Futbol

El dia que Florentino Pérez va quedar-se gairebé sol

"Estic trist i decebut perquè l'únic que volem és lluitar contra la situació econòmica que tenim", insisteix el president del Madrid i de la Superlliga

4 min
El president del Reial Madrid Florentino Pérez

BarcelonaDesprés de quedar-se gairebé sol en la defensa de la Superlliga, el president del Reial Madrid i màxim impulsor de la nova competició europea, Florentino Pérez, ha concedit una entrevista de matinada a El larguero de la Cadena SER. "Estic trist i decebut perquè portem treballant aquest projecte durant tres anys. L'únic que volem és lluitar contra la situació econòmica que tenim. La Lliga és intocable. D'on podem treure més diners és de la competició europea. El format de la Champions és obsolet i només té interès a partir dels quarts de final", ha explicat el mandatari blanc, que insisteix en la proposta i critica les amenaces de la UEFA i les lligues nacionals: "No he vist mai una agressivitat tan gran per part del president de la UEFA i d'altres estaments. Ens ha sorprès molt, la veritat. No ens han contestat les peticions de reunió que vam fer després de l'anunci que vam fer. ¡Com si haguéssim matat el futbol!". També ha assenyalat el Manchester City com un dels principals responsables de la ruptura que es va escenificar dimarts a la nit. Tot i la desbandada dels anglesos, Florentino no desisteix del seu projecte.

Quan Andrea Agnelli, president de la Juve, va reunir-se amb la resta de clubs italians per videoconferència després d’anunciar el naixement de la Superlliga, el president del Torí va començar a cridar-li que era un “judes”. Agnelli, acostumat a guanyar, va anar fent-se enrere amb l’aventura que havia liderat juntament amb Florentino Pérez, i Ed Woodward, president del Manchester United, que el mateix dia, dilluns, dimitia al veure com els seus aficionats no li donaven suport. Un dels altres noms que havia iniciat els plans de la Superlliga feia anys era Josep Maria Bartomeu, que havia plegat fa mesos. Al final, Pérez s’ha anat quedant sol. Curiosament, només l’acompanya el Barça en aquesta fugida endavant, tot i que Laporta segueix callant. “Els grans derrotats de tot plegat són Pérez i Agnelli”, diu el periodista Tariq Panja, que ha seguit el cas pel The New York Times.

Va ser Florentino Pérez qui va decidir convertir les converses dels últims anys sobre una possible Superlliga en una declaració de guerra ara fa una setmana, el dijous dia 15, quan va reunir-se amb el conseller delegat de l’Atlètic, Miguel Ángel Gil, per dinar. A Pérez l’acompanyava Anas Laghari, que havia de ser el secretari general de la Superlliga. Laghari treballa a Key Capital, un dels fons d’inversió que havia d’ajudar en el projecte, i fa anys que és un dels homes de confiança de Florentino. “Un cop va confirmar que seria president de nou sense ser votat, va decidir iniciar el procés per tirar endavant la Superlliga gairebé sol”, diuen fonts de la directiva blanca. Primer va sumar-hi l’Atlètic al dinar d’aquells dijous, dient-li que si no s'hi sumaven ho podia oferir al Sevilla. Després va reunir-se amb Laporta, que va passar per Madrid abans de dirigir-se a Sevilla per veure la final de la Copa del Rei. De fet, a la llotja de la Cartuja, els directius del Barça van ser informats per Laporta que estava negociant aquest afer amb Pérez, que el cap de setmana va anar parlant amb els altres clubs, i es va topar amb la negativa del Bayern i el PSG. I va fer servir unes enquestes que tenia, on deia que el 70% dels aficionats del futbol volien la Superlliga, per anar-hi sumant els altres clubs. Quan el rumor li va arribar, el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, va trucar a Agnelli, de la Juve, perquè tenien una bona relació. L’italià va mentir dient que els rumors eren falsos.

Camí de la derrota

Però un cop es va filtrar la notícia, els clubs es van posar nerviosos, i van redactar de matinada un comunicat del qual hi va arribar a haver més de 20 versions. Pérez, per calmar els seus companys de viatge, va aconseguir la cautelar d’un jutjat contra possibles represàlies, perquè ja s’havia assessorat legalment abans. Però, de mica en mica, es va anar quedant sol quan els altres clubs es van anar fent enrere. “Florentino surt molt tocat de tot plegat. S’ha pensat que Europa és com la llotja del Bernabéu, on pot fer el que vol. Però no és així. Per fer uns plans com aquests calen anys de feina, un pla ben treballat. I, en canvi, no tenia res de res. S’ha equivocat, per un cop. I hauria de reflexionar perquè és l'autor intel·lectual d’aquest desastre”, diu el soci fundador de Mediapro, Jaume Roures. De fet, Pérez ni va informar els seus jugadors de l’anunci. I alguns d’ells van clicar el “M’agrada” a les xarxes socials en un text de David Beckham en què criticava el projecte de la Superlliga.

Mentre els clubs anglesos negociaven sortir del projecte, i obtenien de pas algun benefici de la UEFA, Florentino Pérez els intentava convèncer per seguir, defensant que si es trencava la unitat, no podrien tenir la Superlliga. I amenaçava amb iniciar accions legals per haver trencat el contracte vinculat de naixement de la Supercopa. Però no se’n va sortir. Tots el van deixar sol al veure com tots els governs, institucions, lligues i la resta de clubs, a més de les aficions angleses i molts jugadors, es posaven en contra d’un projecte “mal explicat, de matinada amb un comunicat, on ell l’explica al Chiringuito en lloc de fer-ho amb una roda de premsa conjunta”, explica Roures. De fet, segons el soci fundador de Mediapro: “Florentino no tenia res. Ni acords ni converses amb les televisions, ni un projecte sòlid”. I el resultat ha sigut que ara alguns actors principals del futbol mundial amb els quals es portava malament s'hi han enfadat encara més. L’ECA, l’Associació de Clubs Europeus que presidia fins ara Agnelli, de la Juve, ara serà liderada per Nasser al-Khelaïfi, del PSG, que reforça la seva posició. I a la Lliga, els altres clubs l’han titllat com “la persona més egoista que conec”, segons Fernando Roig del Vila-real.

En 24 hores, l'home que volia manar al futbol europeu es va quedar gairebé sol. Només el Barça segueix amb ell, de moment. Fonts del Madrid, però, confien en aconseguir negociar alguna millora en el contracte de la Champions malgrat tot. Florentino ha perdut aquesta batalla. Però ja prepara el contraatac.

stats