Esports 23/02/2018

Violència ultra amb desenllaç mortal a Bilbao

Un ertzaina mor després de patir un infart durant els enfrontaments que es van produir a prop de l’estadi de San Mamés

àlex Gozalbo
2 min
L'Ertzaintza carrega contra els aficionats russos, prop de San Mamés

BarcelonaUn ertzaina ha mort aquest dijous a l’Hospital de Basurto després de patir un infart durant els enfrontaments que s'han produït a prop de l’estadi de San Mamés abans del partit de la UEFA Europa League entre l’Athletic Club i l’Spartak de Moscou. El mort és Inocencio Arias García, de 50 anys i natural d’Ermua (Biscaia), que pertanyia a la novena promoció de l’Ertzaintza. L’agent s'ha desplomat durant la intervenció policial que s'ha produït quan s'han enfrontat els seguidors dels dos equips a l’esplanada de l’estadi de San Mamés, i moments després que una bengala llançada per un aficionat rus caigués al seu costat. Fonts policials han assenyalat que els enfrontaments han començat quan els centenars de seguidors russos que arribaven a l’estadi escortats per vuit furgons de l’Ertzaintza han estat rebuts amb el llançament d’ampolles i altres objectes per part d’aficionats radicals de l’Athletic Club.

Prèviament, la policia basca havia requisat als aficionats locals materials com bastons, barres extensibles i punys de ferro. Les imatges dels aldarulls, que han deixat almenys tres ferits més, són dantesques. Un cop iniciat el partit els seguidors russos han continuat encenent i llançant bengales a l’interior de l’estadi.

Javier Tebas, president de la LFP, ha lamentat la mort de l’agent de l’Ertzaintza. “Això és una bogeria, una cosa molt greu. Contra la violència ultra cal ser contundents, no es pot cedir i cal fer tot el possible per eradicar-la d’una vegada. Els ultres de l’equip rus no haurien d’haver viatjat a Bilbao. Calia haver-ho evitat, perquè el seu historial no presagiava res de bo. I a sobre ha passat el pitjor possible, perquè s’ha perdut una vida, que és una cosa irreparable”, ha opinat.

Detinguts durant els aldarulls

Nou persones -cinc del País Basc, tres russos aficionats radicals de l'Spartak de Moscou i un polonès- han estat detingudes per l’Ertzaintza a l’esplanada al costat del camp de San Mamés durant els incidents. Segons ha informat el departament de Seguretat del Govern Basc, l’Ertzaintza ha realitzat diverses càrregues contra els radicals de l’Spartak després que encenguessin bengales i bolquessin diversos contenidors als voltants de l’estadi.

Els aldarulls, que han acabat abans de les vuit del vespre, han començat quan s’esperava l’arribada d’uns 300 seguidors moscovites convocats pel club rus a Moyua, una cèntrica plaça bilbaïna. El llançament d’una ampolla ha desfermat la batalla campal. En pocs segons han aparegut des de carrers veïns a l’esplanada exterior de l’estadi desenes de seguidors dels dos equips, alguns amb bengales que han llançat als agents.

Tot i els incidents, el partit s'ha disputat i ha finalitzat amb la derrota de l’Athletic Club (1-2), però l’equip basc s'ha classificat per a la següent ronda de l’Europa League.

stats