Barça

El poder mig a l'ombra de la direcció esportiva del Barça

Jorge Mendes té un paper actiu i propositiu en la planificació de la plantilla blaugrana

4 min
Jorge Mendes

BarcelonaVa aterrar a la terminal corporativa del Prat amb un avió privat i tenia una furgoneta negra esperant-lo a la porta –també privada, com aquestes que tant s'utilitzen durant el Mobile World Congress–. Enganxat al telèfon mòbil i acompanyat de part del seu staff de confiança, Jorge Mendes va saludar els curiosos tot just aixecant les celles i, rabent, va entrar al vehicle que el portaria a sopar al cèlebre Via Veneto. A la taula, veterans companys de negocis: Joan Laporta, Rafa Yuste i Mateu Alemany. Aquest cop no els importava que transcendís la trobada en aquest sofisticat restaurant de la zona alta. Altres vegades –i no escassegen– prefereixen el secretisme i es reuneixen per parlar de futures operacions de mercat fora dels focus en establiments més modestos, com ara el Cafè Europa, just a sota del despatx professional de Laporta. "Mendes és un dels homes a qui més s'escolta el Jan", apunten des de molt a prop del president executiu blaugrana.

Però ¿per què té tant d'ascendent en el Barça actual Jorge Mendes, el representant de jugadors més famós del planeta? El portuguès, amant de la gomina i del fast, tutela carreres futbolístiques des de finals de la dècada dels 90 i ara és l'amo d'un imperi que segueix alimentant a còpia de cuidar relacions com les que té amb Laporta, Yuste i Alemany. Es guanya la vida movent jugadors i, conscient de la crisi i la necessitat que hi ha al Camp Nou, aprofita la complicitat que té amb els dirigents culers per aconseguir solucions per al bé de tothom, inclòs el seu. En el passat, Laporta va definir l'ínclit Mendes, que no fa tant amb Josep Maria Bartomeu va impulsar els fitxatges d'André Gomes o Nélson Semedo, com "un tio encantador, dinàmic i molt llest". El seu historial negociador va néixer el 2003, quan l'agent va fer el seu primer agost amb el Barça col·locant-hi Rafa Márquez i Ricardo Quaresma. L'estiu següent acordarien l'arribada d'Anderson Deco, una figura clau per explicar com de consolidat està el vincle entre Laporta i Mendes després de quasi dues dècades de vigència.

Tot i que l'exfutbolista brasiler forma part de l'òrbita de Gestifute –així es diu l'empresa del representant–, el president del Barça va insistir en buscar-li una posició en l'estructura esportiva de l'entitat. Així, dies després de la renúncia voluntària de Ramon Planes, va oferir-li la secretaria tècnica, però va rebutjar la proposta perquè implicava fixar la seva residència a Barcelona i deixar de treballar amb futbolistes com Raphinha Dias, que figura a l'agenda de futuribles per reforçar el primer equip blaugrana des de fa mesos. Finalment, la solució va ser convertir Deco en l'observador de capçalera al Brasil, càrrec que ostenta sense cobrar cap sou –apunten des d'Arístides Maillol–, i contractar el desconegut Paulo Araújo, també de l'entorn Mendes, com a membre estable del departament de scouting del club. Malgrat aquesta última incorporació, Xavi Hernández, que manté una gran sintonia amb Jordi Cruyff i Alemany, truca freqüentment al seu amic Fernando Navarro, integrant de l'equip executiu de Monchi al Sevilla, per preguntar sobre jugadors dels quals no té informes.

Xavi demana consell a Fernando Navarro

Laporta li ha obert les portes de l'àrea esportiva a Mendes, que l'estiu passat, el de la sortida a contracor de Messi, va suggerir la venda d'Ansu Fati –a qui representa– per poder arreglar els números del Barça, però Alemany no ho va considerar una bona idea. Tampoc va quallar l'operació d'última hora per fitxar Joao Félix –un altre dels seus cadells– perquè l'Atlètic de Madrid era reticent a reforçar un rival directe. Per tant, l'única transacció que va poder fer en el fons va ser un favor: endur-se Francisco Trincao –també seu– al viver particular que té muntat al Wolverhampton. En el mercat d'hivern, aquest moviment va facilitar la cessió amb opció de compra d'Adama, que tornarà a la Premier League perquè no ha convençut Xavi els últims mesos. De fet, l'entrenador prefereix el perfil de Trincao, a qui vol dirigir aquesta pretemporada i encara no ha descartat malgrat l'interès de Mendes en tornar-lo a moure. Nico González també entra als plans de l'egarenc, però, per si de cas, el seu nou i mediàtic representant ja li busca possibles destins.

L'activitat de Mendes no es restringeix només als jugadors que figuren a la seva cartera. Segons va avançar Jijantes i ha confirmat l'ARA, el superagent també s'ha postulat per buscar compradors per a Clément Lenglet, transferible. Cobrarà comissió com a intermediari si el central francès marxa al Porto, que s'ha interessat per ell. Així mateix, s'ha posat a disposició del València per arreglar-li els números abans del 30 de juny. Hi ha fet molts tractes des que el regeix Peter Lim i ara explora solucions que impliquen el Barça i que no necessàriament quadrarien amb les preferències dels tècnics blaugranes. En aquest sentit, si finalment el xe Carlos Soler acabés aterrant al Camp Nou, l'operació portaria el segell de Mendes, un negociador amb recursos i imaginació per convèncer els dirigents que la millor opció sempre serà la seva. ¿Ho aconseguirà també amb Di María, lliure després d'acabar contracte amb el PSG? L'estiu ho dirà.

stats