BARÇA
Esports 08/08/2019

Sense sortida per a Coutinho

El mercat de la Premier es tanca sense que el Barça pugui pactar la seva cessió a un club anglès

Martí Molina
4 min
Philippe Coutinho, en una imatge d'arxiu

BarcelonaA diferència del que passa a la lliga espanyola, a Anglaterra el mercat de fitxatges no s’allarga fins a finals d’agost sinó que es tanca el dia abans que comenci la competició. I la Premier arrenca aquest divendres amb el duel entre el Liverpool, el vigent subcampió, i el Norwich City (21 h, DAZN). Per tant, fins aquest dijous a les sis de la tarda el Barça podia intentar tancar la cessió de Philippe Coutinho a un dels clubs de la lliga anglesa. Però el temps se’ls ha tirat a sobre, l’acord no ha arribat i l’atacant brasiler es queda finalment a Barcelona. Tot i que encara hi ha unes setmanes de marge abans no es tanqui el mercat a la resta de competicions, sembla difícil que Coutinho deixi el Camp Nou aquesta temporada.

El fitxatge de Coutinho pel Barça és a només un pas de convertir-se en un dels negocis més ruïnosos de l’entitat. L’atacant brasiler, fitxat del Liverpool el gener del 2018, és el més car de la història del club, ja que als 120 milions d’euros pactats amb el club 'red' cal afegir-n’hi 40 més de variables. Alguns dels quals, segons els mitjans anglesos, eren fàcilment assolibles i ja s’han abonat. A això cal afegir-hi el salari, que ronda els 25 milions d’euros bruts per temporada. Han estat aquestes xifres tan elevades les que han frenat, almenys de moment, la sortida del jugador.

Una estrella en el lloc de Neymar

El Barça va pensar en Coutinho poc després que Neymar marxés cap a París, en part per contrarestar l’impacte mediàtic que suposava perdre l’11 brasiler. Els blaugranes van contactar amb el Liverpool durant l’agost del 2017 però el club d’Anfield va tancar les portes a la seva sortida. Ja aleshores es parlava dels 120 milions d’euros, xifra que s’acabaria pagant uns mesos després. Amb la negativa del Liverpool, el Barça va acabar fitxant Ousmane Dembélé al Borussia Dortmund, per 105 milions fixes més variables. I aquell mateix agost també arribava Paulinho Becerra, del Guangzhou Evergrande, per 40 milions d’euros. Amb aquestes dues operacions, pagades al comptat, el club es gastava 145 dels 222 milions ingressats per Neymar. Els 77 restants es van pressupostar per a altres pagaments.

Però el cas és que al Nadal el Barça va tornar a l’atac per Coutinho, i aquest cop sí que va aconseguir els seus serveis. Però a tresoreria ja no quedaven diners per pagar el fitxatge, ja que no estaven pressupostats. Per tant, el Barça va haver de convèncer el Liverpool per poder allargar el pagament durant cinc anys –a més d’acceptar una clàusula per no fitxar-los més jugadors durant unes temporades–. Després d’un primer pagament d’1,2 milions, corresponent a l’1% de l’operació, el Barça ha abonat 25,4 milions aquest 2019. El 2020 i el 2021 pagarà al Liverpool 26,6 milions, i l’any següent farà l'últim pagament, de 40 milions. Per tant, actualment el deute dels blaugranes amb el club 'red' és de poc més de 93 milions.

Tot i que Coutinho arribés després de la marxa de Neymar, el jugador del Liverpool no venia per rellevar el seu compatriota, ja que el Barça pensava en ell per ocupar la posició d’interior. Així ho va assegurar públicament Robert Fernández, aleshores secretari tècnic. A l’hora de la veritat Coutinho no ha quallat en aquesta demarcació i ha jugat normalment d’extrem esquerre. Ara bé, malgrat tenir la confiança de l’entrenador –ha jugat 76 partits i ha marcat 21 gols– no ha acabat de quallar a l’equip. El seu rendiment ha estat molt per sota del preu que en van pagar. Entre això, l’arribada d’Antoine Griezmann i la continuïtat d’Ousmane Dembélé, les opcions de Coutinho per tenir minuts s’han reduït notablement. Per aquests motius, i perquè la seva és una de les fitxes més elevades del vestidor, la secretaria tècnica li ha estat buscant una sortida. A l’hora de la veritat, però, el Barça no ha trobat ni cap comprador ni cap club que acceptés una cessió remunerada. Almenys, a Anglaterra.

El mercat anglès

El Barça va trucar a la porta de les illes britàniques perquè Coutinho ja tenia experiència a la Premier. I també perquè els clubs anglesos són, a nivell econòmic, dels més potents. El factor monetari era clau en aquest moviment, ja que el Barça, en cas de venda, necessitava ingressar un mínim de 76 milions perquè Coutinho no deixés pèrdues a la tresoreria –el que en va pagar menys la quantitat ja amortitzada–. En realitat, però, els blaugranes només haurien acceptat ofertes que s’acostessin als 100 milions per poder abonar precisament el deute pendent amb el Liverpool.

Davant d’aquesta dificultat, el següent pas era buscar una cessió –preferentment remunerada– d’un club que estigués disposat a abonar la totalitat del salari del futbolista. Aquesta entitat era el Tottenham, amb qui hi havia converses molt avançades, segons asseguraven des del Barça. Però les negociacions, que dimecres ja s’ensumaven complicades, es van acabar de trencar durant el dia d’ahir. El principal motiu era la negativa del mateix jugador, que en cas de tornar a Anglaterra volia que fos al seu anterior club. Els mitjans anglesos asseguraven, també, que l’Arsenal havia estat una de les opcions valorades però que els 'gunners' el van rebutjar perquè ja tenien coberta la posició i perquè no podien assumir el seu elevat salari.

Esgotada la via anglesa, el Juventus (Itàlia), el Bayern (Alemanya) i el París Saint-Germain (França) semblen els únics clubs on podria acabar jugant Coutinho. Les opcions són minses i tot fa indicar, per tant, que aquesta temporada jugarà al Camp Nou. Una situació que dificulta encara més la hipotètica arribada de Neymar al conjunt blaugrana aquest estiu.

stats