Esports 09/02/2018

Com ser campió del món... a 73 anys

Emilio de la Cámara, 18 vegades campió del món, traurà aviat el seu primer llibre. A 74 anys, vol guanyar l’europeu de pista coberta de Madrid

Juanmi Mas
3 min
Emilio de la Cámara combina la feina a la peixateria del mercat de l’Olivar i els entrenaments d’atletisme.

PalmaL’atletisme és un esport en majúscules i un món viu que desperta la fam de la gent més competitiva. Emilio de la Cámara (Jaén, 12-7-1944) és mallorquí d’adopció i a 73 anys publicarà un llibre ben aviat, titulat ¿Cómo ser campeón del mundo a los 70 años? És per això que l’esperam damunt la pista del poliesportiu Prínceps d’Espanya, de Palma, però no només perquè hagi publicat les seves memòries i entrenaments en 250 pàgines d’un llibre. Recentment ha estat candidat al premi Cornelius Atticus (la màxima distinció que el Govern de les Illes Balears atorga a un esportista). Enguany compleix 50 anys en el món de l’arbitratge. A més, fa de peixater amb la seva dona.

Emilio, el gran esportista

Quan ens topam amb Emilio de la Cámara, fa la impressió que és un jovenet -de només té 73 anys- amb malles de córrer negres i una dessuadora rosa a la moda. Es cobreix el cap amb la caputxa perquè fa fred i en no-res el sol donarà pas a la nit en el Prínceps d’Espanya. Ens saludam i, en el camí cap als vestidors, Emilio ens recorda que el 1968 va començar a ser àrbitre de futbol. Han passat 50 anys. De fet, l’home encara no havia trepitjat la Lluna. En aquell temps, Emilio era venedor fins que va conèixer la que seria la seva dona, Juani. Ella tenia 18 anyets i era peixatera. Emilio no sabia res de peix. De fet, quan li varen presentar la seva dona, Emilio no creia que fos peixatera perquè, segons diu, “no feia olor de peix”. Un poc més tard, se’n va enamorar perdudament i va canviar la feina per anar amb ella a la peixateria del mercat de l’Olivar. Avui són una parella molt coneguda al mercat.

Però si alguna cosa ens sorprèn d’Emilio no és la seva faceta de peixater, sinó que quan surt del lloc de feina es posa el xandall i les sabates per sortir a córrer, per fer esport i, si pot ser, també per guanyar. “Jo corr per guanyar”, diu l’atleta septuagenari amb el millor palmarès del món. Ha estat 18 vegades campió del món d’atletisme en les diferents categories de veterans i avui dia es planteja participar en l’europeu de pista coberta de Madrid, que es disputarà el pròxim mes de març. En el seu cas, ho farà en la categoria de 70 a 74 anys. “Som el més vell dels grans”, diu Emilio, al mateix temps que lamenta no trobar-se encara en un bon moment de forma a causa dels esforços d’anys anteriors. “D’ençà del 2015 ha baixat el meu rendiment, però si vaig a Madrid és per guanyar. Quan jo surt a córrer és per competir”, sentencia.

Cros Emilio de la Cámara i el Fidípides

El Club Atletisme Fidípides està inspirat en el soldat que va recórrer la distància des de la ciutat de Marató fins a Atenes per anunciar la victòria del seu exèrcit davant els perses. Des que es va crear, el 1981, sempre ha estat un club amb bons corredors i grans esportistes. En els inicis, el seu president va ser Fernando Megias. Emilio de la Cámara fou un dels primers soldats d’aquest club, fins que un dia el mateix Megias va decidir que es crearia un cros amb el nom d’Emilio de la Cámara i des d’aleshores es du a terme cada any el mes de novembre com una de les proves més rellevants del circuit de cros de les Illes Balears. Olga Sánchez actualment afronta el seu primer any en el càrrec amb uns 40 inscrits que entrenen en diferents punts de Palma.

Emilio de la Cámara destaca tot el que li ha donat el club i diu meravelles d’atletes com Manolo Moreno, Vicente Ogazón, José Manuel García, Pedro Olmo, Toni Martí, Àngel Martínez, Román Patricio, Emilio, Chus i una llista llarga de campions.

Mitja marató de sa Pobla

El Club Atletisme Fidípides va recórrer els 10 o 21 quilòmetres de la mitja marató que es va disputar a sa Pobla el 4 de febrer. Aquest grup de corredors disposa, cada setmana, d’una àmplia representació de ‘soldats’ repartits en diferents proves de Mallorca. En algunes ocasions, preparen mitges maratons o la mítica distància de 42.195 metres que donen el nom al club d’atletisme més antic de Mallorca.

stats