TENNIS
Esports 16/08/2018

Gerard Piqué revoluciona el tennis refent la Copa Davis

La Federació Internacional vota la proposta liderada pel futbolista del Barça

T.p.
3 min
La Federació Internacional de tennis aprova el nou format de la Copa Davis liderat per Gerard Piqué

BarcelonaDurant els últims mesos Gerard Piqué ha aprofitat els pocs forats que tenia a la seva agenda com a futbolista per viatjar a tornejos de tennis. De València a Madrid, de París a Londres, el defensa del Barça s’ha reunit amb jugadors, directius i representants per sumar aliats de cara a tirar endavant la seva proposta per revolucionar la Copa Davis de tennis, una competició que feia més de 110 anys que no alterava el seu sistema de competició. Però a la reunió de la Federació Internacional de Tennis (ITF) d’Orlando, on Piqué va viatjar amb permís del Barça, el 70% dels delegats amb dret a vot van validar un projecte que es posarà en marxa l’any 2019. En total, a la reunió d’Orlando van votar 459 representants de 147 estats i van validar una reforma que necessitava dues terceres parts dels vots.

A partir de l’any que ve la Copa Davis -un torneig nascut el 1899 quan un grup d’estudiants de Harvard apassionats del tennis van voler competir contra tennistes britànics- es disputarà durant una única setmana de novembre i en una sola ciutat amb els 18 millors equips del tennis mundial. A partir d’ara i amb el suport de la ITF, la competició per països del tennis -que els últims anys no aconseguia brillar prou i quedava a l’ombra dels grans tornejos del circuit professional (ATP)- l’organitzarà el grup inversor Kosmos, fundat i presidit per Piqué, que treballa amb diferents socis asiàtics, com Hiroshi Mikitani, president i director general de Rakuten, la companyia japonesa de comerç electrònic que patrocina el Barça. Kosmos gestionarà la competició durant 25 anys amb una inversió de 3.000 milions de dòlars (2.440 milions d’euros). Segons la ITF, bona part d’aquesta inversió es destinarà a oferir premis en metàl·lic per als jugadors i les federacions. “Aquest és un punt d’inflexió”, deia el president de la ITF, David Haggerty. “Aquesta nova proposta no només crearà una veritable Copa del Món de tennis, sinó que també obrirà el pas de noves inversions a cotes històriques per a generacions futures de tennistes i aficionats de tot el món”. El projecte de Kosmos revoluciona la fase final, concentrada en set dies al novembre, dins la setmana tradicional de la final de la Copa Davis. El format consistiria una primera fase de grups, seguida d’una eliminatòria de quarts de final, semifinals i final. Cada duel es faria amb tres partits, dos d’individuals i un de dobles, al millor de tres sets. Abans s’hauria jugat una ronda prèvia, en què participarien 24 països.

Canvis sobre el projecte inicial

Aquest prèvia és un dels canvis que s’han introduït a la proposta original del grup Kosmos, ja que alguns països, liderats per una potència del tennis com Austràlia, es van oposar al fet que la fase final fos de 18 equips en un escenari neutral, en gran part a causa de la pèrdua de partits a casa. Així, la proposta fiaprovada finalment consisteix en 24 equips jugant partits de locals o visitants durant el febrer, els 12 guanyadors dels quals passen a la fase final. A aquests 12 equips s’hi sumaran els quatre semifinalistes de l’any anterior i dos equips de comodí.

Actualment la Copa Davis es disputa durant les quatre setmanes de febrer, juliol, setembre i novembre. Les primeres rondes es fan poc després d’haver acabat els tornejos de Grand Slam: en els últims anys molts dels millors jugadors no hi han participat per no carregar excessivament el seu calendari de competició. Els equips que arribin a la final jugaran dins de sis grups de tres equips pel sistema de round-robin (‘tots contra tots’) dos partits d’individuals i un de dobles. Els sis guanyadors dels grups i els altres dos millors classificats jugaran després els quarts de final. El primer campionat es farà segurament del 18 al 24 de novembre del 2019 a Madrid o Lilla. Madrid, a través de la Comunitat i l’Ajuntament, ha presentat una candidatura que aportaria deu milions d’euros per organitzar la primera edició de la Copa Davis 2019 amb el nou format.

Inicialment la idea de l’empresa de Piqué no era renovar la Copa Davis, sinó crear una nova competició amb el suport de l’ATP per competir, precisament, contra la Copa Davis. Però, en no tenir el suport de l’ATP, Piqué va canviar d’idea i va refer el seu pla de negocis. De fet, els últims mesos la seva empresa Kerad Games, dedicada a la producció de videojocs, ha entrat en procés de liquidació, ja que centrarà els seus esforços en la Davis, els esports i els continguts audiovisuals.

stats