Copa Amèrica
Esports 16/11/2022

"La Copa Amèrica de Barcelona serà un dels espectacles gratuïts més grans del món"

El Museu Marítim acull la presentació de la 37a edició de la competició més antiga del món, programada per a l'estiu del 2024 a Barcelona

5 min
La presentació de la Copa Amèrica de vela al Museu Marítim de Barcelona, amb Grant Dalton, de Nova Zelanda

Barcelona"Serà un dels espectacles esportius gratuïts més grans del món", explica Grant Dalton, el cap del Team New Zealand, els organitzadors de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que arribarà a Barcelona el 2024. Després d’uns primers mesos de feina, la competició va prenent forma i s’ha presentat oficialment al Museu Marítim, com calia esperar. Dalton, vell llop de mar que ha guanyat la competició i té la pell bruna de qui ha passat dies en alta mar, ha après a navegar entre inversors i polítics per convertir aquest torneig en un dels que més diners mou. I avui li tocava explicar el projecte just a sota de la rèplica a mida natural de la galera reial de Joan d'Àustria, vaixell insígnia a la Batalla de Lepant, igual que aquella que també es va construir en aquestes drassanes l'any 1571. Com si Barcelona volgués ara recordar als millors navegants del món que aquí hi ha tradició de mar fins i tot abans que Nova Zelanda aparegués als mapes europeus.

L'acte ha servit per presentar la imatge de la competició, feta per l'estudi Practica design de Barcelona, amb una lletra B i la imatge de la famosa copa de les 100 guinees, el trofeu que rep el guanyador, construït als anys 40 a Londres en plata.

Dalton ha fet els deures. Conscient que el pas de la Copa Amèrica per València va deixar més ombres que llum, ha posat l’accent en una competició que durarà mesos i atraurà milers de turistes, deixant beneficis i obrint-se a tota la ciutat. "Ara sabem segur que podem navegar a 200 metres de la costa –ha explicat–. La direcció del vent ens permet navegar a prop de la platja, cosa que abans no havia passat mai. Això converteix la Copa Amèrica en un espectacle gratuït, del qual tothom podrà gaudir. És magnífic. Ho hem estudiat al detall i l’àrea de regates (situada entre el Port Olímpic i l’Hotel Vela) permetrà que milers de persones puguin seguir-les". En el passat, en ciutats com Auckland o San Francisco, els camps de regates eren mar endins, massa lluny per a l’ull humà. A Barcelona, no. "Els cinemes Imax es transformaran gràcies al Port de Barcelona i Mediapro en un centre interactiu per entendre la competició: el que passa darrere l’escenari. Un centre visual per obrir i explicar la competició a la gent de Barcelona". A més, tota la zona del passeig Marítim serà un gran village, una "gran zona interactiva gratis oberta a tothom". Al Port Olímpic s’hi situaran les bases de la Copa Amèrica femenina i la juvenil, una de les novetats d’aquests anys. A més, hi haurà la possibilitat de veure vaixells de la Copa Amèrica del passat, d’abans de la Segona Guerra Mundial.

La presentació de la Copa Amèrica de vela al Museu Marítim de Barcelona, amb Grant Dalton, de Nova Zelanda

Just després dels Jocs Olímpics de París

"La Copa Amèrica porta milers de turistes. El turista de la Copa no arriba per dos dies, arriba per dues setmanes o per dos mesos", ha dit Dalton, que ha admès que els equips que ja han enviat gent per començar a treballar en les seves bases semblen encantats de treballar a Barcelona. "El calendari per al 2024 l’hem adaptat per no coincidir amb els Jocs Olímpics de París. L’inici serà el 25 d’agost, amb la trobada de totes les naus que participaran durat tot el setembre a les Challenge Series, on competeixen tots els equips que volen enfrontar-se a la final amb el New Zealand". Segons el format de la Copa Amèrica, diferents equips competeixen entre ells i qui guanya acaba sent el que s’enfronta a la final amb els vigents campions, el Team New Zealand, que té dret a escollir on es fa la final. En aquest cas, Dalton ha provocat un fort debat al seu país al decidir portar la final a Barcelona, en lloc de fer-la al seu país. "A Barcelona tot són bones cares, a Nova Zelanda no ha passat el mateix", ha bromejat. La gran final es posarà en marxa el 12 d’octubre del 2024.

A l'esdeveniment han assistit, entre altres personalitats de la societat civil, política, esportiva, cultural i econòmica de la Ciutat, la delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident de la Diputació de Barcelona, Jaume Collboni; i el president del Port de Barcelona, Damià Calvet. "És un orgull per a mi dir que la Copa Amèrica ha escollit Barcelona, i Barcelona ha escollit la Copa Amèrica. Amb això arriben els millors projectes, amb la complicitat de les administracions, i també seguint el model de ciutat sostenible i acollidora que la converteix en referent internacional a tot el món. El món tornarà a veure una ciutat que acull l'esport i està oberta a tots els projectes", ha destacat Ada Colau.

Per la seva banda, Torrent ha afirmat que la Copa Amèrica és "una competició llegendària i una finestra d'oportunitats que van més enllà de la competició esportiva", doncs projecta Catalunya al món i pot ser "un catalitzador d'un model constructiu sostenible. Amb un audiència de mil milions de persones, ens ajuda a diversificar el turisme i aconseguir un turisme responsable i que també comporta centenars de llocs de treball per a la ciutat, el país i la indústria lligada al mar. A més, també suposa la creació de l'Amèrica's Cup House a l'actual edifici de l'IMAX", ha conclòs.

Una llarga tradició

Per quarta vegada en més de 170 anys d’història de la Copa Amèrica, l’equip que defensa el títol l’organitzarà lluny del seu país. Dos cops per motius de força major, quan va guanyar un equip suís, país sense mar, que el va portar a València. El Team New Zealand ha escollit Barcelona al percebre el suport econòmic de les institucions, tant de la Generalitat com de l'Ajuntament de Barcelona. A això s'hi afegeix l'aportació d'un grup d'inversors privats, tots ells encapçalats per Barcelona & Partners, l'agència d'inversions de Barcelona Global que ha impulsat i dissenyat la candidatura. Celebrada per primer cop el 1851 a l’illa de Wight, a Anglaterra, quan el vaixell nord-americà America es va imposar davant de la família reial britànica a una nau anglesa, la Copa arribarà per primer cop a Barcelona el 2024 amb una primera fase, la Copa Prada, on l’Alinghi de Suïssa, l’Ineos de la Gran Bretanya, el Luna Rossa d’Itàlia i l’American Magic dels Estats Units buscaran classificar-se per a la final contra el Team New Zealand. La major part d’equips tenen prevists instal·lar-se ja de forma definitiva a Barcelona a partir del juny del 2023.

stats