RCD Espanyol

El gol més dolorós de la temporada de l’Espanyol

El club blanc-i-blau enyora l'impacte de Joselu, que va exigir una clàusula per marxar gratis del club

3 min
Joselu Mato, celebrant un dels gols marcats aquesta temporada amb el Reial Madrid

BarcelonaLa temporada de l’Espanyol pot explicar-se a partir del número 14. Aquesta xifra és la diferència entre els gols que ha encaixat de més (40) i els que ha marcat de menys (54) respecte a l’anterior temporada a Segona, la 2020-21. D’altra banda, també és el dorsal que llueix aquest curs un dels jugadors a qui més enyora, un Joselu Mato que va aprofitar una escletxa del seu contracte per marxar de l’Espanyol i viure la que està sent la temporada més prolífica de la seva carrera: 17 gols –els mateixos que el curs passat–, una Supercopa d’Espanya, la Lliga i, possiblement, també una Champions. Negoci rodó per al punta, però ruïnós per a l’Espanyol. 

Per entendre per què ara vesteix de blanc cal remuntar-se a la seva incorporació com a blanc-i-blau. L’ARA ha tingut accés a alguns detalls sobre el seu fitxatge. L’àrea esportiva de l’Espanyol, aleshores dirigida per Rufete, va contactar amb l’entorn del davanter l’estiu del 2021 per conèixer la seva situació contractual i assegurar-se que quedava lliure l’estiu del 2022. Conscient que no podia competir amb altres propostes superiors, el club va moure’s amb agilitat i li va presentar un projecte en què li oferia ser important. “El vam firmar perquè crèiem que amb RDT tindríem una gran parella de davanters, una opció que Joselu veia amb bons ulls”, explica un extreballador del club que va participar en les negociacions.

Amb 31 anys i amb pocs mesos de contracte, el davanter va valorar positivament que l’Espanyol fos el primer club que es decidís a incorporar-lo amb una proposta formal que li assegurava tres anys en un club d’elit a Barcelona. Poc després va rebre ofertes econòmicament superiors, tant pel que fa a la prima com al salari, però ja s’havia compromès amb l’entitat periquita.

Al quedar lliure aquell estiu no hi va haver contraprestació econòmica per a l’Alabès, però sí una prima de fitxatge per al jugador superior al milió d’euros (el seu agent va quedar-se’n un 10%). L’Espanyol el va convertir, a més, en un dels jugadors més ben pagats de la plantilla, però per convèncer-lo encara va haver de superar un últim escull: aconseguir que acceptés una retallada del 50% del seu salari en cas de descens, un mecanisme preventiu que el club inclou en els contractes de tots els jugadors des del gener del 2020 per compensar una davallada d'ingressos si es baixa a Segona.

Per firmar, Joselu va exigir una contraprestació: una clàusula de sortida que li permetés marxar cedit gratis a un altre club de Primera que li igualés el salari. En cap cas, però, va ser l’Espanyol qui l'hi va oferir proactivament. Eren dues clàusules amb què les parts protegien els seus respectius interessos davant d’un escenari que cap de les dues parts es plantejava l’estiu del 2022. 

Tot i els 17 gols com a blanc-i-blau, Joselu va tenir una “relació difícil” amb el vestidor espanyolista durant el tram final de la Lliga passada. Un cop es va confirmar el descens, l’Espanyol no va tenir marge econòmic per igualar-li el salari. L’entorn del davanter va activar l’opció del Reial Madrid, que va accedir a pagar 500.000 euros per la seva cessió a canvi d’incloure una opció de compra per 1,5 milions d’euros que expira el 30 de juny. Fonts de l’Espanyol asseguren que el club blanc encara no els ha manifestat si l’executaran, si bé als despatxos de l’Stage Front Stadium assumeixen que se’l quedaran, sigui per utilitzar-lo o per revendre’l. 

Si Joselu encara fos blanc-i-blau l’1 de juliol, el club periquito tornaria a trobar-se en la mateixa situació si no aconsegueix l’ascens. Un ascens que facilitarien els seus gols, sobretot si cal passar per un play-off que podria perdre’s Martin Braithwaite. El punta, autor de 21 gols, sabrà el 30 de maig si Dinamarca el convoca per a una Eurocopa on podria retrobar-se amb Joselu. 

stats