ESPORTS
Esports 12/03/2020

La Lliga s'atura i la Champions viu els primers ajornaments pel coronavirus

El City-Madrid i el Juve-Lió, primers partits ajornats de la màxima competició europea de clubs

T. Padilla / N. García / A. Nadal / A. Gozalbo
7 min
Vinicius, del Reial Madrid,  celebra el seu gol al Bernabeu

BarcelonaEl futbol professional també s'atura. La Lliga de futbol ha acceptat aturar tant la Primera com la Segona Divisió masculina després de veure com els jugadors del Madrid entren en quarantena pel positiu d'un jugador de l'equip de bàsquet blanc. Ja dimecres la Federació va demanar aturar el futbol professional, però la decisió ha arribat tot just un dia abans del partit Madrid-Eibar. De moment, la Lliga s'atura 15 dies. Podrien ser més. La Lliga, en un comunicat, explica que estudiarà la situació un cop acabi la quarantena amb esportistes implicats. Cal recordar que d'aquí 15 dies hi havia programada una aturada de la Lliga pels partits de seleccions.

D'aquesta manera, el Barça no jugarà dissabte a Mallorca. L'entitat blaugrana ha comunicat que manté l'activitat esportiva només en l'àmbit professional, aturant tota l'activitat en la part formativa i amateur. El club va prendre dimecres la decisió de tancar la Masia durant 15 dies i ha procedit a traslladar tots els esportistes residents amb les seves famílies com a mesura preventiva. Els esportistes del planter seguiran la seva formació acadèmica a distància, tal i com es fa quan són seleccionats amb les seves respectives seleccions. L'entitat blaugrana també ha tancat des d'aquest dijous el Museu i la Pista de Gel. Per la seva part, l'Espanyol, que no rebrà l'Alabès després de la suspensió del campionat, ha cancel·lat els entrenaments fins la setmana vinent i també l'stage que el primer equip estava fent a Torremirona (Navata). A l'aturar-se la competició de Segona, el Girona també queda afectat.

700 milions de pèrdues

Davant la incertesa de si la Lliga haurà d’ampliar l’ajornament de la competició superades aquestes dues setmanes, la patronal del futbol estatal estima en un informe que les pèrdues econòmiques en cas que s’haguessin de cancel·lar les competicions de Primera i Segona Divisió fins al final de la temporada serien d’uns 678,4 milions d’euros. Uns 41,4 milions vindrien derivats per la pèrdua de la venta d’entrades (38,8 milions a Primera i 2,6 a Segona), una partida que afectaria igual en cas que s’hagués d’acabar jugant a porta tancada. El retorn de la part proporcional dels abonaments als socis i sòcies –en cas que els clubs adoptèssin aquesta mesura– suposaria uns 88 milions més de pèrdues i la partida més gran: uns 549 milions que els clubs deixarien d’ingressar en relació al repartiment dels drets televisius i el seu impacte.

Dimecres ja s'havia aturat tot el futbol no professional. És a dir, l'esport espanyol queda aturat del tot de mica en mica. Encara queden algunes competicions programades sense públic, però cada cop són menys.

A nivell internacional, la UEFA també podria decidir posposar tota la Lliga de Campions després de veure que un jugador de la Juve, Rugani, ha donat positiu per coronavirus i que els seus companys d'equip estiguin en quarantena. De moment el duel de tornada dels vuitens de final del conjunt torinès contra l'Olympique de Lió de dimarts ha sigut ajornat. Com l'enfrontament entre el Manchester City i el Reial Madrid, que ha sigut cancel·lat atès que els futbolistes del club blanc estan en quarantena després que un jugador de l'equip de bàsquet, amb qui comparteixen les instal·lacions esportives, hagi donat positiu per coronavirus. La UEFA encara no ha anunciat una nova data per a aquests dos enfrontaments ajornats.

De fet, les mesures de prevenció dels diferents governs ja havien fet gairebé impossible seguir el calendari previst de les competicions internacionals, i el màxim organisme del futbol ha de decidir què fa amb la resta de partits de la Lliga de Campions i de l'Europa League.

Abans d'anunciar l'ajornament del City-Madrid i el Juve-Lió, la UEFA havia enviat un comunicat a les televisions amb drets per a la Champions i l'Europa League anunciant-los que ara per ara les competicions segueixen endavant a porta tancada i sense periodistes i que, per tant, tan sols podran entrar als estadis les persones imprescindibles per fer la narració. Però la UEFA també ha anunciat una reunió per a dimarts en què es parlarà de què cal fer amb les competicions. I segurament tant la Champions com l'Europa League quedaran aturades. La decisió d'ajornar els partits que queden de les dues competicions, de fet, es podria precipitar abans de la trobada d'aquest dimarts. La Confederació d'Associacions de Futbol de Nord-amèrica, Centreamèrica i el Carib (Concacaf) ja ha anunciat aquest dijous que ajorna la Lliga de Campions de la seva regió.

Daniele Rugani

El positiu de Rugani ha posat en quarantena tots els jugadors de la Juve, que havien de jugar la setmana que ve contra l'Olympique de Lió. També queden confinats a casa els jugadors de l'Inter, ja que Rugani va jugar contra aquest equip fa pocs dies. L'Inter havia de rebre aquest dijous el Getafe a l'Europa League, però el partit ja s'havia ajornat perquè el club madrileny no volia volar a Milà, on havia de jugar a porta tancada. De moment tots els partits de la Champions s'han jugat, però dos d'ells, el PSG-Dortmund i el València-Atalanta, sense públic. La setmana que ve no es podrà jugar el Madrid-City, el Juve-Lió i perilla el Barça-Nàpols, ja que l'estat espanyol no permet els vols directes provinents d'Itàlia. A Itàlia, un segon jugador de Primera, Manolo Gabbiadini, de la Sampdoria, ha donat positiu. Malgrat que el Barça-Nàpols segueix en peu a porta tancada, des dels despatxos del club blaugrana tenen bastant coll avall que el partit s’acabarà ajornant veient com estan avançant els esdeveniments.

