Jocs de Tòquio

Celebrar la primera medalla catalana cap per avall i fer història el dia del teu aniversari: les cinc anelles olímpiques

Guanyar un or als Jocs amb només 12 anys i i l'hegemonia jamaicana en l'atletisme completen les notícies destacades

3 min
Sky Brown, la medallista més jove de la història del Regne Unit

La curiosa celebració de Jordi Xammar, el primer medallista català a Tòquio; la històrica cinquena posició del gallec Adrián Ben en la primera participació estatal a la final olímpica dels 800 m llisos; la precocitat de Sky Brown; l'hegemonia jamaicana en l'atletisme, i un català dirigint l'equip xinès són les cinc anelles de la jornada d'aquest dimecres als Jocs Olímpics.

La medalla d'un català acaba amb l'embarcació cap per avall

La vela sempre ha donat alegries a l'esport català. I a l'espera de veure el color de la medalla dels futbolistes classificats per a la final, la primera medalla catalana de Tòquio l'ha aconseguit Jordi Xammar a la categoria 470 de vela fent doblet amb el gallec Nico Rodríguez. Han decidit celebrar-ho posant la seva embarcació cap per avall.

Captura de vídeo del moment en què Xammar i Rodríguez han capgirat la seva embarcació

El gallec Adrián Ben celebra els seus 23 anys i un futur prometedor

El gallec Adrián Ben no només té l'orgull de ser el primer atleta estatal que participa en una final olímpica dels 800 m llisos, sinó que ha aconseguit un meritori cinquè lloc en una cursa disputadíssima en què s'han imposat els kenians Korir i (1m 45.06s) i Rotich (1.45.23) i el polonès Dobek (1.45.39). Ben, que tot just avui ha complert 23 anys, ha aconseguit acabar en una històrica cinquena posició per a l'atletisme estatal, amb un temps d'1.45.96.

La precocitat d'Hiraki Kokona i Sky Brown

La disciplina de park de l'skate ha debutat als Jocs amb un podi d'una mitjana d'edat de catorze anys i dos skaters japoneses en les dues primeres places. L'or ha sigut per a Yosozumi Sakura (19 anys) i la plata per a Hiraki Kokona, que amb 12 anys ja és la medallista més jove dels Jocs, mentre que el bronze ha viatjat cap a Europa, concretament cap al Regne Unit. Sky Brown amb 13 anys s'ha convertit en la medallista més jove de la història del Regne Unit. L'or més precoç, però, encara està en mans de Marjorie Gestring, que va guanyar la medalla d'or en trampolí als Jocs de Berlín del 1936 quan tenia13 anys. En l'skate olímpic no hi ha límit d'edat i la precocitat dels seus participants ja va quedar clara en l'estrena d'aquest esport en els Jocs.

D'Usain Bolt a Elaine Thompson-Herah

Ja es va penjar l'or olímpic en els 100 m llisos en un podi copat per jamaicanes i avui Elaine Thompson, de 29 anys, ha aconseguit també l'or en la final de 200 m llisos amb un temps de 21.53 segons. És la seva segona millor marca de tots els temps –només per darrere dels 21.34 segons de l'atleta nord-americana Florence Griffith–. Amb aquest triomf, l'atletisme jamaicà segueix engrandint la seva llegenda: només dos atletes en tota la història han aconseguit imposar-se en els 100 m i els 200 m en dos Jocs Olímpics de forma consecutiva: Usain Bolt i Elaine Thompson-Herah. De fet, Thompson-Herah és la primera dona que aconsegueix aquesta fita.

Un català comandant els escaladors xinesos

L'escalada està de moda –només cal donar una ullada als perfils de Tinder de casa nostra– i als Jocs de Tòquio s'ha estrenat com a disciplina olímpica, concretament com a escalada esportiva. Catalunya és un país amb una llarga tradició d'estima per aquest esport i el català Toni Roy és el seleccionador xinès d'escalada, una oportunitat que va arribar-li després d'una llarga trajectòria al combinat espanyol, on va ser el responsable d'una de les millors generacions en l'escalada internacional. Aquí t'expliquem la seva història.

stats