Barça

Jorge Messi admet que el seu fill vol tornar al Barça: què cal per fer-ho realitat?

El pare i representant del futbolista visita Joan Laporta a casa seva

3 min
Leo Messi, en un partit recent del PSG contra l'Angers

BarcelonaJorge Messi va visitar Joan Laporta aquest dilluns festiu per parlar del futur del seu fill. El pare de l'astre argentí va anar a veure el president del Barça al seu domicili de l'avinguda Diagonal per tractar un retorn que tant el futbolista com el mandatari blaugrana desitgen després del traumàtic i sorprenent adeu de fa dos estius. La trobada, avançada pel periodista Toni Juanmartí, es va produir un dia abans que la Lliga accepti el pla de viabilitat que el club ha presentat en termes de fair play financer, però amb la majoria de les operacions de mercat –inscripcions i renovacions incloses– encara per fer.

A la sortida de la reunió, que va durar 30 minuts, Jorge Messi ha estat preguntat pels periodistes que l'esperaven a la porta de l'immoble de Laporta i s'ha mostrat prudent en totes les seves respostes, però va reconèixer que el seu fill vol tornar al Barça després de dues temporades d'exili al PSG, on ha acabat escridassat per un sector de l'afició. "Ens encantaria que el Leo tornés a Barcelona, per descomptat. Aquesta és la seva opció preferida. Però ja ho veurem, encara hem de parlar de moltes coses. Confio que pugui ser així", va declarar el pare del millor futbolista de la història, que té altres ofertes sobre la taula i no voldria endarrerir la seva decisió gaires dies més. Ni de lluny voldria repetir la seqüència de fa dos estius, quan el seu fill va aterrar a Barcelona per rubricar un nou contracte com a blaugrana i es va trobar amb una negativa que no s'esperava.

Què ha de fer el Barça per fer realitat el retorn de Leo Messi?

Dos anys després d'aquell trist episodi, Laporta voldria redreçar la història. En aquest sentit, el Barça va fer una projecció ambiciosa fa unes setmanes de cara a aquest mercat d'estiu, tot i que les coses no han canviat: continua excedit, amb una massa salarial per sobre del límit. I com que vol fer fitxatges, incloent-hi el de Messi, el club va demanar a la Lliga tornar a la norma 1:1. És a dir, deixar d'estar excedit i poder destinar cada euro que s'obtingui per la sortida d'un futbolista a trobar-li un relleu. Per assolir l'objectiu, necessita retallar la despesa, fet al qual es compromet a través del pla de viabilitat. A primer cop d'ull, la Lliga veia "coherent" la proposta, si bé va demanar més documents al Barça abans de poder-la validar. A les oficines esperen una resposta imminent i estan convençuts que serà afirmativa. És qüestió d'hores. Una altra cosa és que es pugui tornar a la 1:1 a curt termini, cosa que depèn de l'aplicació de la citada projecció.

I és l'aprovació del pla de viabilitat no implica que els Messi tinguin via lliure per tornar a casa. A aquestes altures de la pel·lícula tothom sap que Laporta, com s'ha demostrat amb l'última reunió amb el pare del jugador, està fent mans i mànigues per convèncer-los. Però amb el pla no n'hi ha prou. És només un primer pas. A partir d'aquí, el Barça haurà de començar a fer lloc al vestidor, venent jugadors i generant més marge salarial.

Els diners, a falta de més palanques, surten de dos apartats. El primer, el que s'estalvia el club en salaris. I el segon, el benefici que s'hagi obtingut en cas de traspàs. O sigui, la xifra ingressada menys la que quedava pendent d'amortitzar del seu fitxatge –que és zero en el cas dels jugadors que han vingut lliures o que s'han format al planter–. A més, hi ha una cua d'operacions que s'han de fer de forma imminent i que rivalitzaran amb l'arribada de Messi. Sobretot les inscripcions de Pablo Gavi i Ronald Araujo. També s'han de validar les renovacions de Sergi Roberto, Marcos Alonso i Iñaki Peña. I, per acabar, el fitxatge d'Iñigo Martínez, central de l'Athletic Club que arriba lliure i que ja s'ha compromès –tot i que no s'ha fet oficial– amb el Barça.

La importància de rebre el sí de la Lliga s'entén millor amb un exemple. Mentre el Barça estigui excedit, la hipotètica venda d'Ansu Fati per 50 milions faria que el club només pogués destinar a fitxatges un 40% d'aquests diners i un 20% de la seva fitxa. En canvi, amb la norma 1:1 tot el que s'ingressi i el que s'estalviï de salari es podria destinar a buscar-li un o diversos recanvis. Messi depèn d'això, per baix que sigui el salari que accepti tenir. I això, com que depèn de la voluntat de jugadors amb contracte en vigor i d'altres clubs, necessita temps. Un temps que l'argentí i el seu pare voldrien escurçar al màxim, amb la pressió que suposa, a més, tenir una oferta multimilionària del futbol saudita, que ja ha encisat Cristiano Ronaldo i va camí de fer-ho amb Karim Benzema, amb una vigència limitada. Els pròxims dies seran decisius per al desenllaç del culebró. I tot apunta que no serà amb un final feliç per als interessos blaugranes.

stats