Barça

Dimiteix Eduard Romeu, el vicepresident econòmic de Laporta

El comiat amistós i ple d'elogis camufla les desavinences i discrepàncies que tenia amb la gestió del club

3 min
Un emotiu moment entre Laporta i Romeu, durant l'acte de comiat d'aquest últim

En tres anys de mandat, Joan Laporta ha perdut dos vicepresidents econòmics. Un d’ells va ser Jaume Giró, que va plegar abans i tot de la presa de possessió. L’altre és el seu substitut, Eduard Romeu, que ha presentat la dimissió al·legant motius professionals. La decisió s’ha comunicat per sorpresa aquest dijous al matí i l’han argumentada el mateix Romeu i el president en una compareixença conjunta en què no han admès preguntes.

En un moment delicat de l’economia del Barça, la sortida del directiu encarregat dels números sona a traumàtica. Per mirar de minimitzar el soroll, el club ha volgut construir el seu propi relat amb una posada en escena en què la cosa més important era simbolitzar la unitat de l’equip directiu. Era com haver obert el manual dels bons comiats. En alguns moments, semblava que en comptes d’un membre de la junta es deia adeu a un futbolista que feia mitja vida que era a l’entitat.

Han pactat una "sortida fàcil". Els discursos de Laporta i Romeu s'han basat en elogis, agraïments i emotivitat. Cap retret ni mitja paraula negativa. Romeu ha parlat de "feina feta" i Laporta ha recollit el guant dient que havia estat "clau en el rescat econòmic del Barça". Han acabat amb abraçades i petons mentre els pocs directius que eren a l’Auditori 1899 -els més pròxims a Laporta, com Rafael Yuste, Xavi Puig, Elena Fort, Juli Guiu i Mikel Camps- s'han posat drets per ovacionar el que ja és el seu excompany. Tot i que, malgrat la renúncia, Romeu continuarà vinculat al club a través de la Fundació.

"Redreçar el club comportava molta gestió. Però com passa de vegades, les regles del joc canvien a mig partit", ha dit Romeu, al·legant la desvinculació amb Audax, empresa de la qual formava part quan va entrar al Barça, i que es va completar el juny del 2023. "Van ser dos anys i mig amb una dedicació al 200%", ha comentat. Després s'ha centrat només en el Barça: "Els mesos de juny, juliol i agost van ser molt intensos i gairebé només sortia per dutxar-me. Però arriba l’octubre, tornen els rebuts, les hipoteques... D’alguna cosa hem de viure". S’havia quedat sense ingressos i s'ha vist obligat a buscar una nova feina que, uns mesos després, ha comprovat que no li permet "compaginar les dues coses amb l'exigència que requereix el Barça".

Les desavinences entre Romeu i Laporta

De portes endins, però, no tothom compra el relat. O, almenys, hi posa alguns matisos més enllà dels elogis escenificats. Romeu, que inicialment era una ànima lliure a l’equip directiu, va anar-se alineant amb Laporta a mesura que passaven els mesos i es va convertir en una persona molt pròxima al president des que va desvincular-se d''Audax. Però això no va impedir que en moltes ocasions haguessin tingut enganxades, tal com admeten companys de junta. Un dels motius que generaven més tibantor feia referència a les palanques per fitxar jugadors, perquè suposaven ingressos immediats, però un llast en forma de deute en el futur.

Romeu, un dels que es va oposar a signar l’acord amb el fons d’inversió CVC el 2021 -que hauria permès mantenir Messi a l’equip-, va veure com progressivament anaven plegant membres destacats de l’àrea econòmica. Començant per Ferran Reverter, que va durar un any com a CEO del Barça, i acabant per Maribel Meléndez, que fins al febrer va ser la directora corporativa de l’entitat. Algunes fonts també asseguren que havia mostrat les desavinences en públic, en alguns dinars de feina, on lamentava que la política esportiva continuava tensionant la política econòmica, amb les conseqüències que això pot comportar a mitjà i llarg termini.

Les últimes setmanes havien estat especialment intenses, perquè a la marxa d’executius s'hi afegia una desviació del pressupost pels pocs ingressos que s’estan aconseguint a Montjuïc en relació amb la previsió. De fet, Romeu explicava que va decidir plegar precisament dimarts, marxant de l’estadi després de presenciar el Barça-Nàpols, i que va comunicar-ho a Laporta dimecres amb una visita al seu domicili.

Àngel Riudalbas, principal candidat per substituir-lo

De moment, la vicepresidència econòmica queda vacant, a l’espera de la pròxima reunió de junta, que se celebrarà a final de mes. Allà s’aprovarà oficialment la renúncia d’Eduard Romeu i s’escollirà el successor. Tot apunta que serà un altre directiu, Àngel Riudalbas i Codina, qui n’assumirà les funcions. Actualment, Codina (soci 97.495) és responsable del Barça Innovation Hub (Bihub) i assignat al projecte de la Superlliga.

stats