27/11/2023

El despropòsit del VAR: es volen carregar el futbol o ja els va bé?

2 min
José Luís Munuera Montero amonestant Frenkie de Jong dissabte a Vallecas

El VAR havia arribat per canviar el futbol. Fer-lo més just. Més transparent. El futbol evangelitzat per la llum justiciera d’un monitor que eliminaria els errors humans. Un pas més cap a la perfecció, la sublimació del futbol com a espectacle inigualable. Passen els anys i el VAR continua sent un cúmul de despropòsits. Sobretot perquè no hi ha sentit comú a l’hora d'utilitzar-lo. El criteri canvia i es produeixen situacions rocambolesques i esperpèntiques cada dos per tres. Ja no sabem si és pitjor el remei o la malaltia. Benvinguts a la millor lliga del món...

El penal i l'expulsió a Butarque d’un jugador del Racing de Ferrol, que va permetre l’empat del Leganés, és per fer-s’ho mirar. Com també el que va passar durant el partit del Barça a Vallecas. ¿Com pot ser que ningú avisi de la clau de judo de Lejeune a Lewandowski o de la puntada de peu d'Espino a Raphinha a l’últim sospir, que hauria suposat penal per als blaugranes? No són accions prou clares? Quedi dit que no m’agrada parlar d’àrbitres. Mai n’he parlat. Però és que això transcendeix aquest debat, no va dels errors en calent, a 180 pulsacions, dels àrbitres que hi ha sobre la gespa. Estem parlant de la no aplicació –o la mala aplicació– d’una suposada eina que ha de servir per ajudar els àrbitres. Encara no sabem per què el VAR entra en unes jugades i no en unes altres, per què accions clamoroses queden al marge dels ulls inquisidors de la sala de màquines del VAR. Si es decideix que la puntada de peu a Raphinha no és penal, menys ho pot ser l'expulsió del defensa del Racing de Ferrol.

Des del principi em vaig mostrar contrari a utilitzar aquesta eina justiciera. Pressuposava que el VAR acabaria convertint el futbol en un producte més proper a la NFL, per una qüestió de ritme, i que en cap cas faria més just aquest esport, ajudant a corregir les decisions que l’àrbitre no veu en directe. De moment, caminem en aquesta direcció. Els partits es fan eterns i les polèmiques –que van molt bé a la indústria del futbol i als mitjans que hi suquen pa; en definitiva, al negoci– continuen jornada a jornada.

Ara bé, dit això, faria bé el Barça de no excusar-se en les accions i polèmiques relacionades amb l'arbitratge i millorar en el que depèn únicament d’ell. El joc. L’equip de Xavi continua generant molts dubtes. A l’entrenador de Terrassa se li ha donat una plantilla més que correcta i que després de dos anys de viatge ha de començar a oferir alguna cosa més del que hem vist fins ara.

stats