BARÇA
Esports 13/01/2020

El Barça fa fora Valverde i es posa en mans de Quique Setién

El tècnic càntabre arriba amb un contracte fins a la temporada 2021-2022

Toni Padilla / Martí Molina
4 min
L'entrenador Enrique Setién donant instruccions durant un partit en una imatge d'arxiu

BarcelonaErnesto Valverde abandona el Barça i serà rellevat per Quique Setién després d’una jornada que passarà a formar part dels annals del club. La jornada, estrambòtica, va acabar amb una escena gairebé còmica al mateix hotel on Josep Maria Bartomeu no aconseguia signar la liquidació de contracte de Valverde, just a pocs metres de l’habitació on negociava el contracte del nou tècnic, Quique Setién. Els acords van arribar a les 23.15 h de la nit. La presentació del nou tècnic serà aquest migdia, amb una roda de premsa a dos quarts de tres. De fet, Setién ja dirigirà l’entrenament matinal, moment en què es presentarà als jugadors.

Poc abans de les vuit del vespre Bartomeu va informar ahir l’agent de Valverde, Iñaki Ibáñez, del final d’una mort anunciada. Però Ibáñez, que va anar amb el cotxe de Bartomeu del Camp Nou a l’hotel on negociaria, va marxar-ne sense signar cap paper: “Suposo que arribarem a un acord demà. L’han acomiadat, o serà acomiadat, no és un bon moment”, va explicar. L’acord, però, es va tancar una hora més tard, ja que el Barça no volia esperar un dia més. És una destitució que deixa ferides, no tant pel fet de canviar de tècnic com per les maneres.

El Barça volia fer un comunicat a les nou del vespre, però van anar passant les hores sense acord. I els nervis van apoderar-se d’un club que acomiada un tècnic a meitat de temporada per primer cop en disset anys. Tot i que, a diferència d’aquell acomiadament de Louis van Gaal la temporada 2002/03, el Barça actualment ocupa la primera posició a la Lliga. Fa disset anys, en canvi, Radomir Antic va arribar a un equip a tres punts del descens, enfonsat. Si llavors el Barça era especialista en disparar-se trets al peu, ara tres quarts del mateix, ja que anunciant el que faria abans de firmar els contractes només va aconseguir complicar-se la vida, perquè no va poder arribar a un acord amb facilitat amb el representant de Valverde sobre el comiat.

El tècnic criat a Vitòria marxa després d’haver guanyat dues Lligues, dues Supercopes i una Copa del Rei. Però sempre serà recordat per les desfetes de Roma i Liverpool, derrotes en què es va començar a escriure el seu final. El president Josep Maria Bartomeu i el director esportiu Éric Abidal explicaran avui les raons d’aquest moviment, després de decidir que el nou tècnic seria el càntabre Quique Setién. Un tècnic de 61 anys, romàntic en la seva proposta de joc però amb un currículum en el qual el club més gran que ha dirigit és el Betis. Abans havia treballat en clubs com el Racing de Santander, el Lugo, el Las Palmas i el Logronyès. Setién tindrà una gran oportunitat, però també pressió per guanyar. El seu representant, Edoardo Crnjar, va arribar provinent d’Itàlia, on viu, per tancar el contracte, i es va creuar amb Ibáñez, que negociava els papers del comiat de Valverde. Tots dos van posar el Barça en problemes. Ibáñez per defensar Valverde i Crnjar per aconseguir més dels sis mesos que li oferia el club. I ho va aconseguir, ja que el contracte oficialment és fins a la temporada 2021/22, però amb un matís. Al final de cada temporada el contracte es podria trencar, començant per aquest estiu.

Ernesto Valverde, sortint de la ciutat esportiva Joan Gamper

L’àrea esportiva considera que Setién pot liderar el projecte ara, però fent-li un contracte curt hauria expressat dubtes sobre si era el tècnic ideal per un període de temps més llarg. El seu nom va ser ser defensat a la reunió de la junta directiva pels responsables de l’àrea esportiva, Eric Abidal i Ramón Planes. Apostant per un contracte de sis mesos, quedava oberta la porta per negociar amb Xavi Hernàndez o Ronald Koeman de cara a la propera temporada. És a dir, els dos tècnics que aquests dies, han rebutjat ser al lloc de Setién ara mateix. Però amb aquest contracte, Setién estaria tancant la porta aquest proper estiu a noms com els de Xavi i Koeman. El tècnic s'ha sortit amb la seva amb un contracte fins després de les eleccions de l'any 2021, fet que allunya Xavi de l'actual directiva.

La reunió de la junta directiva en què es va decidir tot va durar més de quatre hores. Una reunió en la qual va quedar clar que existien diferents punts de vista, ja que més d’un directiu va proposar el tècnic del filial, García Pimienta, o l’argentí Mauricio Pochettino. El passat de Pochettino a l’Espanyol va ser clau per descartar l’extècnic del Tottenham, qui igualment, tampoc hauria acceptat. Alguns directius, de fet, no han acabat contents amb Bartomeu per la manera com s’ha gestionat el comiat de Valverde, que ha vist com tothom parlava del seu comiat quan el Barça no l’havia informat.

La jornada va començar quan el president, Josep Maria Bartomeu, va reunir-se amb Valverde a la Ciutat Esportiva Joan Gamper després de l’últim entrenament dirigit per Valverde. La reunió no era per acomiadar-lo, però va servir a Bartomeu per disculpar-se per les maneres com el Barça ha negociat amb altres tècnics, com Xavi i Koeman. I per advertir-lo que amb total seguretat al cap de poques hores hauria de fer les maletes.

En el passat la directiva ja havia valorat fer fora Valverde en diverses ocasions, però els futbolistes sempre l’havien salvat. Després de la derrota de dijous passat contra l’Atlètic, en canvi, els jugadors van deixar caure l’entrenador. Alguns van arribar a trucar personalment a Xavi Hernández per demanar-li que fos el seu nou tècnic. Xavi, però, va preferir seguir a Qatar i no passar a la història com el tècnic que feia fora Valverde. Un paper de dolent de pel·lícula que tampoc ocuparà Setién, que arribarà per ocupar el lloc d’un entrenador destinat a marxar.

La directiva ja havia perdut la confiança en Valverde feia temps. Aquesta temporada Bartomeu s’ha sentit especialment decebut després del fluix partit de l’equip contra el Reial Madrid a casa (0-0). Al veure com s’escapava la Supercopa, totes les parts van acordar fer-lo fora buscant una reacció abans de la fase clau de la temporada. Al final l’escollit és Setién, que serà presentat el dia en què Bartomeu haurà de defensar el canvi. I especialment justificar la manera com s’ha gestionat un relleu tan improvisat, que va acabar amb nervis i un comunicat de matinada.

stats