Barça

Gündogan no té pèls a la llengua: "No he vingut per perdre així aquest tipus de partits"

El migcampista critica la falta de contundència i d'ambició del Barça en el clàssic contra el Reial Madrid

Gündogan, durant el clàssic Barça-Madrid

BarcelonaUns anys després de deixar la banqueta del Barça, Johan Cruyff feia balanç de les seves darreres temporades com a entrenador. Eren els anys de la Lleva del Mini, i també de fitxatges molt criticats com Escaich o Prosinecki. "Segueixo pensant que era un equip molt bo tècnicament, però que li faltava caràcter per imposar-se en els partits clau". Aquell Barça que va succeir el Dream Team va deixar per al record grans partits de futbol, però es va quedar sense títols en quinze dies. Dues derrotes contra l'Atlètic de Madrid i una contra el Bayern l'allunyaven de la Lliga, la Copa i la UEFA. Les paraules de Cruyff són equiparables al discurs que va fer Gündogan dissabte, després de perdre el clàssic contra el Reial Madrid, criticant que a l'equip li havia faltat ambició i capacitat de reacció a la segona part, sobretot en el moment que els blancs van aconseguir l'empat.

"Vull ser sincer però sense passar-me, perquè no vull dir res que no toqui dir. Vinc del vestidor i òbviament la gent està decebuda, però després d'un partit tan important i d'un resultat negatiu, m'agradaria veure més ràbia i decepció. I això és part del problema. Les emocions han d'aflorar més quan perds. I quan saps que pots jugar millor, o fer-ho millor en determinades situacions, i no reacciones, això es trasllada al camp. Hem de créixer molt en aquest sentit perquè si no, el Madrid o fins i tot el Girona se'ns escaparan. No he vingut aquí per perdre així aquest tipus de partits o permetre que s'obrin aquestes diferències. Jo també tinc responsabilitat com a jugador veterà per no permetre que l'equip pensi així. Ens cal resistència", deia Gündogan, antic capità del Manchester City i que, de manera simbòlica, també es posava el braçalet i exercia de líder del vestidor blaugrana.

Gavi i Ter Stegen, també enfurismats després de perdre el Barça-Madrid

Les paraules de Gündogan han generat sorpresa al vestidor, tot i que en fan una lectura en positiu. Si bé hi ha un component de crítica, al cos tècnic donen la raó al veterà futbolista d'origen turc. "No n'hi ha prou jugant bé a futbol una estona, cal imposar-se tot el partit. Ho podem corregir", apunten des de Sant Joan Despí. El migcampista, golejador al clàssic, no va ser l'únic que va alçar la veu. Ter Stegen va respondre sense ganes als micròfons de DAZN, encara a la gespa de Montjuïc. I Gavi va acusar l'equip d'estar a la lluna de València –va dir en castellà "estar así de empanados"– en el primer gol dels blancs.

El Barça va jugar una magnífica primera part, va marcar un gol i va tenir arribades per fer el segon. Va enviar dos xuts al pal, però a la segona part li va costar contrarestar el Madrid, que va sortir en tromba. Els de Xavi van lamentar no haver sentenciat el partit quan tocava, es van fer petits amb el primer gol de Bellingham i van acular-se fins a regalar la pilota als blancs, que, en una acció afortunada, capgiraven el marcador al temps de descompte. L'entrenador català va destacar "uns bons 60 minuts inicials" i va dir que, per ocasions i arribades, "el Barça mereixia guanyar". Però al vestidor, com demostrava Gündogan, no tothom ho veu igual. El migcampista formava part de l'equip que, a les darreres semifinals de la Champions, va aixafar el Madrid amb un 4-0 a Manchester. Ell sap millor que ningú que no n'hi ha prou jugant bé, sinó que cal alguna cosa més. Són els deures que té per fer el Barça.