Esports 04/09/2021

La generació del 98 blaugrana, lluny del Camp Nou

Dani Olmo, Carles Aleñá, Cucurella i Carles Pérez destacaven a Sant Joan Despí

Joan Carol
3 min
Carles Aleñá ja és jugador en propietat del Getafe, però el Barça s'ha reservat una opció de recompra

BarcelonaA l'últim equip titular de Koeman contra el Getafe, només quatre jugadors eren de La Masia. Lluny queda el 25 de novembre del 2012, quan Tito Vilanova va complir el somni d'un onze amb jugadors de la casa. Amb el pas dels anys, el planter havia perdut pes. Ara la recuperació d'Ansu, la tornada d'Eric Garcia i una generació del 99 amb quatre jugadors al primer equip sembla indicar que La Masia pot tornar a ser un emblema. De fet, ja ho ha demanat la directiva de Laporta a Koeman. Però abans dels Riqui, Mingueza i Peña, a La Masia hi va brillar la generació del 98, ja sense cap representant dins el club i que, amb el fitxatge de Cucurella a la Premier, s'allunya cada cop més del Camp Nou.

Dani Olmo, de Terrassa –com Xavi Hernández–, migcampista que brillava a La Masia –també com Xavi–, abandonava el Barça el juliol del 2014. Va acceptar el repte del Dinamo de Zagreb, on amb vint anys va ser nomenat MVP de la lliga croata. Un talent que el Barça va deixar escapar gratuïtament i, davant de l'opció de repescar-lo, va acabar escollint Francisco Trincão. Al mercat hivernal del 2020, Olmo va canviar Croàcia per Alemanya i va fitxar per l'RB Leipzig per 22 milions d'euros. Quatre dies després, el Barça en pagava 31 per deixar lligat el fitxatge de Trincão. Olmo és una peça important per a Luis Enrique a la selecció i els grans clubs d'Europa van rere seu. Si el terrassenc es mou del Leipzig, on se sent com a casa, seran molts els interessats en un dels jugadors més valuosos de la seva generació a escala mundial. Un d'ells, el Barça, que ja s'ha mogut per intentar recuperar-lo.

Els casos d'Aleñá i Cucurella

El següent que va sortir del Barça de la generació del 1998 va ser Marc Cucurella. El 2018 va ser cedit a l'Eibar i no ha tornat a vestir de blaugrana. De fet, l'Eibar el va comprar al Barça i, un mes després, el Barça el recomprava a l'Eibar per cedir-lo al Getafe. Amb aquesta operació, el Barça hi va perdre llavors diners perquè l'Eibar va executar l'opció de compra per 2 milions d'euros i va obligar el Barça a pagar-ne 4 per recuperar-lo. Al Getafe, sota les ordres de Bordalás –ara al València–, va seguir creixent com a futbolista. L'estiu passat el club madrileny va fer efectiva l'opció de compra de 10 milions, després que la junta de Bartomeu fes alguns canvis al contracte que haurien comportat més diners per al Barça en el present.

I és que Cucurella ha canviat Madrid per la Premier. El Brighton ha pagat al voltant de 18 milions pel català, dels quals el Barça rebrà un 10%. En un principi, el Barça havia de rebre un 40% si el Getafe venia Cucurella, però la junta anterior ho va modificar. Van vendre Cucurella per 10 milions en lloc de 6, però abaixant el percentatge d'una futura venda del 40% al 10%. En total, Cucurella ha deixat uns 10 milions d'euros al Barça.

Carles Aleñá ha sigut l'etern relleu al mig del camp que mai s'ha pogut consolidar. L'inici va ser immillorable –gol al debut–, però no va aconseguir fer-se un lloc a l'equip amb Valverde i fa dues temporades va sortir cedit al Betis. Mig curs de verd-i-blanc li va servir per acumular regularitat a la Lliga, però Koeman tampoc el va voler i va ser llavors cedit al Getafe, també a mitja temporada. Aquest mateix estiu, el club madrileny ha pagat 5 milions d'euros per incorporar el migcampista a les seves files. Això sí, el Barça s'ha reservat un 50% de la seva futura venda, una opció de recompra i el dret de tempteig sobre qualsevol oferta que rebi el conjunt madrileny.

Homònim d'Aleñá, Carles Pérez va deixar 12 milions al Barça quan va firmar pel Roma. El seu pas pel primer equip va ser fugaç, perquè hi va jugar tretze partits. Durant la seva etapa formativa va rebutjar ofertes per abandonar el Barça fins que va ser el club, necessitat d'ingressos, qui el va convidar a anar-se'n.

Quatre de les estrelles de la generació del 98 tan sols han deixat 27 milions a Can Barça. Cucurella posa rumb a la Premier després d'haver debutat ja amb la selecció espanyola absoluta. Olmo brilla amb el Leipzig. Aleñá vol continuar sent jugador de primer nivell, mentre que Carles Pérez, allunyat del Camp Nou pels problemes econòmics del club, busca a Roma una segona oportunitat en el futbol d'elit, ara, de la mà de José Mourinho.

stats