ha participat en els 10 partits que ha estat disponible amb el filial, i ha estat titular en vuit. Se n'ha perdut un per sanció i en dos no ha estat convocat. Encara no ha debutat amb el primer equip, però ha estat convocat en dues ocasions: contra el Betis a la jornada 5 i contra l'Athletic Club, a la 10. Farà 19 anys el mes que ve. Per omplir el buit de Gavi, el Barça s'encomanarà a dos nanos de la seva mateixa generació (2004) que llueixen un pentinat degradat a la moda i encara tenen acne juvenil.

stats