Tennis
Esports 28/01/2022

Djokovic hauria pogut manipular un test per fingir haver passat el covid-19, segons una investigació de la BBC

El serbi va ser deportat d'Austràlia després d'entrar-hi sense estar vacunat, afirmant que era una excepció mèdica

2 min
Novak Djokovic a l'aeroport de Melbourne

BarcelonaUna investigació de la BBC ha posat en dubte la veracitat del test positiu de Novak Djokovic del 16 de desembre. El número 1 mundial el va fer servir com a excusa per rebre una exempció mèdica i entrar a Austràlia. Segons la BBC, però, el número de sèrie del test no concorda amb la resta de proves preses a Sèrbia aquests dies. Djokovic, que no s'ha volgut vacunar, hauria pogut presentar un test fals per fer veure que acabava de superar el covid-19.

Les mesures del govern australià exigeixen estar vacunat per entrar al seu territori, però inclouen tres excepcions: acabar de superar el virus, demostrar haver patit complicacions amb una primera dosi o un cas mèdic que permeti ser considerat una excepció. Djokovic va afirmar haver superat el virus per poder anar a Austràlia, on era el favorit per guanyar l'Obert d'Austràlia de Melbourne, però després de cometre una errada en el visat d'entrada (no hi va incloure que havia passat els últims 15 dies per Espanya), va ser deportat per les autoritats australianes.

La BBC ha fet un mostreig de les proves realitzades a Sèrbia els dies anteriors i posteriors al suposat contagi de Djokovic i ha comprovat que el número de sèrie del test no concorda i surt de la seqüència numèrica. A més, el número de sèrie és més gran que el d’una prova negativa que es va fer dies abans. El diari alemany Der Spiegel va ser el primer a alertar de les ombres que dona el positiu de Djokovic, però la seva investigació, juntament amb l’associació Zerforschung, que posava en dubte el codi QR del resultat, no va anar a més.

Convé recordar que Djokovic, malgrat que el laboratori tenia llestos els resultats el mateix dia 16, va assegurar que no va saber del positiu fins al 18, de manera que el 17 va acudir a un acte de la federació sèrbia de tenis, en què va estar sense mascareta ni guardant la distància física. A més, el 18, ja conscient del positiu, va anar a una entrevista al seu centre de tenis amb el diari L’Equipe, sense alertar el periodista del contagi. Això va en contra de la llei del país balcànic, que requeria 14 dies de quarantena després de donar positiu.

La BBC deixa oberta la possibilitat que les discrepàncies entre els tests i els seus números de sèrie es deguin a una possible “errada” o que les proves van ser processades per diferents laboratoris, però apunten que han posat la seva investigació en mans de l’Institut Públic de Salut a Sèrbia. L’equip de Djokovic no ha volgut fer cap comentari sobre aquest informe.

stats