Futbol

Madrid i Barça es queden sols amb la Superlliga

A la renúncia de dimarts dels sis clubs anglesos, s'hi han sumat avui Atlètic, Inter, Milan i Juve

5 min
Rebuig dels aficionats del Chelsea a la Superlliga

BarcelonaL'Atlètic de Madrid s'ha convertit en el primer dels tres clubs de la Lliga espanyola que abandona la Superlliga. En un comunicat, el conjunt madrileny ha argumentat aquest dimecres que amb el canvi de circumstàncies en el projecte consideren que el millor és desvincular-se'n. L'Atlètic ha sigut el primer a seguir el camí que van emprendre ahir els sis clubs anglesos i que avui també ha comptat amb les renúncies oficials dels tres clubs italians: Inter, Milan i Juve.

Ahir, la pressió dels jugadors, els tècnics, els aficionats i les principals organitzacions del futbol anglès (FA), europeu (UEFA) i mundial (FIFA) va provocar una desbandada entre els partidaris de la Superlliga a Anglaterra. Els sis clubs fundadors es van fer enrere del projecte. Dos dies després de ser anunciada, la nova competició continental que havia de presidir Florentino Pérez ha quedat vista per a sentència. La renúncia del Manchester City va ser la primera a fer-se oficial dimarts a la nit: "Podem confirmar que hem iniciat els procediments per retirar-nos del grup que desenvolupa plans per a una Superlliga". Les del Manchester United, l'Arsenal, el Tottenham, Chelsea i el Liverpool es van publicar a la vegada poc després de les dotze de la matinada de dimecres. La dels gunners és especialment dura: "Ens retirem de la Superlliga proposada. Hem comès una errada i demanem disculpes".

Malgrat les notícies que arribaven des d'Anglaterra, els sis supervivents de la iniciativa –tres italians i tres espanyols– no la van donar per morta. Amb un comunicat emès a pocs minuts per a les dues de la matinada, van expressar: "La Superlliga europea està convençuda que l'actual status quo del futbol europeu ha de canviar. Proposem una nova competició europea perquè el sistema existent no funciona. La nostra proposta ha de permetre que l'esport evolucioni mentre genera recursos i estabilitat per a tota la piràmide del futbol, incloent ajudes per superar les dificultats financeres experimentades per tota la comunitat a causa de la pandèmia (...). Tot i la partida dels clubs anglesos per les pressions que han rebut, creiem que la nostra idea està en sintonia amb la llei europea i les regulacions tal com demostra la decisió d'un tribunal que ha protegit la Superlliga de decisions de tercers. Donades les circumstàncies, hem de reconsiderar els passos més apropiats per remodelar el projecte, sempre tenint en ment oferir als nostres fans la millor experiència possible". Al final, ha quedat en paper mullat.

Dimissió del president del Manchester United

A més de renunciar a la competició, el Manchester United va anunciar ahir dimarts que el seu president, Ed Woodward, abandonarà el càrrec a finals d'any davant les pressions de jugadors, tècnics, aficionats i estaments contraris a la Superlliga. El dirigent red devil era un dels principals defensors de la iniciativa. A Itàlia també van sortir informacions sobre el possible cessament d'Andrea Agnelli, màxim mandatari del Juventus, amb motiu de tota la polèmica. Tanmateix, cap de les principals capçaleres transalpines va confirmar la notícia.

Mentrestant, a Liverpool, el capità de l'equip, Jordan Henderson, va publicar un breu comunicat signat per tots els jugadors de la plantilla per criticar els plans de la Superlliga: "No ens agrada, aquesta és la nostra posició col·lectiva. El nostre compromís amb aquest club de futbol i els seus aficionats és absolut i incondicional". Prèviament, Henderson s'havia reunit amb els capitans dels 20 equips de la Premier League. Estarà content, doncs, amb la reacció del club que li paga el sou.

Després de veure la desbandada dels clubs anglesos, Gerard Piqué va fer la primera declaració en clau Barça sobre tot el sidral. El central català va piular en anglès, ras i curt, però contundent: "El futbol pertany als aficionats. Avui més que mai". Posteriorment, en castellà, Piqué va contestar l'editorial de El Chiringuito, el programa en què Florentino Pérez va defensar dilluns la Superlliga: "Ahir una festa, avui enfonsats. La guingueta de Florentino".

En unes declaracions que recollia dimarts el diari L'Équipe, a Pérez li preguntaven si el preocupava l'abandonament en bloc dels clubs anglesos. "No em preocupa. La situació del futbol actual és tan greu que tots estan d'acord a dur a terme aquest projecte i buscar una solució. Ningú ha estat pressionat per formar-ne part", va dir el president del Madrid, que tenia una entrevista pactada a El larguero de la Cadena SER i la va haver de cancel·lar.

Guardiola, crític amb la Superlliga

Abans que es precipitessin tots aquest esdeveniments, al migdia Pep Guardiola va criticar amb contundència la Superlliga pel fet que hi hagi uns equips que hi tinguin garantida la participació sempre, independentment del rendiment: "No és un esport quan la relació entre l'esforç i l'èxit, entre l'esforç i la recompensa, no existeix. No és esport. No és un esport quan l'èxit està garantit d'entrada. No és un esport si no importa si perds. Ho he dit moltes vegades, vull la millor competició, i tan dura com sigui possible, especialment la Premier League, i no és just quan un equip lluita, lluita i lluita i arriba a dalt de tot i no es classifica perquè l'èxit està només garantit a uns pocs clubs. A la declaració [en què s'ha anunciat la creació de la Superlliga] és el que percebo. No sé si això canviarà i la gent dirà una altra cosa".

Davant les amenaces de la UEFA d’expulsar de la present edició de la Champions els clubs membres de la Superlliga –afectaria el City, el Madrid i el Chelsea–, l’entrenador català va ser taxatiu: “Jugarem la Champions la setmana vinent i tractarem d’arribar a la final, i la pròxima campanya jugarem competicions europees perquè ho mereixem, perquè ens ho hem guanyat al terreny de joc”. L’altre equip classificat per a les semifinals de la Champions és el PSG, desvinculat del projecte. “Creiem que tota proposta sense suport de la UEFA no resol els problemes que hi ha a la comunitat del futbol. La Superlliga respon a interessos personals. El PSG continuarà treballant amb l’ECA i la UEFA”, va dir el president del club francès, Nasser al-Khelaifi.

El Bayern i el Borussia Dortmund també s’han desmarcat del projecte. De fet, la Federació Alemanya de Futbol va demanar dilluns al matí, alineant-se amb la UEFA, que els dotze clubs fundadors de la Superlliga –Madrid, Barça, Atlètic de Madrid, Juventus, Inter, Milan, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Arsenal i Chelsea– fossin exclosos de totes les competicions.

El Barça ho sotmetria a votació

El suport que el Barça dona com a membre fundador a la creació de la Superlliga queda supeditat a l'aprovació per part de l'assemblea de compromissaris. Tot i que per estatuts la directiva blaugrana no hi estaria obligada, si l'assemblea decideix no formar part d'aquesta nova competició, el Barça, que a través de Laporta ha mostrat un suport molt tebi a la iniciativa, recularia. Els blaugranes encara no s'han pronunciat públicament al respecte i només queden Barça i Madrid donant suport a la Superlliga.

stats