Barça
Esports 03/01/2023

Sense entesa entre el Barça i Memphis

El club enceta el mercat d'hivern sense poder fitxar perquè segueix excedit en el 'fair play' i voldria fer caixa amb el neerlandès

4 min
Memphis Depay durant l'escalfament previ al partit contra l'Espanyol

BarcelonaLa ressaca agredolça a Can Barça després d'un empat polèmic –marcat per l'actuació de Mateu Lahoz– contra l'Espanyol va deixar alguns missatges més enllà dels dubtes esportius en el retorn a la competició. Ni amb la cautelar que va permetre a Robert Lewandowski jugar el derbi, el conjunt blaugrana no en va fer prou per poder derrotar l'etern rival ciutadà, que va oferir un gran treball solidari en defensa.

En un enfrontament condicionat per l'aturada del campionat de Lliga amb motiu de la disputa del Mundial, Xavi Hernández va apostar per un onze amb alguns canvis obligats. Com l'absència d'Ousmane Dembélé i de Jules Kounde, ja que van ser els últims a incorporar-se als entrenaments per haver arribat a disputar la final de la Copa del Món. Abans de l'aturada, l'extrem francès havia sigut titular en 11 dels 14 partits jugats fins llavors a la Lliga, però contra l'Espanyol no va entrar fins al minut 60.

Això va fer que Xavi apostés d'inici per un trident –fins al derbi inèdit– format per Ansu Fati a l'esquerra, Lewandowski d'ariet i Raphinha a l'extrem dret. Ni l'hispano-guineà ni el brasiler van fer un bon partit i això va dur el tècnic a canviar les ales de l'atac a l'hora de partit, i va donar entrada a Ferran Torres i a Dembélé. D'aquesta manera, l'egarenc va fer jugar totes les seves peces d'atac, menys Memphis Depay.

Malgrat que el Barça necessitava gol per intentar desfer l'empat de Joselu al minut 73, el davanter neerlandès va seguir tot el partit des de la banqueta. El duel es va embolicar per l'expulsió de Jordi Alba quan quedaven poc menys de 15 minuts, fet que va provocar l'entrada de Kounde (per Frenkie de Jong) per endreçar la defensa i Xavi també va preferir donar entrada a Balde per ocupar el carril esquerre, retirant Sergi Roberto, que havia actuat de lateral dret. D'aquesta manera, Xavi va esgotar els cinc canvis, perquè a banda de l'entrada de Dembélé i Ferran, Busquets havia entrat abans per Gavi, que no va poder seguir per molèsties lumbars derivades d'una entrada.

Inscriure els nous contractes d'Araujo i Gavi

Així, Memphis va ser l'únic atacant que no va disputar ni un minut contra l'Espanyol. El tècnic blaugrana no té la consigna de no fer-lo jugar, tot i que sap –i accepta– que la prioritat del club és traspassar-lo aquest mercat d'hivern. Els motius del Barça són clars: l'internacional amb els Països Baixos acaba contracte al juny i aquesta temporada té una fitxa substancialment més alta –a tall de compensació– que la que va signar el curs passat per poder venir a petició de Ronald Koeman. Per això, la idea de la cúpula esportiva blaugrana seria traspassar Memphis aquest mercat d'hivern per intentar treure'n un pessic econòmic i alliberar-se de la fitxa del davanter.

De fet, aquesta seria la via més ràpida per poder inscriure els nous contractes de Ronald Araujo i de Gavi. Tots dos han renovat amb el Barça, però a la pràctica –i per no excedir el control econòmic de la Lliga– segueixen jugant amb els seus contractes vells, que ni tan sols són de futbolista professional, sinó amb els que jugaven al filial i al juvenil, respectivament. La direcció esportiva blaugrana admet a l'ARA que la "prioritat" aquest gener és poder inscriure aquests contractes. De la mateixa manera que admeten que amb el fair play encara excedit amb vora 30 milions d'euros no fitxaran aquest hivern, també tenen coll avall que Memphis no marxarà.

Al club sospiten que el neerlandès esgotarà els sis mesos que li queden de contracte, cobrarà el que se li deu i llavors serà lliure per marxar sense deixar res a la caixa, fet que li permetrà cobrar una prima de traspàs al seu nou destí. El davanter de 28 anys, que a l'estiu no va voler marxar al Juventus, té pretendents al futbol europeu. I, tot i que Memphis és conscient de les intencions del Barça de traspassar-lo, també sap que si es queda fins al juny tampoc serà relegat a l'ostracisme per Xavi. No parteix com a titular, però si continua serà un "element" més del qual el tècnic podria treure partit, com ha anat fent fins ara.

Les sospites amb Memphis abans del Mundial

Amb tot, Memphis es va veure envoltat en una polèmica just abans del Mundial. A finals de setembre va caure lesionat al bíceps femoral esquerre en un partit amb la seva selecció. El Barça calculava que en 20 dies podria estar recuperat, amb uns timings similars als de Kounde, que va rebre l'alta abans del clàssic després de refer-se d'una lesió semblant.

Els físios i els metges blaugranes van detectar que Memphis no tenia tanta pressa per recuperar-se com el francès i fins i tot van interpretar que volia reservar-se per no tenir ensurts abans del Mundial. Fins i tot Xavi va dir públicament que esperava recuperar-lo per a l'últim partit abans de la cita de Qatar. Memphis sempre ho ha negat i fins al tercer partit de la fase de grups del Mundial no va sortir com a titular. En els dos primers partits ho va fer des de la banqueta.

stats