Futbol

Per primera vegada (algunes) decisions del VAR deixaran de ser un misteri

A partir del 10 de gener, les converses entre la sala de videoarbitratge i els col·legiats (quan es vagi a veure el monitor) seran publicades

2 min
L'àrbitre, Cesar Soto Grado, revisant el possible penal sobre Araujo durant el Getafe-Barça

BarcelonaLa Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la Lliga han acordat començar a publicar les imatges i l'àudio de les converses entre l'àrbitre de camp i l'àrbitre de la sala VAR quan es produeixi una revisió de la jugada en el monitor de camp. És a dir, no es faran públiques totes les comunicacions, només quan el col·legiat de camp sigui requerit d'anar a consultar una jugada dubtosa al monitor per veure-la repetida. Per tant, polèmiques com, per exemple, les que hi ha vinculades amb les línies dels fores de joc hi seguiran sent. En canvi, sí que es traurà l'entrellat de com els àrbitres decideixen xiular (o no) un penal dubtós o canviar el color d'una targeta de groc a vermell (o a la inversa).

Els continguts es publicaran a través dels operadors oficials de les competicions i una vegada finalitzat el dia de competició de la jornada. Aquest projecte començarà a oferir-se a partir de la jornada 20 de Primera Divisió i de la 22 de Segona, que es disputaran entre el 12 i el 15 de gener. Prèviament, ja s'haurà estrenat en la Supercopa d'Espanya organitzada per la RFEF, tant en les semifinals del 10 i 11 de gener, com en la final del diumenge 14.

Aquesta iniciativa marca un nou escenari de col·laboració i treball conjunt de la RFEF i el Comitè Tècnic d'Àrbitres amb la Lliga, amb l'objectiu de dotar a l'arbitratge en el futbol professional i a les mateixes competicions d'una major transparència. Era una petició que clubs, entrenadors i jugadors feia temps que reclamaven.

En aquest sentit, amb l'emissió de les imatges i dels àudios una vegada finalitzat cada dia de competició (dissabtes, diumenge i dilluns), s'espera millorar l'experiència dels aficionats i s'afavorirà una comprensió més gran de les decisions arbitrals per part dels teleespectadors, i es milloraran d'aquesta manera les competicions en el seu conjunt. L'ARA ja va avançar que tant la RFEF, com la Lliga i el CTA estaven estudiant aquesta possibilitat que, finalment, esdevindrà una realitat.

stats