CURSES DE MUNTANYA
Esports 04/01/2019

Indignació contra el president de la FBME

El grup organitzador del projecte ‘Passes per en Pau’ critica les declaracions fetes contra Tòfol Castanyer

Juanmi Mas
3 min
Indignació contra el president
 De la FBME

PalmaEl grup organitzador del projecte ‘Passes per en Pau’ ha mostrat indignació amb Xisco Colom, president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada (FBME), per les declaracions fetes a aquest diari i publicades el 15 de desembre. “Tòfol Castanyer no corre per res” i “Està clar que ‘Passes per en Pau’ li va donar moltíssima visibilitat” són les dues frases emeses pel responsable de gestionar la FBME que han provocat la reacció dels que varen promoure una cursa solidària a favor de la distròfia muscular Duchenne.

El projecte ‘Passes per en Pau’

Aquesta iniciativa tenia un objectiu doble: per una banda, Castanyer volia visibilitzar les malalties rares, com la distròfia muscular de Duchenne; per l’altra, l’atleta de Sóller volia ajudar en Pau i la seva família a recaptar els doblers necessaris per comprar una cadira de rodes adaptada.

Segons expliquen en el comunicat els organitzadors del projecte, “des del primer moment es va apostar per realitzar un repte esportiu individual en què el principal cap visible era Tòfol Castanyer, ja que la seva projecció i el seu palmarès són de sobra coneguts en el món de les curses de muntanya i això suposava un valor afegit al projecte. Està clar que fou ‘Passes per en Pau’ qui s’aprofità de poder comptar amb un esportista d’alt nivell, que li obrí la possibilitat d’arribar a molta més gent i aconseguir la implicació d’altres esportistes internacionals, com Rafel Nadal, Alba Torrens i Kilian Jornet. Per aquest motiu, ens han estranyat molt les declaracions de Xisco Colom, en les quals es pot interpretar que Tòfol cerca algun altre tipus de benefici personal en aquest projecte”.

Els integrants del projecte també consideren que les paraules del president de la FBME “poden ofendre persones afectades per malalties com la de Duchenne i tots els que per solidaritat i/o admiració cap al repte aconseguit varen fer un donatiu”, expliquen.

Xisco López

Un dels caps visibles del projecte ‘Passes per en Pau’ és Xisco López, director del projecte, que recorda , tal com també s’explica en el comunicat, que “les seves frívoles paraules no poden pretendre embrutar un projecte solidari, el moviment de molta gent i un repte de 190 km que està molt relacionat amb l’activitat de la federació que Xisco Colom representa”. El que realment preocupa més els organitzadors és que “aquestes desafortunades declaracions puguin obrir algun tipus d’escletxa de dubte entre les persones i empreses que hi varen contribuir”. En aquest sentit, els creadors del projecte demanen responsabilitats al president de la FBME. “Vós, com a president de la Federació Balear de Muntanyisme, hauríeu de ser més responsable a l’hora d’opinar. És per aquest motiu que l’instam a rectificar si realment pensau que Tòfol Castanyer va liderar el projecte per un motiu aliè a la més pura solidaritat i ganes d’ajudar”.

La resposta del president de la FBME

Els organitzadors del projecte asseguren que, de moment, no han rebut cap rectificació oficial per part del president de la Federació de Muntanya, però sí que ho ha volgut fer en aquest diari. “S’han malentès les meves paraules i deman disculpes si han pogut afectar el projecte”. A més, ha volgut matisar que, en nom de la FBME, “hi vaig fer una aportació econòmica com a altres projectes solidaris”, diu. Aquestes paraules també han sorprès el tresorer, Antoni Marcús, perquè “es podien fer aportacions voluntàries a un pot comú, però si va fer l’aportació econòmica en nom de la federació, hauria d’haver fet una transferència que no consta”.

stats