Una imatge dels seients del Camp Nou de Barcelona, sense públic.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elevat el coronavirus a pandèmia global, fet que obliga la UEFA a replantejar-se els seus tornejos. Aquest estiu, de fet, està programada l'Eurocopa, que hauria de començar a Roma el 12 de juny i acabar a Londres el 12 de juliol. Per primer cop aquest torneig de seleccions es juga en diferents seus, fet que complica la lluita contra el coronavirus.

L'Eurocopa, pendent del seu futur

Diferents federacions, com la italiana, han demanat posposar l'Eurocopa per poder fer espai als partits de lliga ajornats. Itàlia ja ha aturat la seva lliga; altres països, com Suïssa, Espanya, Holanda, Portugal i França han fet el mateix. A mesura que els països tanquen les seves competicions, sorgeix el dubte sobre què caldria fer amb les lligues. Les federacions prioritzen estar unes setmanes sense jugar i recuperar els partits pendents un cop se superi la crisi, però amb Eurocopa aquest juny no hi ha dates lliures. Una possibilitat que podria ser adoptada en les pròximes hores doncs, seria posposar l'Eurocopa, amb el mateix format, seus i equips, fins a l'estiu del 2021 per poder allargar les lligues i la Champions aquest estiu, jugant partits al juny, si cal. I si el coronavirus ho permet. A la reunió del proper dimarts, una reunió per videoconferència amb representants de les 55 associacions que en formen part, es podria decidir posposar aquesta Eurocopa.

El partit amistós entre les seleccions d'Espanya i Holanda que s'havia de disputar a l'estadi Johan Cruyff d'Amsterdam el 29 de març ha sigut cancel·lat aquest dijous. La FIFA també ha anunciat aquest dijous que els partits de les eliminatòries de classificació pel Mundial de Qatar 2022 de la CONMEBOL previstos del 23 al 31 de març han quedat ajornats a causa del coronavirus. Les noves dates les anunciaran pròximament, segons indica el comunicat.

Suspesa la NBA

La NBA ha anunciat aquest dijous de matinada la suspensió fins a nou avís de la temporada 2019-2020. La Lliga nord-americana ha pres aquesta decisió després del positiu per coronavirus del jugador francès dels Utah Jazz Rudy Gobert. El diagnòstic del pivot ha provocat la suspensió de l'Oklahoma-Utah just uns minuts abans que comencés, amb els jugadors a la pista i el públic a les graderies.

"La NBA suspèn el calendari de partits fins a nou avís. La NBA utilitzarà aquest temps de parèntesi per determinar els pròxims passos per avançar pel que fa a la pandèmia del coronavirus", diu el comunicat.

Aquesta setmana la lliga nord-americana ja havia establert noves regles d'aïllament entre els jugadors i els aficionats i periodistes, a més d'estudiar la possibilitat de canviar els partits a ciutats on encara no hi haguessin infectats pel Covid-19. Però el positiu de Gobert, que de moment no se sap ni quan ni com s'ha contagiat, ha fet que la NBA hagi decidit suspendre temporalment la competició. Hores més tard, un segon jugador dels Jazz, Donovan Mitchell, ha donat positiu.

A principis de setmana, les grans lligues nord-americanes dels EUA (NBA, MLS, MLB i NHL) van acordar conjuntament limitar l'accés als vestidors a jugadors i personal imprescindible durant els entrenaments i els partits.

La NBA ha suspès la temporada

Suspeses l'Eurolliga, l'Eurocup i les competicions FIBA

La Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) ha decidit suspendre totes les competicions a partir d'aquest divendres pel coronavirus. La mesura es pren "per protegir la salut i la seguretat dels jugadors, entrenadors, àrbitres i aficionats". La FIBA ha explicat, a través del comunicat, que decidirà reprendre l'activitat "quan la situació ho permeti".

També s'han suspès l'Eurolliga i l'Eurocup de bàsquet. Per tant, aquest dijous ja no es disputaran els partits previstos. "És impossible mantenir la regularitat de la competició i, per preservar la salut i la seguretat dels participants i els aficionats, l'Eurolliga, d'acord amb els clubs, ha pres la decisió de suspendre temporalment la temporada 2019-2020", han indicat.

El Trofeu Godó no es podrà celebrar

Els responsables del Trofeu Conde de Godó han informat que l'ATP ha comunicat la cancel·lació de tots els tornejos del circuit professional internacional a celebrar-se des de la data d'avui fins a les pròximes sis setmanes. L'edició 2020 del Trofeu Conde de Godó doncs, veurà afectat per aquesta mesura i en conseqüència no se celebrarà.

L'edició centenària de La Volta a Catalunya, ajornada

La Volta a Catalunya, que estava prevista per disputar-se entre el 23 i 23 de març i que enguany ha de celebrar la seva edició centenària, també ha sigut ajornada. L'organització ha explicat demanarà a l'Unió Ciclista Internacional una nova data per aquest 2020. Si no, se celebrarà el 2021.

stats