El COE obre per primer cop la porta a passar els Jocs d'Hivern al 2034

El Govern contesta que només treballa amb l'escenari a vuit anys vista

3 min
El president del COE, Alejandro Blanco, en una imatge d'arxiu

Barcelona¿Candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern 2030 o 2034? Fins ara, tots els actors, sobretot la Generalitat, el govern aragonès i el Comitè Olímpic Espanyol (COE), treballaven amb l'objectiu d'aspirar a ser la seu dels Jocs del 2030, però les reticències amb l'Aragó –que ja han provocat que el govern català posposi la consulta sobre la candidatura– estan superant els terminis previstos. Tant és així que aquest divendres el COE ha obert per primer cop la porta a passar els Jocs al 2034. Ho ha dit el seu president, Alejandro Blanco, que ha avisat que si no s'aconsegueix abans de l'abril o el maig del 2023 –quan s'acaba la convocatòria– un projecte "presentable", s'haurà d'anar al 2034. "Si no, anirem a la següent candidatura", ha advertit Blanco en una entrevista a Catalunya Ràdio. La resposta del Govern ha sigut immediata i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que no es plantegen "cap altre escenari" que no sigui el del 2030: "Hi podem arribar", ha dit la consellera. Tot plegat dos dies després que el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, passés per Madrid.

De fet, la visita de Bach ha sigut clau perquè el COE valori ara posposar la candidatura. Blanco ha admès que tenien previst aprofitar la seva visita a la capital espanyola per presentar-li el projecte, però no va poder ser així. Això, ha dit Blanco, ja ha trastocat els terminis. Amb tot, Blanco ha afirmat que farà "un últim intent" per tancar una candidatura conjunta entre l'Aragó i Catalunya. Aquesta és, per al COE, "la primera opció" i Blanco ha dit que la intentarà aconseguir "fins al final". Si acaba sent una negociació fallida, tal com havia fet anteriorment, no ha descartat una candidatura en solitari.

Blanco tampoc s'ha abstingut de criticar el president de l'Aragó, Javier Lambán, lamentant que la candidatura s'hagi "polititzat": "És impossible d'entendre el que està passant des de la racionalitat. Passar això a un debat de comissari polític, de constitucionalistes i nacionalistes em sembla que està fora de tot el que és una candidatura esportiva", ha dit. I, en aquest sentit, ha acusat Lambán de ser el culpable del bloqueig. "Jo mai he discutit amb Lambán, hi he tingut una relació extraordinària fins que em va deixar de parlar. Jo puc mirar a tothom a la cara, no ha canviat res", ha explicat Blanco. Lambán, però, lluny d'identificar-se amb aquest relat de Blanco, aquest divendres ha volgut destacar la seva "voluntat de diàleg". Des de Jaca, una de les ciutats que seria seu olímpica amb una candidatura compartida, ha dit que "no tira la tovallola" davant la possibilitat que finalment el projecte sigui conjunt. Perquè sigui així, ha defensat, de nou, que hi ha d'haver "equilibri" entre Catalunya i l'Aragó.

El president de l’Aragó, Javier Lambán, amb el president del Comitè Olímpic, Alejandro Blanco.

Una seu a Sarajevo

Sigui conjunta amb l'Aragó o en solitari, el més segur és que la candidatura viatgi més enllà de les fronteres catalanes. Una de les probables seus per acollir el bobsleigh i el luge és Sarajevo, una opció que aquest divendres la consellera d'Afers Exteriors, Victòria Alsina, ha reforçat. En una visita a la capital de Bòsnia i Hercegovina, Alsina ha dit que veu "adequat" que Sarajevo aculli algunes proves dels Jocs d'Hivern per no construir infraestructures que no es podrien "aprofitar en el futur". "El Govern dona suport a incorporar Sarajevo a aquesta candidatura, tot i que la decisió final no és nostra", ha apuntat la consellera després de reunir-se amb el primer ministre de Sarajevo, Edin Forto. De fet, Forto va viatjar fins a Catalunya ara fa un mes per defensar ser als Jocs Olímpics del 2030.

El president Pere Aragonès amb el primer ministre de Sarajevo, Edin Forto
stats