Bàsquet - Lliga Endesa
Esports 27/09/2023

Un jugador de la Penya llança els tirs lliures com es feia fa mig segle

Chinanu Onuaku recupera una tècnica en desús des dels anys 70

3 min
Chinanu Onuaku realitzant un tir lliure durant la Lliga Catalana

BadalonaChinanu Okechukwu Onuaku és un dels grans fitxatges del Joventut Badalona d'aquesta temporada. El pivot nord-americà amb passaport nigerià té 26 anys i compta amb un físic diferencial per jugar a bàsquet, però s'ha fet famós pel seu estil peculiar de llançar tirs lliures. La seva tècnica de llançar a cullera estava en desús des dels anys 70, quan Rick Barry la va popularitzar a la NBA.

"He fet servir aquesta mecànica des de la universitat i ara s'ha convertit en el meu tir habitual. En el seu moment vaig veure molts vídeos de Rick Barry. No m'importa el que pensi la gent. Quan vaig canviar la tècnica vaig deixar el meu orgull a banda i els meus percentatges van millorar. No m'importa si els altres jugadors llancen així o no, és només una manera diferent", assegura el jugador de la Penya, que aquest diumenge visita el Barça al Palau Blaugrana (18.30h, Movistar Plus+).

"Aquest estiu m’havia plantejat canviar la mecànica de tir lliure i passar a la convencional, però des que vaig canviar de tècnica en el meu segon any a la Universitat de Louisville no he trobat una manera millor d'augmentar el percentatge d'encert", diu Onuaku. Preocupat pel seu 46,7% d'encert des de la línia de tirs lliures, Rick Pitino va ser l'entrenador que el va incitar a treure la pols d'una tècnica anacrònica. El cos tècnic de la universitat va motivar el pivot amb fragments de vídeos dels tirs de Rick Barry.

Chinanu Onuaku durant la sessió de fotos oficial de l'ACB

“Admiro el fet que estigués disposat a provar una cosa diferent, però malauradament la seva tècnica deixa molt a desitjar”, va dir Barry en una entrevista del 2016 al Washington Post. A diferència de la seva punteria des de la línia de tirs lliures, que continua sent una de les millors de la història de la NBA, els percentatges d'Onuaku sempre han estat discrets.

"La seva tècnica no és bona. No té la rotació adequada. No entenc per què inicialment Rick Pitino no em va contactar. Almenys tindria l'oportunitat de practicar de la manera correcta", va assegurar l'exjugador, que actualment té 79 anys. Un altra de les estrelles mítiques que va utilitzar aquesta tècnica per llançar tirs lliures, que als Estats Units es coneix com underhand, va ser Wilt Chamberlain, però només durant una temporada (1961-62).

Uns percentatges discrets

La temporada passada Onuaku va tenir un 62,8% d'encert des de la línia de tirs lliures. Format a la Universitat de Louisville (2014-16), el pivot de la Penya va jugar dues temporades a la NCAA, on va destacar com un dels millors jugadors defensius del país. Aquell mateix any, el 2016, Onuaku es va presentar al draft de la NBA, on els Houston Rockets el van seleccionar en el número 37. El jugador tan sols va poder disputar sis partits a la millor lliga del món. La primera vegada que va llançar un tir lliure, els seus companys d'equip no van poder contenir el riure.

Chinanu Onuaku completant una esmaixada

Després de passar per la G-League i de tenir una experiència a Corea del Sud, Onuaku va fer el salt a Europa amb el KK Zadar, on va ser campió de la Lliga i la Copa. A Croàcia hi va jugar una temporada i seguidament va marxar cap a Israel, al Bnei Herzliya, on va ser MVP de la Lliga i es va proclamar campió de Copa amb una actuació descomunal a la final (30 punts, 17 rebots i 50 de valoració). L'estiu del 2022, Onuaku va signar pel Banco di Sardegna Sassari italià, però al novembre va fitxar pel Hapoel Tel Aviv, el seu últim equip abans d'aterrar a la Lliga Endesa. A l'Eurocup, Onuaku va tenir una mitjana de 10,8 punts, 7,6 rebots i 1,5 taps, el líder de la competició.

stats