Ciclisme
Esports 25/03/2021

Esteban Chaves confirma la relació d'amor dels colombians amb la Volta guanyant l'etapa reina

Adam Yates defensa el liderat d'una classificació general controlada amb comoditat per l'equip Ineos

2 min
Esteban Chaves ha guanyat l'etapa reina de la Volta

BarcelonaEn cada edició de la Volta Ciclista a Catalunya, els colombians s'encarreguen d'animar la cursa. Ja s'ha convertit en una tradició des d'aquell 1993 en què Álvaro Mejía, nascut en una zona cafetera de Risaralda, als Andes colombians, va ser el primer ciclista d'aquest país en guanyar la Volta. Eren els anys en què Europa s'enamorava d'aquells colombians sempre valents quan arribava la muntanya del Tour o el Giro, homes com Lucho Herrera o Fabio Parra.

Esteban Chaves s'ha encarregat de donar continuïtat a aquesta relació d'amor en endur-se l'etapa reina de l'edició del centenari de la Volta, entre Ripoll i Port Ainé, de 166,5 quilòmetres, amb tres ports, dos de categoria especial i un de primera. El ciclista de BikeExchange, amb un temps final de 4:29:47, ha atacat quan faltaven cinc quilòmetres, aguantant en solitari malgrat que l'equip Ineos ha apujat el ritme en l'últim tram d'una etapa en què l'anglès Adam Yates ha defensat el liderat de la general. Amb el seu triomf d'etapa, Chaves ha evitat que tots els titulars d'aquesta edició número 100 de la Volta siguin per l'Ineos, que controla les tres primeres posicions de la general. Yates li treu 45 segons a l'australià Richie Porte i 49 segons al gal·lès Geraint Thomas. Chaves és sisè a 1 minut i 4 segons i controla la general de muntanya.

El primer protagonista del dia ha estat l'alemany Lennard Kamna (Bora), que ha protagonitzat una escapada en solitari que l'ha fet somiar en mantenir prou lluny els favorits com per endur-se l'etapa. Però els 18 km de rampes de Port Ainé han pogut amb ell. Un cop Ineos s'ha posat al capdavant del gran grup, l'escenari ha canviat. I això que un dels seus grans noms, l'equatorià Richard Carapaz ha vist com uns problemes tècnics no li permetien lluitar per pujar a la general.

Al final, l'escapada bona ha estat la de Chaves, que no s'ha vist amenaçat malgrat un atac del mallorquí Enric Mas (Movistar) a tres quilòmetres per al final. Malgrat que els Ineos s'han acostat bastant, el colombià ha acabat entrant traient 7 segons a Michael Woods (StartUp) i Geraint Thomas. Als 31 anys, Chaves ha demostrat que està en forma malgrat que la Volta és la seva primera cursa aquesta temporada. Malgrat tot, dimecres ja va ser segon en la primera etapa de muntanya, amb final a Vallter 2000. I ara ha aconseguit el primer triomf d'etapa en dos anys, amb una exhibició que recorda aquell ciclista que l'any 2016 va ser capaç de ser segon al Giro i tercer a la Vuelta a Espanya. Entre les lesions i la manca de confiança, Chavito va acabar perdut a la major part de curses. A la Volta, però, ha reviscut sumant un triomf que allarga la relació d'amor dels colombians amb la Volta, ja que dels últims quatre guanyadors, dos han estat d'aquesta terra: Miguel Ángel López, el 2019, i Nairo Quintana, el 2016.

La cinquena etapa serà aquest divendres entre la Pobla de Segur i Manresa (201,5 km), amb uns últims quilòmetres molt especials: l'ascens a Montserrat, port de primera categoria.

stats