Futbol

Griezmann, de capritx de Bartomeu a producte d'enginyeria financera

El Barça treballa amb el retorn de Griezmann a l’Atlètic de Madrid i Saúl Ñíguez aterraria a Barcelona

3 min
Griezmann, en acció contra l'Atlètic

BarcelonaEls últims anys, l'enginyeria financera s'ha convertit en un concepte habitual als despatxos del Camp Nou quan s'obre el mercat de fitxatges o quan cal quadrar comptes. Des dels intercanvis Cillessen-Neto i Arthur-Pjanic fins als primers comiats a preu de saldo de pesos pesants del vestidor per alliberar una massa salarial que els anys de gestió de Josep Maria Bartomeu es va convertir en la més alta d'Europa i que ara s'ha de retallar de manera dràstica, tant per rubricar la renovació de Messi com per inscriure els últims fitxatges. L'últim capítol d'enginyeria financera al qual està abocat el club passa ara per la figura d'Antoine Griezmann, que, mentre Messi no tingui contracte en vigor, és el futbolista més ben pagat de la plantilla blaugrana.

Amb Dembélé lesionat uns mesos, amb Coutinho recuperant-se després d'haver viscut un any pràcticament en blanc i amb casos molt difícils de resoldre amb futbolistes que tenen salaris alts i contractes llargs, com són Umtiti i Pjanic, la figura de l'atacant francès pren força com a clau de volta per solucionar, en bona part, els mals de cap dels gestors blaugranes per reduir la massa salarial. I, en aquest punt, des del club català admeten que arribar a una entesa amb l'Atlètic de Madrid perquè Griezmann hi tornés i el Barça s'estalviés la seva alta fitxa és una realitat.

L'altra part de l'equació passa perquè Saúl Ñíguez —futbolista que respondria al perfil de migcampista box to box que ha reclamat Ronald Koeman des de la seva arribada a Barcelona— vesteixi de blaugrana. El jugador matalasser de 26 anys no veuria malament un canvi d'aires després d'haver perdut en l'última temporada el seu rol d'indiscutible a l'Atlètic de Madrid de Cholo Simeone i no haver estat entre els escollits per Luis Enrique per jugar l'Eurocopa. I, per la seva banda, l'entrenador del conjunt matalasser, que té una alta estima a Griezmann, no posaria traves a la sortida de Saúl i rebria amb els braços oberts l'atacant francès, que fins que no va marxar a Barcelona era el pal de paller principal del seu projecte.

Una operació "complicada"

Les fórmules per tancar aquesta operació d'intercanvi entre els dos clubs poden ser diverses i el Barça no vol regalar Griezmann, a qui taxa amb un valor de mercat més alt que el de Saúl, que hauria d'arribar amb un salari substancialment més baix que el de l'actual atacant blaugrana. També cal tenir en compte que, malgrat que a l'entitat madrilenya no tenen una situació tan crítica com la del Barça per no superar el fair play financer de la Lliga, tampoc poden estirar més el braç que la màniga a l'hora d'assumir l'encaix salarial del francès. A part del debat esportiu que generaria canviar un dels davanters líders de la selecció de França per un migcampista que l'últim curs ha perdut molt protagonisme, des de la cúpula esportiva blaugrana reconeixen que és una operació "complicada" pel fet que suposaria poder encaixar "les necessitats econòmiques tant dels dos clubs com dels jugadors".

En tot cas, des del club es treballa en aquesta opció argumentant que alliberar la massa salarial és una prioritat i que Saúl seria un futbolista útil per a la plantilla de Koeman. De la mateixa manera, en les seves últimes declaracions públiques el tècnic neerlandès va destacar la renovació de l'astre argentí com el principal objectiu i, malgrat afirmar que compta amb Griezmann, va defensar la continuïtat del francès amb la boca petita. I, a l'hora de parlar de fitxatges, Koeman va posar damunt la taula la necessitat de reforçar-se "amb un migcampista", en unes declaracions que es van produir poc abans que el club apartés de la disciplina del primer equip Ilaix Moriba com a mesura de força per desencallar les negociacions per ampliar el seu vincle com a blaugrana.

Amb la renovació de Messi cada cop més encarrilada –segons ha avançat L'Esportiu, podria tancar-se els pròxims dies–, els gestors blaugranes segueixen buscant fórmules com l'intercanvi Saúl-Griezmann per alliberar massa salarial. L'operació no està exempta de polèmica, ja que l'internacional francès, pel qual el Barça va pagar els 120 milions d'euros de la seva clàusula de rescissió fa dues temporades, podria suposar que, un cop més, l'Atlètic de Madrid surt reforçat d'un tracte amb els blaugranes. D'alta banda, el Barça ja havia pagat en anterioritat a l'entitat matalassera pels drets de tempteig de Saúl.

A la retina queden els casos de David Villa o Luis Suárez, que tots dos van marxar al club madrileny a preu de saldo abans de proclamar-se campions de Lliga a les ordres de Simeone. Mentrestant, Griezmann està de vacances a Eivissa amb el capità matalasser Koke. No li costaria adaptar-se al vestidor del Wanda en cas de retorn, però sí que hauria de recuperar el favor de l'afició del vigent campió de Lliga, que es va empipar amb ell quan va decidir anar-se'n al Barça.

stats