Comiat sense medalla per a una generació irrepetible (81-95)

Els Estats Units eliminen la selecció espanyola, que es queda sense els germans Gasol

4 min
Pau Gasol abandonant el parquet

BarcelonaTot i que aquesta vegada no hi havia cap medalla en joc, els aficionats al bàsquet van matinar com a Los Angeles 84 per veure el partit de la selecció espanyola contra els Estats Units. L’escenari, un Saitama Super Arena en què l’any 2006 la generació del 80 va tocar sostre guanyant el Mundial, convidava a l’èpica, i l’espectacle no va decebre, almenys durant una primera meitat molt competida. Al final, però, el combinat nord-americà va deixar Espanya fora de la lluita per les medalles als Jocs Olímpics (81-95).

Pau Gasol no va tenir el comiat somiat. El millor jugador català de la història va dir adeu a una etapa irrepetible amb una derrota que no embruta una trajectòria impecable, amb tres medalles olímpiques. Punt final a un viatge apassionant farcit d'èxits. El pivot tan sols va poder jugar 6:17 minuts en un partit de molta exigència física i es va quedar sense anotar, però es va acomiadar sentint-se jugador de bàsquet després de dos anys sense poder competir per culpa de les lesions. "Ha estat el meu últim partit amb la selecció. Ara hauré d'analitzar amb la meva família si també és l'últim de la meva carrera. Però aquesta derrota no m'esborrarà 20 anys meravellosos i el fet d'haver pogut estar aquí. Gràcies a tothom per ser-hi sempre, de tot cor", va dir.

Pau i Marc Gasol

La sorpresa la va protagonitzar el seu germà Marc, que va anunciar que el partit contra els Estats Units va ser l'últim amb la selecció espanyola. Amb 36 anys, cinc menys que el seu germà Pau (41), el pivot dels Lakers també plega. "Ens baixem d'aquesta atracció tan maca a la qual vam pujar va 15 anys. És el moment, és el moment. He gaudit d'aquesta experiència durant molts anys. Ara toca que els joves pugin i en gaudeixin", va explicar.

Jrue Holiday i Ricky Rubio.

Ricky Rubio, el jugador que no tenia clara la seva presència a Tòquio, va fer un partit monumental que recordarem tota la vida contra el combinat nord-americà. Els seus 38 punts, rècord d'un integrant de la selecció espanyola en un torneig olímpic, no van tenir premi contra un rival que va saber concretar la seva superioritat durant una segona meitat molt desigual.

El primer tram de partit va ser molt còmode per als Estats units, que va saber construir-se una diferència de set punts amb tirs molt còmodes (10-17). Espanya va iniciar l’eliminatòria de quarts de final massa tova i els jugadors nord-americans ho van aprofitar per exhibir el seu talent. L’única resposta va arribar de mans d’un Ricky Rubio que va anotar 13 dels primers 17 punts de la selecció espanyola. La versió més anotadora del base del Masnou va liderar un parcial d’11-2 que va capgirar el marcador (21-19).

El conjunt entrenat per Sergio Scariolo va saber explotar el problemes del rival en el rebot per dominar el ritme del partit durant un segon període en què Sergi Llull i Sergio Rodríguez van agafar el relleu anotador de Ricky. La gran diferència, però, va ser el canvi defensiu de l’equip espanyol, que va augmentar la seva intensitat per treure a la llum les carències col·lectives dels nord-americans. La solidesa en defensa de Víctor Claver i, sobretot, Willy Hernangómez van impulsar el joc d’Espanya, que va arribar a dominar el marcador per 10 punts de diferència (39-29). L’accelerada va tenir resposta i en un tres i no res el combinat dels Estats Units en va tenir prou per igualar el resultat. A més, Rudy Fernández va cometre la seva tercera falta personal abans d’arribar al descans (43-43).

Kevint Durant i Sergi Llull.

El tercer quart va desanimar Espanya, que va arribar a perdre per 16 punts de diferència (49-65). L’equip nord-americà va agafar ritme ofensiu i va començar a anotar amb regularitat des de la línia de tres punts. Kevin Durant va anotar 25 punts en els primers 24 minuts de partit, un escàndol que serveix per dimensionar el seu talent. Tot i l’allau ofensiu dels Estats Units, la selecció espanyola va aconseguir no desconnectar-se del partit i treure l’orgull competitiu per arribar als últims 10 minuts amb opcions de victòria (63-69).

Amb la lliçó apresa de les derrotes contra Nigèria, Austràlia i França, l’equip entrenat per Gregg Popovich va saber desxifrar les trampes tàctiques del rival i adaptar-se al joc FIBA per assegurar la victòria en un últim període en què la selecció espanyola, amb més caràcter que energia, mai es va rendir. Kevin Durant va acabar amb 29 punts i amb la sensació que l'aventura olímpica comença a tenir sentit.

El rival dels Estats Units en les semifinals serà el Austràlia, que va acabar amb l’Argentina de Luis Scola (97-59). En l’altra part del quadre, Eslovènia va eliminar Alemanya (94-70) i França es va desfer d’Itàlia (84-75).

En primer pla, Sílvia Domínguez i Queralt Casas.

El combinat femení, aquest dimecres

La selecció espanyola femenina començarà aquest dimecres (14 h, TVE i Eurosport) la lluita per les medalles amb un partit de quarts de final contra França, un equipo d’un nivell físic superior. El combinat entrenat per Lucas Mondelo es manté invicte a Tòquio, on busca treure’s el mal regust de boca que va deixar-li l’Eurobàsquet de València.