Futbol
Esports 10/05/2021

Les contradiccions de Koeman amb els expedients Pjanic i Riqui Puig

El tècnic parla del desgast acumulat a l'equip, però ni el bosnià ni el de Matadepera entren en els seus plans

4 min
Pjanic, en un entrenament, i Puig, en la final de Copa

BarcelonaAlgú se'n recorda, de Miralem Pjanic? Sembla que Ronald Koeman, no. I de Riqui Puig? La resposta podria ser exactament la mateixa. L'entrenador blaugrana admet públicament que "l'equip va just", però tant el bosnià com el català viuen instal·lats en l'ostracisme. Mentrestant, el futbol exquisit de Pedri està assetjat per la llarga bateria de minuts acumulats a les seves cames i, com va quedar clar davant l'Atlètic, si cau Busquets els fonaments tremolen. La solució de Koeman sense el de Badia? Esprémer el rol de navalla suïssa de De Jong, col·locant-lo de pivot però limitant, d'aquesta manera, l'exuberància ofensiva que ha mostrat en el seu segon curs al Barça.

"Si l'equip està bé no faig gaires canvis. Depèn també dels entrenaments, de les decisions tàctiques o del sistema de joc, entre altres factors", respon Koeman quan se li pregunta per l'absència de minuts d'aquests futbolistes. Mentre a la junta blaugrana es debat el futur del tècnic, ell viu aferrat al seu nucli de jugadors de confiança per acabar de competir una Lliga en què necessita no només no cometre més concessions, sinó que tant l'Atlètic com el Madrid deixin escapar punts.

"El president Laporta m'ha mostrat confiança des del primer dia. Estic tranquil, tinc contracte per a la temporada que ve i em veig continuant sent l'entrenador. No necessito que [Laporta] surti a parlar públicament del meu futur. En dues setmanes s'acaba la temporada, hem quedat per parlar i el president és qui m'ha de dir llavors si no continuo. Quan s'acabi la temporada serà el moment de reunir-nos i analitzar l'any", ha afirmat aquest dilluns Koeman. Però si justament ha de contestar aquesta qüestió una vegada i una altra és perquè la seva continuïtat continua sent una incògnita quan falten tan sols tres jornades per al final del campionat.

Koeman reivindica la feina feta: "Hem de saber d'on venim, l'aposta que hem fet per jugadors molt joves. Contra l'Atlètic teníem dos nois de 18 anys al mig del camp i dos de 20 a la defensa. Tot això s'ha de tenir en compte. Vam guanyar un títol [la Copa] i ara lluitarem per la Lliga les tres jornades que queden". Però en aquest camí han quedat enrere futbolistes com Pjanic, experimentat i amb una trajectòria en clubs de renom com la Juve i el Roma, i Riqui Puig, que si bé no el veu com a titular, podria ser un recanvi útil per alliberar Pedri de minuts.

Mentre que des de Sant Joan Despí es respecta la feina de Koeman, alhora no s'acaba d'entendre per què el bosnià ha desaparegut del mapa. I, des de la junta, tampoc s'expliquen l'ostracisme del migcampista de Matadepera. És cert que la figura de l'entrenador és respectada al Barça, tant per la seva trajectòria històrica al club com perquè és una persona que va de cara. També es valora el fet que hagi reanimat un equip que va recollir després del 2-8 de Lisboa. Koeman, per la seva banda, s'ha mostrat un home de club i ha actuat molts cops com a portaveu d'una entitat que ha canviat de president després d'un llarg període d'interinitat. Com també és veritat que, amb l'excepció de Dest, ha hagut de treballar sense els reforços que ell hauria volgut. Tanmateix, amb els expedients de Pjanic i Puig, des del club es lamenta que no hagin sumat a la causa dos jugadors que haurien pogut ser útils.

Pjanic, desaparegut des del febrer

El migcampista de Tuzla no juga des del 24 de febrer, en un partit contra l'Elx en què va ser substituït al descans. Des de llavors ha encadenat suplències i en alguns partits no hi ha anat convocat per lesions de poca gravetat. La seva actuació més destacada va ser en el triomf contra el Valladolid (0-3) del 22 de desembre, el dia en què Koeman va estrenar el sistema amb tres centrals. El bosnià va completar els 90 minuts i va ajudar a alliberar de tasques més defensives un De Jong que començava a desplegar el seu potencial ofensiu. Des d'aquell triomf a Zorrilla, només ha completat un partit en una ocasió més: contra el Cornellà a la Copa. Pjanic no va ser una petició de Koeman i va arribar en un intercanvi de cromos comptable amb Arthur, que se'n va anar a la Juve, però és difícil d'argumentar que el tècnic no hagi tret més profit d'un futbolista del qual encara queden 45 milions per amortitzar del traspàs.

Riqui Puig, que com Pjanic va ser un dels futbolistes descartats de la final de Copa, ha jugat només 20 minuts (repartits en quatre partits en què va entrar als instants finals) en els últims 10 enfrontaments de Lliga. El migcampista, que va tenir petites quotes de protagonisme com a revulsiu en les eliminatòries de Copa, en la Supercopa i en alguns partits de Lliga, sempre ha manifestat el desig de continuar al Barça en compareixences públiques, tot i que ni amb Koeman ni abans amb Valverde ha pogut gaudir de gaires oportunitats, amb una breu excepció durant el parèntesi amb Setién. Des del seu entorn, ara mateix prefereixen guardar silenci i esperar les dues setmanes que queden de temporada.

stats