La Guàrdia Civil obliga la Federació Catalana de Futbol a justificar negocis amb Negreira

Xavier Moreno Delgado, mà dreta arbitral de Joan Soteras, haurà d'acreditar els treballs de les empreses de l'excol·legiat

3 min
Enríquez Negreira en una de les poques imatges disponibles

BarcelonaXavier Estrada Fernández, exàrbitre internacional, segueix ferm en el seu propòsit d’aixecar totes les catifes del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA). El 24 de febrer del 2023 el lleidatà va posar una denúncia contra José María Enríquez Negreira i el seu fill als jutjats de Barcelona per saber fins on arribava la corrupció a dins de l’estament arbitral, i des de llavors ha sigut un mal de queixal per a tots els dirigents. El seu moviment va generar un gran malestar a la cúpula directiva, fins al punt que Luis Medina Cantalejo no va poder reprimir-se i el va qualificar de “rata que no arriba a hàmster”.

El terratrèmol va pujar d’intensitat el 18 de maig del 2023. Aquell dia Estrada va reclamar que Xavier Moreno Delgado, president del CTA català, que depèn de la Federació Catalana de Futbol (FCF), informés sobre les 12 factures emeses per José María Enríquez Negreira a través de Dasnil 95 SL durant el 2019. A la FCF estava conceptualitzat com a “assessorament tècnic” i va demanar que s’especifiqués en què consistia aquest servei i si hi ha factures que ho puguin acreditar. També se sol·licita que notifiqui si des de llavors s’han contractat més serveis relacionats amb els Negreira i fins i tot si el mateix dirigent va ostentar algun càrrec a la FCF.

Una altra reclamació és que s'aprofundeixi en el contingut d’un escrit que la FCF va publicar el 14 d’octubre del 2021 i que està firmat pel secretari general Oriol Camacho, una de les persones de la més estricta confiança del president Joan Soteras. En aquest text s’afirma que la FCF no va subscriure cap contracte amb Enríquez Negreira entre el 2016 i el 2019 que encara estigui vigent. 

El 26 d’agost del 2023 el jutjat número 1 de Barcelona va considerar que les peticions d’Estrada estaven “notòriament fonamentades” i valorava que “es podrà avançar en la investigació que determina la influència d’Enríquez Negreira sobre els àrbitres i, per tant, la presumpta corrupció sistèmica” a l’ens arbitral. En aquesta línia, el magistrat ha ordenat que la policia judicial de la Guàrdia Civil es presenti a la seu del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la FCF perquè l’actual director, Xavier Moreno Delgado, presenti tota la documentació que se li sol·liciti aquell mateix dia. Si no ho fa se li imputarà un delicte de desobediència.

Negreira tenia molt pes en el CTA

Moreno va ser nomenat president del CTA català el juliol del 2009 i va mantenir una estreta relació amb Enríquez Negreira fins que el vicepresident dels àrbitres espanyols va ser destituït l’any 2018, quan Ángel María Villar va ser inhabilitat com a president de la RFEF. Tant és així que va contractar Javi Enríquez per fer seminaris a totes les delegacions arbitrals de Catalunya, als quals els col·legiats havien d’assistir per obtenir una puntuació extra a la classificació final de la temporada. 

D'altra banda, Negreira pare va augmentar gradualment la seva presència al comitè català i era habitual veure’l com a conferenciant a les reunions d’inici de temporada i a les proves físiques. També assistia a partits de Tercera Divisió per veure les evolucions dels col·legiats catalans més prometedors i la seva opinió era decisiva per promocionar un àrbitre o tallar-li la projecció. Quan feia acte de presència, sempre estava acompanyat per Jordi Fernández, vicepresident del CTA, i Néstor Herráez Prieto, aleshores responsable dels àrbitres catalans de categoria estatal (de Segona B en amunt).

Enríquez Negreira, contràriament al que ha volgut fer creure Medina Cantalejo, tenia un pes indiscutible dins del comitè estatal, ja que s’encarregava d’aplicar l’efecte corrector a les classificacions. Aquest concepte subjectiu corresponia a la dificultat dels partits arbitrats, tot i que a la pràctica servia per col·locar els àrbitres afins a la part més alta de la classificació.

Ara Xavier Moreno Delgado haurà de justificar per ordre judicial que els diners que va rebre Enríquez Negreira tenen relació amb el concepte que s’hi especifica. La Guardia Civil estreny el cercle.

stats