Barça
Esports 12/11/2022

Les derivacions salarials de la retirada de Gerard Piqué

La rescissió del contracte encara no està tancada, però no suposarà prou 'fair play' perquè el Barça es pugui reforçar a l'hivern

4 min
Gerard Piqué

BarcelonaGerard Piqué i Joan Laporta es van reunir fa uns mesos al Camp Nou. Va ser un dia amarg per als dos. Com amarga va ser la conversa entre el central i Xavi Hernández, a finals de curs. Després d'anar perdent protagonisme a l'equip titular, fa uns dies es va consumar el que feia temps que s'especulava: que el defensa deixava el Barça. Un comiat emotiu per al futbolista –a la gespa de l'estadi i amb una afició que el va ovacionar– que contrasta amb la fredor que es va viure i s'està vivint encara als despatxos. Les fotografies, els elogis i les bones paraules servien per maquillar una relació que s'havia deteriorat però que, des del punt de vista pragmàtic, ningú volia acabar amb els plats trencats públicament. D'això, del comiat del Piqué futbolista, ja en fa una setmana. Però encara queda feina per fer: enllestir la rescissió del contracte. I no és una tasca fàcil.

La desvinculació de Piqué i el Barça porta més maldecaps dels que es podrien imaginar. Oficiosament, es va retirar al Sadar veient la targeta vermella per haver increpat l'àrbitre, i ja ha girat full de la seva etapa de blaugrana gràcies als seus projectes personals, com la creació d'una lliga amateur de futbol 7 de bracet d'altres exfutbolistes i streamers. Però legalment i contractualment continua sent jugador del Barça i, com admeten als despatxos nobles, encara no s'ha procedit a la desvinculació. "Mentre surti a la web del Barça i a la de la Lliga com a jugador, és que encara no s'haurà cancel·lat", afegeixen.

Pot semblar senzill, perquè a grans trets el futbolista marxa amb un any i mig de contracte per complir, però això no vol dir que renunciï als 80 milions –més de 50 només aquesta temporada– que tenia pactats en total. Deixarà d'ingressar diners, de la mateixa manera que ja no estarà vinculat al club una vegada se signi tota la paperassa. Ara bé, hi ha molta lletra petita. Clàusules variables, premis de fidelitat i sobretot molts diferiments per abonar. Un aiguabarreig entre la comptabilitat i la tresoreria del que, de retruc, n'està molt pendent l'àrea esportiva. Perquè aquest ball de números s'ha d'acabar traduint en un estalvi en el cost salarial de la plantilla. O sigui, el famós fair play financer. I d'aquests diners que es generin dependrà la capacitat del Barça per poder reforçar-se en aquest mercat d'hivern.

El Barça s'estalviarà menys diners dels que es pensava amb Gerard Piqué

Segons ha pogut saber l'ARA, l'estalvi serà molt menor del que es preveia inicialment als despatxos nobles del Camp Nou. En part, pel canvi de contracte que va fer el jugador el 2021, que va avançar El Mundo i que canviava conceptes i terminis de pagament del seu acord amb el club, que havia signat el 2020 just abans que l'expresident Josep Maria Bartomeu i la seva junta dimitissin en bloc. La xifra final voltarà els 5 milions d'euros, que són els que realment generarà el Barça de fair play. És a dir, que la sortida de Piqué donarà 5 milions d'oxigen a Mateu Alemany per poder inscriure fitxatges a curt termini. Unes negociacions, però, que encara no estan tancades del tot.

A nivell financer, de tresoreria i de comptabilitat, la sortida de Piqué implicarà xifres d'estalvi superiors, perquè s'hi afegiran tots els milions que el futbolista tenia signats i no acabarà ingressant. Però la normativa del límit salarial és complexa i es mesura per altres paràmetres, no només amb el que s'abona o es deixa d'abonar a un futbolista. Per tant, les opcions de poder reforçar-se a l'hivern continuen sent mínimes, excepte si hi ha alguna altra sortida al mes de gener. "Som realistes amb el que hi ha", admeten des del vestidor.

Mateu Alemany, el director de futbol; Jordi Cruyff, el secretari tècnic, i Xavi Hernández, l'entrenador, ja s'han reunit per parlar de les opcions del Barça en el mercat d'hivern, i ho continuaran fent en les pròximes setmanes. També amb Joan Laporta, que té previst un viatge a Colòmbia amb la Fundació. Aturada la competició pel Mundial, i mentre els jugadors franquícia es van concentrant amb les seleccions respectives, és un bon moment perquè els despatxos avancin la feina que normalment es concentra pels volts de Nadal. Encara que, amb la situació actual, no es poden preveure grans moviments.

Memphis i Dembélé, possibles opcions per deixar el Barça a l'hivern

Els únics que podrien desencallar la situació són dos jugadors: Memphis Depay i Ousmane Dembélé. El primer acaba contracte a l'estiu i podria revaloritzar-se si fa un bon Mundial. Inicialment era una peça que atreia Xavi, però la decisió de prioritzar jugar a Qatar abans que jugar amb el Barça ha deixat les coses molt clares. Amb Dembélé, des dels despatxos admeten que vendre'l suposaria un bon negoci i que, si fa un bon Mundial, poden arribar ofertes al gener. Ara bé, esportivament no s'ha mogut res i Xavi continua volent-lo al seu equip.

Així, les opcions que el Barça fitxi són baixes. Una possibilitat seria rescatar l'aval bancari que van presentar Laporta i el tresorer Ferran Olivé a l'estiu per inscriure Kounde i que es va retirar poc després, tot i que ara mateix no es preveu aquesta opció. Bàsicament perquè, a diferència de l'escenari en què es trobava el club l'hivern passat, aquest Barça està més ben equilibrat pel que fa a la plantilla, va líder de la Lliga i no pateix per entrar a la pròxima Champions.

I pel que fa a Piqué, l'estalvi del seu salari no tindrà gaire impacte aquesta temporada, però sí la següent. Sense la seva fitxa, ni la de Griezmann –ja venut– ni la de Busquets –que acaba contracte a l'estiu–, el club ja s'ha garantit un augment notable del límit salarial. A l'estiu hi haurà moviments. I importants.

stats